Pia Valkonen

Arkijärkeä miettimässä Lapinlahden Mei Ramissa

la 4.3.2023 vähän myöhemmin

Oli pakko tulla Mei Ramiin syömään arabialainen suklaakookosleivos. Alkoi niin tympiä vaimo arkijärkenä Heikki Turusen tuotannossa. Koetan lukea Turusen Simpauttajan hinnan, timotein tuoksu kakkosen, vielä tänä iltana siihen kohtaan, että ymmärrän kirjailija-minäkertojan siinä todella ja oikeasti kiittävän vaimoaan.

Toivoakseni minäkertoja arvostaa vaimoaan muutenkin kuin astianpesukoneena ja leivonta-alustana. Kirjoitin aikaisemmin tänään Antti Heikkisen esipuhe-esseestä Turusen Simpauttajan uudispainokseen. Essee oli hyvä, mutta vaimokohta herätti ärtymystä.

Tulin tänne miettimään, miksi ärryin niin kovasti. En ensinnäkään halua Matista mitään saatanan helevetin perkeleen arkijärkeä. Ärgh. Enkä halua sitä olla itsekään. Haluan olla sunnuntaihimo. Ja nyt meillä on siihen mahdollisuus.

Jäi aamulla jatkamatta siitä, että sekoitin virolaisen Leelo Tungalin romaaniin perustuvan elokuvan Toveri, lapsi inkerinsuomalaisen Lauri Randlan ohjaamaan ja käsikirjoittamaan elokuvaan Näkemiin, Neuvostoliitto. Pidin kovasti Näkemiin, Neuvostoliitosta ja toivon joskus Marian sekä Annan katsovan elokuvan. Jotta ymmärtäisivät isäänsä.

Myös Goodbye, Lenin olisi heidän hyvä katsoa. Mariaahan Saksakin kiinnostaa.

En muista kohtausta, mutta Hesarin Veli-Pekka Lehtonen on kirjoittanut siitä elokuvan kritiikkiin. Tyttö tapaa länteen rautaesiripun takaa loikanneen isänsä hampurilaisbaarissa. Isä on asiakkaana ja tyttö tiskin takana macjobissa.

Mitä sanoo tytär isälleen kaikkien vuosien jälkeen?

- Hyvää ruokahalua, ja kiitos siitä, että valitsitte Burger Kingin.

Tulee mieleen Vladimir Zelenskyn Kansan palvelijan toisen tuotantokauden absurdi jakso 3/23 Olemme lähteneet. Jaksossa kaikki ukrainalaiset emigroituvat länteen, kun EU vihdoin myöntää Ukrainalle viisumivapauden. Presidentti jää yksin maahan. Hänen ainoa puhekumppaninsa on sänkyjä myyvä hologrammi.

Sanahelinän Juho googlasi minulle salamannopeasti Lauri Randlin. Hän tuntuu olevan samaa taustaa kuin Antto Terras. Terras tosin on vanhempi. Kummatkin ovat Virossa syntyneitä inkeriläisiä. Randl on kasvanut Viron Sillamäessä ja Terras Tallinnassa.

Sanahelinän kauppias lainasi otteita Terraksen kirjasta Tallinnan tappajat. Nyt on lähdettävä keräämään askeleita tai minut heitetään kohta pihalle.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi