Janne Airaksisen voisivat valita Siilinjärvelle, jotta Henri Ruotsalainen voisi siirtyä Lapinlahden kunnanjohtajaksi ja Rautavaara voisi hakea uutta kunnanjohtajaa - pienet siirtymät virkistäisivät aina

Vuoden lyhin päivä, mutta mustin kuu vasta perjantaina

ke 21.12.2022

Olisin halunnut viettää vuoden lyhimmän ja pimeimmän päivän Kaivokoskella Rautavaaralla. Luulin, että joulukuun mustin kuu on tänään, mutta kalenterissa on musta pyörylä vasta perjantaina.

Marita Tiihosella oli hyvä kirjoitus eilisen Savon Sanomissa. Menisin lukemaan sen netissä, ellei joka kerta olisi vitunmoinen kirjautumispelleily.

Koska en tietenkään muista salasanaa, jonka olen vaihtanut joskus jossain käsittämättömässä yhteydessä, piti tunnustaa järjestelmälle ties monettako kertaa, että olin unohtanut salasanani ja odottaa sähköpostista linkkiä salasanan vaihtamiseksi ja sitten, kun olin saanut salasanan vaihdettua, järjestelmä ohjasi minut ASIAKASPALVELUUN!

Jee! Minä halusin vain lukea yhden jutun. Kierreltyäni aikani tietokonejärjestelmän syövereissä, pääsin itse lehteen. Ja mitä tarjosi lehti? Juttua punaisesta myssystä.

Ajattelen, että samapa tuo, mitä kautta taas yritän lehteen. Koetin klikata juttua auki, mutta järjestelmä kysyi, oletko jo tilaaja. Ei kun kirjautumaan taas. Onneksi muistin vielä vähän aikaa salasanani.

Salasanani alkavat järjestään olla tyyliä: Haistavainjärjestelmäisojalimainenvittu. Unohdan kuitenkin aina, missä järjestyksessä kulloisenkin salasanan vaihtamisen jälkeen olen ajatellut tietokonejärjestelmälle vittuilla.

Eipä siinä. Sain lopulta punaisen myssyn jutun auki ja kun olin lopulta sen lukenut, unohdin, mitä olin alunperin Savon Sanomien sivuilla tekemässä. Olin tsekkaamassa Marita Tiihosen eilisen kolumnin otsikkoa.

Tässä välissä Jydacom-palkanlaskentaohjelmistotoimittaja lähetti minulle täysin käsittämättömän kysymyksen, kun koetin ottaa selvää siitä, mones palkka-ajo on ajo, jonka tänä aamuna tein. Maanantaina laskin palkat niin, että järjestelmä laski tylyt sekä lomarahat kolminkertaisina.

Lähetin tällaisen kysymyksen palkanlaskentaohjelmistoyritykselle:

Hei, laskin ja maksoin maanantaina (19.12.2022) vuoden viimeisen palkkajakson eli nron 26 palkat. Kun tein ajoja, panin vahingossa palkkajakson nro 26 viimeiseksi päiväksi 19.12. vaikka olisi pitänyt olla su 18.12.2022.

Järjestelmä sekosi ja sanoi, että järjestelmästä ei löydy seuraavaa palkkavuotta. Tai seuraavaa jaksoa, joka on jo ensi palkkavuoden nro 1. En ollut luonut ensi vuoden palkkajaksoja järjestelmään.

(En ylipäätänsä voi käsittää, miksi ohjelmistoon, joka on ohjelmistotoimittajan palvelimella, eivät seuraavan vuoden palkkakaudet päivity automaattisesti. Vielä suurempi mysteeri on se, että joudumme itse joka vuoden alussa etsimään jostain sotumaksuprosentit ja näpyttämään ne ohjelmaan. En ymmärrä, miksi niitä ei voi päivittää kerralla ohjelmaan, joka ei sijaitse tietokoneellamme niin kuin ennen, vaan on pilvessä.)

En tajunnut, missä maanantaina oli vika ja koetin palkka-ajoa yhteensä kolme kertaa. Niinpä työntekijöillemme menivät tylyt ja lomapalkat kolminkertaisena. Huomasin tämän vasta, kun olin jo tehnyt tulorekisteri-ilmoituksetkin.

Niinpä tänään mitätöin tulorekisteriin maanantaina tekemäni ilmoituksen. Se mielestäni onnistui. Sen jälkeen palautin kaikki ajojonot: palkkaraportit sekä kolme ajoa.

(Hienoa, monen sähköpostittelun jälkeen palkanlaskentaohjelmistopimpula kysyi minulta ihan blondina: "Oletko mitätöinyt aineiston suoraan tulorekisterissä?" Kerroin tämän jo ensimmäisessä viestissäni.)

Laskin palkat uudelleen (tai siis en laskenut, vaan palkat itsessään olivat ihan ok, mutta tyrimiseni laski kuitenkin vain ne tylyt ja lomapalkat kolmeen kertaan) ja tein uuden palkka-ajon sekä raporttiajon.

Tulorekisteriin en sitten onnistunutkaan samaan enää mitään ajoa tehtyä. Miten tämä korjataan?

Kysyy Pia

Itkettäis, jos ei naurattaisi. Ohjelmistoneuvojalta sain tällaisen "ohjeen": "...et voi lähettää ilmoitusta (tulorekisteriin) uudelleen, sillä se on palkkaohjelmassa lähetetty tilassa eli SE-CO."

Niin kuin, aikuisten oikeesti - että ilmoitus on tilassa SE-CO. Jep, jep! Ihanko totta? Ei voi olla totta. En olisi ikinä arvannut, että tilassa SE-CO.

Tuopa auttaa kovasti, sillä ihka ensimmäisen viestin lopussa anivarhain tänä aamuna oli kysymys: "Miten tämä korjataan?" Minua ei yhtään helpota tieto siitä, että ilmoitus on palkkaohjelmassa lähetetty-tilassa eikä etenkään, että tila on jotain vitun munkkilatinaa SE-CO.

Nytpä otan yhteyden tilitoimistoon ja kysyn, millaisella varoitusajalla ottaisivat palkat sinne laskettavaksi.

...

Lähetin tilitoimistoon sähköpostia ja sieltä soitti IHMINEN. Sain puhua IHMISEN kanssa puhelimessa! Jee! Ihmeiden aika ei ole ohitse.

...

Rautavaaran yrittäjien puheenjohtaja soitti myös. Lähetin palautetta Rautavaaran yrittäjistä yrittäjäjärjestön kyselyyn ja pyysin yhteydenottoa. Puheenjohtaja soitti jo toissapäivänä ja koska silloin oli tilanne päällä, en vastannut. Piti eilen lähettämäni tekstari, että soitellaan tänään. En lähettänyt eilen tekstaria, sillä Paula-siskokuvio muutti eilen muotoaan joka kymmenes minuutti.

Unohdin koko asian ja monta muutakin asiaa eilen. Sen sijaan yrittäjien puheenjohtaja soitti tänään. Ihanata, että IHMINEN soitti.

...

Olen edelleenkin tosi vittuuntunut siitä, että Rautavaaran yrittäjien whatsapp-ryhmässä minut torpattiin - tein kammottavan etikettivirheen alkusyksystä ja tarjouduin yrittäjäyhdistyksen ehdokkaaksi kunnan hyte-ryhmään. Se olisi tosiaan vasta tarkoittanut sitä, että olisin päässyt ehdolle listaan, jossa äänestettiin ehdokkaista.

Äänestin Ilkka Roinista enkä kyllä vielä tänäkään päivänä tiedä, olinko itse ehdolla vain en. Ilkka Roininen valittiin ja hyvä tuli valituksi.

Kummallisinta oli, että kukaan muukaan yrittäjäyhdistyksestä ei halunnut hyte-ryhmään. Kun sitten kerroin, että hyvä on, pyöräytän käyntiin perustamani kulttuuriyhdistyksen, kirjailija Matti Pulkkisen nimikkoseuran ja alan järjestää kulttuuri- ja kirjallisuustapahtumia Rautavaaran Kaivokoskella (tai jossain) rautavaaralaisten iloksi ja sivistykseksi (sekä yrittäjäyhdistyksen hapantajademarin kiusaksi, no en minä näin kirjoittanut, vaikka ajattelin), vastaus oli oikein superhapan: "Inka (Makkonen) varmaan tarkoitti hyte-ryhmään haluttavan rautavaaralaisen yhdistyksen edustajan."

Voi Jeesus, mikä dorka, ajattelin ja tajusinhan minä jo tarjoutuessani. Ongelma oli ihminen, joka ehdotti itseään. Kuinka röyhkeää, suorastaan törkeää! Olin röyhkeä ja törkeä. Se ei ole mitään uutta. Ei voi olla ammatiltaan toimittaja, jos ei ole luontojaan röyhkeä ja törkeä.

Vastasin yrittäjien whatsapp-ryhmässä iloisesti takaisin, että Matti Pulkkisen seurasta tulee voilá heti rautavaaralainen, kun minä sen elvytän ja muutan kotipaikaksi Rautavaaran.Samalla ajattelin, että mnjaah, juna meni jo. Rautavaaralaiset jääkööt  ilman kirjailijavierailuita ja muuta kultturellia, jos kerta asenne on mikä on.

Mutta! Ei hätää. Sain puhelinkeskustelussa selville, että ma 9.1.2023 kello 14 - 16 Rautavaaran kunnantalolla keskustellaan siitä, onko Rautavaaran kunta yrittäjäystävällinen.

Rautavaaran yrittäjät ei ainakaan ole ollut erityisen ystävällinen uusille jäsenille. Keskustelutilaisuudestakaan ei tullut mitään tietoa mitään kautta. Ymmärrän toisaalta, että sisäiset väännöt vaikuttavat yrittäjäyhdistyksen ilmapiiriin.

Olen ollut läsnä kahdessa (korjaus ke 22.12.2022 = kolmessa) vuosikokouksessa. Huono ilmapiiri huokui molemmissa. Ensimmäisessäni yksi yrittäjä väänsi itkua ja muut istuivat kuin puupökkelot. Seuraavassa kokouksessa syy itkuun selvisi - oli hyvä, että asia oli avoimesti esillä  mutta toisen vuosikokoukseni uljaaksi lopuksi hapan demari ampui alas kaiken, mitä ehdotin.

...

Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen on päässyt jatkoon Siilinjärven kunnanjohtajakisassa. Toivottavasti hänet valitaan sinne, sillä minusta Henri Ruotsalainen sopisi paremmin Airaksisen tilalle Lapinlahdelle. Ruotsalainenhan on Lapinlahden Varpaisjärveltä.

Näin saataisiin kunnanjohtajakuvioihin vähän vipinää ja Rautavaaralle voitaisiin valita kunnanjohtaja, (joka ei ole niin herkkähipiäinen kuin Henri Ruotsalainen.)

Ruotsalaisella on selkästi haku päällä. Hän on hakenut sekä maakuntajohtajaksi että Kuopion seurakuntayhtymän hallintojohtajaksi. Koska hallintojohtajaksi näkyy valitun seurakuntayhtymän keskusrekisterinjohtaja Mika Pulkkinen, on Kuopiossa keskusrekisterinjohtajan paikka auki.

Ruotsalaisen työmatka lyhentyisi inhimilliseksi. Hänhän asuu Saaristokaupungissa, näin olen antanut itseni ymmärtää.

Ihminen pitää päästää pois, kun hän sitä haluaa. Ruotsalainen vaikutti kypsähtäneeltä Rautavaaraan jo reilu vuosi sitten, kun hän äyskähti minulle sähköpostilla, että ei keskustele kunnan fysioterapeutin työnkuvasta paikallislehden yleisönosastossa eikä vastaile mihinkään nettikirjoitteluun.

Äyskiminen oli kiinnostavaa semminkin, kun kunnanjohtaja oli luvannut ottaa Rautavaaran yrittäjien puheenjohtajaan yhteyttä henkilökohtaisesti - kilpailutusasiassa - muttei sitten ole ottanutkaan.

Ilmeisesti kunnanjohtaja haluaa keskustella työpaikallaan kunnantalolla, mutta miten osua kunnantalolle, kun on johtajan lähipäivä?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi