Katriina Järvinen on kirjoittanut Olavi Mansikka-ahon elämäkerran

ma 3.10.2022

Kappasta, Kaivokoskella näkyy auto. Jari on tullut tekemään laavua mökilleen. Viikon tapaus ja ilonaihe. Vaikka viikonlopun kelit olivat osin jopa aurinkoiset, kulmakunnalla oli hiljaista. Matti nosti viimeiset perunat ja minä tein sisähommia ja kannoin vesiä sekä polttopuita.

Jessica Bruderin Nomadlandia kuunnellessa vilahti mielessä, onko Katriina Järvinen julkaissut jotain viime aikoina ja voilá HS Viikossa oli monen sivun juttu Järvisen kirjoittamasta Ruben Stillerin elämäkerrasta, Ruben siltä väliltä.

Hesari oli laatinut tosi ärsyttävän klikki-ingressin kirjasta kertovaan juttuun: "Tuoreessa elämäkerrassa Stilleri paljastaa myös yksityisen puolensa ja perheensä synkän salaisuuden." Höhhöhhööh, tuli sellainen olo, että siinähän tuo elämäkerta nyt oli. Ei erityisemmin huvitakaan sitä lukea tai kuunnella.

Kalutaanko Stiller puhtaaksi nyt aikakauslehtihaastatteluin? Sama ilmiö oli Kjell Westön romaanien kanssa. Muistan, kuinka Kangastus 38:n kirjoittamisen aikaan Eeva teki ennakkoon puffaavan jutun kirjailijasta. Kiinnostuin romaanista ja sitten kun se ilmestyi, en saanut sitä luetuksi lainkaan. Kangastus 38 on lukematta edelleen.

Stiller tunnustaa jutussakin, että hänellä ei ollut maailmanparantamisen halua. Oli vain kytö häiriköidä. Mnjaah, no tämä on hyvin osuvaa Stilleriltä: "Nyky-Suomi muistuttaa rivitaloyhtiötä, jossa pikkuporvarit ovat koko ajan tuohtuneita sitä, että he ovat kuulevinaan jotain ääniä naapurista." (HS Viikko 39/2022)

Sitä paitsi on totta, että juutalaisuudella on erityismarkkina-arvo. Mikäli Stiller olisi nimeltään Olavi Mansikka-aho, häntä ei olisi kuunneltu tai sitten hän olisi nyt tuopin ääressä märisevä entinen yhteiskuntahäirikkö.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi