Pia Valkonen

Valitsimme parikkalalaisen kukkakauppiaan kanssa Anu Sepposen Parikkalan kunnanjohtajaksi

Löysin radion matkalla Etelä-Suomessa

ti 8.11.2022

Istun aamua taas Juuan ihanassa Kahvila Hedwigin Helmessä. Söin savulohipiirakan palan ja tekisi mieleni vielä fetakasvispiirasta. Lounas on vasta iltapäivän puolella ja Karkussa olisi jauhelihakeittoa sekä broilerinkoipia.

Viereisestä pöydästä kaikuvat pohjoiskarjalaiset kaksoisässät. Pidän täkäläisestä tavasta puhua. Painotukset ovat erilaiset kuin Savossa, vaikka savon murrealueeseen tämä kuuluukin. Viereisen pöydän asiakas sanoi Hunajjjjaa. Ainakin neljän j-kirjaimen kera.

Viikonlopun Etelä-Suomen-matkalla löysin radion. Marian kanssa koetimme kuunnella niin Harry Potterin ensimmäistä osaa kuin Anni Saastamoisen Sirkkaa. Saastamoinen ei mielestäni nuorena ihmisenä oikein osannut asettua romaaninsa päähenkilön nahkoihin ja Sirkka tuntui epäuskottavalta.

Miki Liukkosen Elämä: esipuhe oli niin tajunnanvirtaa, että olin vähällä nukahtaa rattiin. Lopulta luovutimme ja kuuntelin perjantain radio-ohjelmaa, jossa muisteltiin viime vuonna kuolleita muusikoita ja laulajia. Kävi ilmi, että Olivia Newton-John oli kuollut sairastuttuaan kolmannen kerran elämässään syöpään.

Vaikka en voinut aikoinaan sietää fiftarioikeistolaista Greasea, ovat elokuvan biisit jääneet mieleeni. Saturday Night Feaverin kävin katsomassa, mutta Greasen tultua Järvelän Kinoon olin nähnyt jo ......

Juuassa netti oikuttelee. Jatkan Libre Officella.

Olin siis nähnyt Täältä tullaan elämän ja Maukka Perusjätkä sekä Pelle Miljoona olivat kolahtaneet. Grease tuntui piinalliselta. Kumma juttu. Grease on vuodelta 1978 ja Täältä tullaan elämä vuodelta 1980. Greasen on täytynyt käydä Järvelän Kinossa ennen Täältä tullaan elämää.

Jos sitten on ollut niin, että siinä vaiheessa, kun Järvelän nuoret vaikuttuivat Greasesta ja rock´a´billystä olin jo hengessäni punkkari ja vasemmistolainen.

Kuuntelin perjantaina jossain Imatran ja Lappeenrannan välillä You´re the one what I want ja Summer Nights -biisejä ja tavoitin niistä jotain muutakin kuin hömppää. Summer Nightsissa täytyy olla jotain parodiaa jopa.

Imatran Mansikkalan yllä olivat meneillään siltatyöt myöhähköön perjantai-iltana, kuten myös sunnuntaina päivällä. Lankomies kertoi, että Mansikkala on saanut nimensä Karhumäen tienoilla sijainneesta Mansikan tilasta. Mansikka lienee sukunimi. Enpä ole tuota tiennytkään.

Googlesta ei ole Mansikkala-asiasta apua. Kysyin, mitä google tietää Mansikan tilasta Imatralla. Hakupalvelu tarjoaa tietoa siitä, mistä Imatralla saa mansikoita.

Paula-sisko halusi viedä Ulla-siskolle kukka-asetelman tuliaisiksi. Koska arvelin, että kukkakimpun löytäminen loppumatkasta olisi ongelma, ostin Kontiolahden Konditoria Rosalindasta pussillisen sultsinoita.

Sultsinoista meidän siskojen välillä sukeutui keskustelu siitä, mitä saa sanoa sultsinaksi ja mikä on sulhaspiirakka tai pyörönen.

Parikkalassa tienposkessa oli erikoinen näyteikkuna. Ajoin ohitse seuraavaan risteykseen ja tein u-käännöksen. Kurrin Kukkakauppa ja Huoltamo oli ihana yllätys. Paula osti kukka-asetelman ja minä Matille tuliaisena paikallista säilykelihaa pari purkkia sekä kahdet villasukat.

Kurrin Kukkakaupan yrittäjärouva kertoi nopeasti puotinsa historiaa ja sen jälkeen valitutin hänellä Anu Sepposen Parikkalan seuraavaksi kunnanjohtajaksi. Sanoin, että Sepponen ei ole paha ihminen. Rautalampilaiset vain ovat perinjuurin loukkaantuneet siihen, että kunnanjohtaja haluaa omaan kotimaakuntaansa takaisin.

Parikkalasta oli Etelä-Saimaan jutun perusteella lähtenyt ensin leegio kunnan korkeimpia virkamiehiä ja lopulta kunnanjohtaja. Nyt samainen Vesa Huuskonen on hakenut Haminaan, kuten Rautalammin Anu Sepponenkin. Haminan kaupunginjohtajahaastatteluun pääsee kymmenen henkeä ja Huuskonen sekä Sepponen ovat haastatteluun valittujen joukossa.

Väitän, että Anu Sepponen pääsisi oikeuksiinsa vasta kotimaakunnassaan. Siksi parikkalalaiset saisivat valita hänet. Hakuaikaa on marraskuun loppuun.

Etelä-Saimaassa oli viime viikon lopulla pitkä ja perusteellinen juttu, jossa ruodittiin Parikkalan lähtenyttä kunnanjohtajaa perusteellisesti. Parikkalan paikallislehti, Parikkala-Rautjärven Sanomat, oli jo ennen viime kunnallisvaaleja kirjoittaa kunnan johdon problematiikasta, mutta juttu hyllytettiin.

Etelä-Saimaa uskalsi ottaa esille myös paikallislehteen kohdistetun painostuksen. Milloin Savon Sanomien etupiirissä toimitaan samoin? Savon Sanomien Rautalampi-uutiset ovat olleet sekavia. Keisi vaatisi jonkun asiantuntevan kuntapolitiikan toimittajan. Missä on Marita Tiihonen?

Annoin vähäksi aikaa anteeksi Pitäjäläiselle. Viime torstain numerossa oli lehden toimituksen omia juttuja kosolti ja hyvä Vera Vinogradovan haastattelu. Vera Vinogradova tuli Rautavaaran kuntaan töihin pakolaisasiain koordinaattoriksi.

Muistan Vera Vinogradovan teatterinaisena Varpaisjärveltä. Hyvä oli juttu!

Ärsyttää, että Pitäjäläinen ei seuraa lainkaan Rautavaaran kuntapolitiikkaa. Pitänee sitten itse alkaa lukea esityslistoja. Rautavaaran yrittäjienkin whatsapp-lista on vaiennut. Listalla vieläkin varmaan nieleskelevät röyhkeää vetoani tarjoutua yrittäjien hyte-ryhmäehdokkaaksi.

Ilmeisesti porukka mykistyi. Osasinpa olla törkeä.

Ei kun eteenpäin kohti uusia haasteita. En lannistu niin kuin ei lannistu Anu Sepponenkaan! Outokummun kaupunginjohtajavalinta on kesken. Kaupungin pitkäaikainen johtaja Pekka Hyvönen on käsittääkseni vassareita. Ainakin hän oli Vasemmistoliiton kuntapoliittisessa työryhmässä vassupuoluekokouksen 2010 jälkeen.

Melko vähäiset olivat korkean virkamiehen ideat lähidemokratialle, sanon minä. Paras puoli Pekka Hyvösessä lienee se, että on sonkajärveläisen metsästysseuran jäsen. Vai miten se nyt oli? Iisalmen sangen mimosanherkkänahkainen emeritus kaupunginjohtaja Martti Harju kertoi asiasta Töllötin-haastattelunsa ohessa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi