Konsernin televisiokolumnisteille terveisiä

pe 30.8.2013

Olen kirjoittanut viime viikosta lähtien oman pääni sisällä kirjadiilerilleni pienoisesseetä teemasta globalisaatio ja köyhyys. Aion vastata siinä kysymykseen, pitääkö demokratia kapitalistit kurissa ja hoitaako se riisiä myös kiinalaisten hikipajatyöläisten pöytään.

Olen osin samaa mieltä, että demokratia näin tekee, mutta olen myös sitä mieltä, että lausetta "Meillähän on länsimainen liberaalidemokratia!" mantramaisesti hokemalla ei tapahdu yhtään mitään. Eihän demokratiapoloinen itse tee mitään. Me teemme, sillä me olemme yhteiskunta. Me olemme demokratia.

Siihen kuuluu myös työväenluokan kamppailu. Huomasitteko kaikki eilen illalla Ylen pääuutislähteksessä? Sen lisäksi, että toimittajatutkinnon tyhmispojankloppeihin kuulunut toimittaja Ari Hahahuhta (ei kun Hakahuhta, sori) oli päässyt seuraamaan budjettiriihen loppuottelua, oli pääuutisten ajettava myös pätkä Jenkeistä.

Macjobbarit, paskaduunarit, ovat kadulla. Hampurilaistyöläiset vaativat palkkojensa kaksinkertaistamista. Tällaisesta näytettiin väläys Laura Dernin käsikirjoittamassa amerikkalaisessa televisiosarjassa Valaistunut, jota seurasin viime talven myöhälauantai-iltaisin kynsiäni jännityksestä pureskellen.

Pelkäsin, että televisiosarjaa yht´äkkiä älyääkin katsoa joku Lauri Kivinen (kok.) tai Atte Jääskeläinen (Bilderberg). Jos näin olisi tapahtunut, tyypit olisivat varmasti ripustaneet joka toisen jakson sarjasta joulu-, pääsiäis- ja kesätauolle. Joka toinen jakso Valaistuneesta oli hienoista new age -kritiikkiä sekä sumutukseksi ihmissuhdeshittiä, mutta joka toinen jakso oli wau - täyteläistä työväenluokan taisteluun propagoimista.

Vaikka joskus luen Iisalmen Sanomista ainoastaan televisiokolumnit, mietin, missä vaiheessa kolumnistit, jotka vaikuttavat räväköiltä, ryhtyvät myös analyyttisiksi. Ottavat selville, miksi jokin on niin kuin se on tai miksi jossakin sarjassa sanotaan jotain sellaista, mitä sanotaan.

Senhän olen kertonut jo sataan kertaan, että JP Ikonen on tehnyt Salkkareista täysin oikean havainnon. JP sanoi kerran Nooa-poikansa kanssa loikoillessaan, ettei haluaisi lapsensa alkavan seurata Salkkareita. JP, jonka oikeaa etunimeä en tiedä, vaikka Marian kummin uusi mies onkin, oli huomannut, että Salkkarit propagoi tarkoituksellisesti maailmankuvaa, jossa ihminen on ihmiselle susi.

Salkkareiden tuotantoyhtiön FremantleMedian on osa Euroopan suurinta tv- ja radioyhtiötä RTL Groupia, jonka saksalainen mediakonserni Bertelsmann omistaa 90-prosenttisesti. Bertelsmann on Euroopan laajuinen vallakäyttäjä ja levittää estoitta uusliberaalia aatetta.

Bertsmannin omistaja Reinhard Mohn on sanonut, että sosiaalivaltio, työpaikkademokratia ja yhteiskunnan demokraattinen kehittäminen eivät hänen mielestään anna avaimia tulevaisuutta varten. Mohn tarjoaa yhteiskunnallisena ohjausmenetelmänä kilpailun luomaa tehokkuutta ja yrittäjäkulttuurin taloudessa kehittämien mallien siirtämistä muille elämän alueille.

Kotikadun tilalle ja Maikkarin Salkkareiden vastapainoksi Ylen piti lanseerata Uusi päivä, josta Ylä-Savon subcomandante Marcos sanoi, että siinäpä vasta tyhmä sarja. Näyttelijät puhuvat kuin sarja olisi käsikirjoitettu kaksivuotiaille.

Sen sijaan Kotikatu kävi loppua kohti aina vain paremmaksi. Sarjassa tuli esille ilmi monia yhteiskunnallisia kysymyksen asetteluja, kuten helsinkiläisproletariaatin asumisen ahtaus, pienyrittämisen mahdottomuus tai sateenkaariperheiden oikeus lapsien saamiseen.

Ehkä Kotikatu piti lopettaa juuri sen vuoksi. Kävi vähän liian teräväksi. Sen vuoksi pelkäsin koko viime talven, että Kivis-Lauri ja Jääskeläis-Atte vahingossa katsovat Valaistuneita ja huomaavat, kuinka yhteiskunnallinen se on.

Toivonkin nyt, että kirjailija Katariina Romppainen, joka on Uuden Päivän käsikirjoitustiimissä sekä luvannut tulla Lapinlahden Aikataikaan ensi perjantaina, alkaa hieman terästää UP:tä. Ja toivon samalla, että Savon Mediat Oyj:n televisiokolumnisteista sukeutuu joskus analyyttisiä ja kriittisiä.

Kirjoitinkin kolunisteille palauteviestin. Kopioin sen tähän oheen:

Hei televisiokolumnistit Jaana ja Marko, älkää vain lopettako televisiokolumneitanne. Terävöittäkää niitä hieman. Kirjoitin teille terveisiä blogiini tänään: www.piavalkonen.fi (pe 30.8.2013, mutta jos jää jonnekin alle, lukekaa liite numero 1).
 
Nauroin kesällä kerran niin Marko Ahosen televisiokolumnille, että olin pudota Taipaleen kotilihan kahvipöydän äärestä lattialle. Kolumni käsitteli televisiopornoa ja siitä löysin kaltaisilleni nimityksen. Kolumni oli aivan mahdottoman hyvä. Olen varmasti siis apua tarvitseva lutka, mutta myös rouva Martikaisen aviomiehen työnantaja. Työnantajan ominaisuudessa kysynkin nyt rouva Martikaiselta, mitä mieltä hän on kollegansa Marko Ahosen seuraavasta blogimerkinnästä:
 
"Työmies on aina palkkansa ansainnut. Tämä sanonta konkretisoituu jatkossa siten, että työmiehen palkka pienenee, koska enempää ei ole varaa maksaa. Jos maksetaan enemmän, työt ja työpaikat menevät muualle.
 
Meille niin rakas kilpailukyky tarkoittaa sitä, että teetetään ihmisillä enemmän töitä ja maksetaan siitä vähemmän.

Meidän on turha höpistä mitään huippuosaamisesta yleisenä ratkaisuna kaikkeen. Sitä tarvitaan, mutta huippuosaamista on kaikkialla. Kilpailukyvyn salaisuus on halvoissa taviksissa.

Ensin lakkojen määrä lisääntyy, ja kun huomataan, että niillä ei saada mitään aikaan, lakkojen määrä vähenee. Työnantajapuolella on lähtökohtaisesti paremmat pelikortit kuin työntekijäpuolella. Silloin ei lakkobluffi auta.”
 
Televisiokolumnisti Ahonen kirjoittaa taitavasti. En oikein saa selvää, pitäisikö hänen mielestään työmiehen palkkaa sittenkin pienentää.
 
Mitä mieltä rouva Martikainen olisi siitä, että työnantaja yht´äkkiä päättäisi maksaa hänen aviomiehelleen jostain tilistä vain puolet? Tai mitä mieltä Marko Ahonen olisi siitä, että televisiokolumnistien tilalle otettaisiin virolaisia halpakolumnisteja, joille maksettaisiin murto-osa siitä, mitä nykyisille kolumnisteille.
 
Rouva Martikainenhan kirjoittaa kolumneja ymmärtääkseni muun työnsä ohella. Kolumnisti Marko Ahonen kuitenkin joutuu elämään konsernin kirjoituspalkkioilla. Ne lienevät kohtuulliset, sillä kolumnisti Ahonen ilmoittaa blogissaan harrastavansa muun muassa golfia, joka on, kuten kolumnisti itsekin itsehavainnoi, keskiluokkaisen ihmisen harrastus.
 
Jatkakaa, jatkakaa, siis. Älkää vain lopettako. Mutta terää kolumneihin lisää.
terveisin
nimimerkki yläsavolainen lihava kommunistiakka

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi