Pia Valkonen

Yhdistystoiminnan ylistys

Kansa Uutiset 4.11.2011

Ajattelin ehdottaa Lapinlahden vasemmisto ry:lle, että tuikataan työväentalo tuleen. Helpommalla päästäisiin.

Oli nimittäin taas varsinainen yhdistystoiminnan ylistys, kun piti raahata murkkuja työväentalolle. Esikoinen kieltäytyi pukemisoperaatioista ja kuopus piti kantaa autoon.

Aina kun ilmestyin talon pihalle kantaen jotakin ulkovarastoon, kuopus kipunoivine ukkinsa Elisabeth Taylor –silmineen surautti auton keskuslukituksen päälle ja istui Bad Hair Day –pipo kulmakarvoihin vedettynä autossa, kunnes Ulla-tädin tekemä talkooruoka oli valmis.

Esikoinen testasi happamana muinaiselta pioneerikerholta jääneitä tusseja aimo kapallisen. Sentään jokin kosketus pinskuihin.

Toissa sunnuntai oli Lapinlahden työväentalon teemapäivä, jolloin pitäjän jokaisella vasemmistotoimijalla oli mahdollisuus viettää talolla vaikka koko päivä.

Kun perheemme saapui talolle, kuului talon sisältä sekä tehokasta kuopsutusta että innokasta kuovintaa lähtökuopissa.

Keittiössä kattilat kolisivat ja ulkovarastoon oli nyt, kun remonttiryhmä oli paikannut varaston seinät, helppo kantaa pakkasta kestäviä tavaroita.

Aloin vähitellen tulla toisiin ajatuksiin työväentalon armeliaasta tuhopoltosta, kun Eläkeläiset ry:n puheenjohtajamies purjehti sisään talolle ja alkoi vähäeleisesti imuroida salin lattioita.

Siihen asti olin arvostellut äänekkäästi Lapinlahden vasemmiston sukupuolittunutta työnjakoa, mikä on tarkoittanut sitä, että naiset ovat pitäneet suu viivana kahvipannun kahvasta kiinni ja poliittiset palopuheet on saanut pitää Pentti Ryth.

Lupaan, että puheenjohtajakautenani Suomen nuorin työväentalo politisoidaan ja sinne tuodaan muutakin punaista sanaa kuin kuopiolaisen Teatteri Kantin Pilliklubi. Emmekä missään nimessä vajoa niin alas kuin Lapinlahden demarit tai Töölön demokraatit. Lapinlahden demarit ovat uudelleen nimenneet työväentalonsa Alapitkän Pirtiksi ja Töölön demokraatit tiputtaneet nimestään sosiaalin.

Peruutin lopullisesti kaikki kärttyisät ajatukseni Uuden Lapinlahden kunnan vasemmistoista, työväentalon tuhopoltosta ja ruispuuron-keittoa-vai-letun-paistoa –keskusteluista, kun Varpaisjärven vanhemmat valtiomiehet rymistelivät teemapäivän huipentumaan – kuntavaalikokoukseen.

Eivät päässeet sopuun siitä, kumpi on vanhan Varpaisjärven kuntavaalivastaava ja päättivät olla molemmat.

Pia Valkonen

kirjoittaja on naimisissa Suomen nuorimman työväentalon rakennussuunnittelijan kanssa, jonka menestysresepti makaronimössö niitti mainetta työväentalon teemapäivän talkoolounaalla.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi