Richard Powers Hämmästys alulle

ti 4.10.2022

Sadepäivä. Tein eilen hartiavoimin töitä enkä vastannut puhelimeen, jotta saan tämän päivän pyhitettyä Tõnu Õnnepalu -esseen lopetukselle. Sitten pääsen lätkimään kirjastoon lainaamani Õnnepalut sekä lähdeaineistot muun muassa Terry Eagletonin Miksi Marx oli oikeassa?

Matti pyörii vielä vähän aikaa jaloissa. Huutelee tuvasta, onko eritelty kustannusarvio yhdyssana. Mitäpä lottoaisit, tekisi mieleni kivahtaa. Eilen kävin keräämässä parin säilykepurkillisen verran puolukoita. Saalista kertyi mukavasti Juuan ABC:ltä ostamani värikkään ämpärin puoliväliin, mutta kun Matti illalla survoi marjat kattilassa, ei niitä sitten enää ollutkaan niin paljon.

Valometsässä en pelkää. Jostain syystä tässä lähimetsässä en halua yksin - edes koirien kanssa - samoilla. Valometsässä näkee pitkälle. Jos susi tai karhu lähestyy, juoksen autolle. Tai turvaudun Pyryn apuun. Toisaalta huvittavia nämä Rautavaaran metsät. Metsätietä pitkin saattaa huristella helvetin enkeli, pakettiauto tai niin kuin viimeisellä mustikka- ja sieniretkelläni pikkuinen pappa pikkuisella mummo ankan autollaan.

Maria joutui osallistumaan keskusteluun kännykkäpussistani. Lopulta pussista kuului kiukkuinen kiljadus: Voitteko jatkaa keskustelua joskus toisaalla? Tyttäreni on lähestulkoon entisellään. Vielä kun kuulisin tutun Mitäää vitttttua?

Eilen tympäisevien konttoritöiden jälkeen kuuntelin Jessica Bruderin Nomadlandin loppuun. Olipa kirja! Kapitalismikriittinen! Siihen jatkoksi aloitin putkeen Richard Powersin Hämmästyksen. Aivan mainiota. Powers on Suopeuden ja Ikipuiden kirjoittaja. Ikipuita kuuntelin vuoden. Siitä mainitsi kirjailija Anni Kytömäki Maaseudun Tulevaisuuden aikakauslehdessä Kantrissa.

Suopeuden luimme Tikkisen Hannelen kanssa yhteislukuna vuonna 2016.

Nyt en kuitenkaan ehdi kirjoittaa mitään - en edes essseetäni loppuun. Pitää kehitellä loppu Nurmeksen reissussa valmiiksi. Matti päätti, että tänään hoidamme asioita lähikaupungissa. Muun muassa yhteisen S-tilin avauksen ja tutkapannan jommallekummalle koiralle - jos ei kummallekin.

Yepson-mötikkä kastui ja mykistyi. Tästä pidän miehessäni. Jos tuntuu joltain, voi suunnitelmia muuttaa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi