ke 21.9.2022
Anneli Kannon Pala palalta pois oli juuri oikea kirja tähän hetkeen. Kanto kirjoittaa siinä äitinsä muistisairaudesta ja tosiaan! Tietokirjahan tämä on. Teemasta seuraavaksi lukulistallani on John Bayleyn Elegia Irikselle. Elegia Iirikselle oli myös Kannon kirjan lähdeaineistossa.
Sain kirjan postilaatikkooni muutama viikko sitten.
Kannon kirjan alusta löysin termin validaatiomenetelmä. Googlasin ja löysin kokonaisia sivustoja, jossa selostettiin, että menetelmä perustuu Carl Jungin ja elämänkaaripsykologi Erik Erikssonin oppeihin. Validaation oppi-isä on amerikkalainen Naomi Feil.
Tuija Uusitalon sivuilta löysin kiinnostavaa aineistoja - Uusitalo on työnohjaaja, validaatio-ohjaaja sekä ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti:
"Jokaisella elämänvaiheella on oma elämäntehtävänsä ja jos jostain syystä jotain elämäntehtävää ei voi läpikäydä, se vaatii tulla myöhemmin käsitellyksi. Esimerkiksi muistisairaalla on jäänyt jokin keskeneräinen asia menneisyydestä käsittelemättä ja se vaatii nyt muistisairaudessa tulevan käsitellyksi. Muistisairaalla ei ole enää niitä keinoja, joilla hän käsittelisi keskeneräistä asiaa ja tällöin tämä ” käsittely ” voi olla vaikkapa levotonta liikkumista tai aggressiivista käyttäytymistä."
"Toinen keskeinen teoria validaatiossa nousee Carl Jungilta, ´kun tunteet ilmaistaan ne helpottuvat´. Jos haluamme rauhoitella ahdistunutta tai aggressiivista muistisairasta, oikeastaan vain lisäämme hänen ahdistustaan ja aggressiivisuuttaan. Meidän pitäisi ´kuulla´ tukahdutetut tunteet ja hänen ilmaisemansa tarpeet sekä auttaa häntä validoivin tekniikoin. Tekniikoita voisi olla keskittyminen ja virittäytyminen muistisairaan tunnetilaan, hänen käytöksensä sanoittaminen ja avoimilla kysymyksillä vuorovaikutuksen aloittaminen. Toisin sanoen haluamme viestittää hänelle, että olen tässä sinua varten, minua kiinnostaa miksi olet levoton ja voinko auttaa sinua jotenkin?"
Tätä haluan opiskella lisää.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]