Pia Valkonen

Mätäsvaara on Suomen Twin Peaks - löytyi Alvar Aaltoa sekä Paola Suhosen ja Olli Happosen nimikirjoitus Sivukylän kirppiksen eteisen seinästä

su 26.6.2022

Kyllä kannattaa seikkailla Matin kanssa. Piti juhannusaattona ajaa Kuhmoon, sillä en ole Kuhmossa käynyt. Vai onko Hossa siellä - vai Kuusamossa? Kummalta paikkakunnalta on metsästys- ja erätoimittajaksi vaihtanut Pekka Ervasti ja Iisalmen metalliteollisuuden moguli Ari Isopoussu, jota myös fanitan?

Joka tapauksessa ensi juhannuksena meidän on käytävä Kuusamossakin, jotta oppisin erottamaan, kumpi on kumpi.

Emme Kuhmoon asti ehtineet, sillä Matti lähti itsepintaisesti ajamaan Viekijärven kyläkauppa-aarimaa-kirkot-lentokenttä -kierrokseltamme 73-tien toiselle puolelle. Arvelimme, että meidän noin vuosi sitten Tori.fi:stä ihastelemamme pikku mökkönen saattaisi olla Viekintien varrella eri puolella maantietä kuin varsinainen Viekijärven kylä.

Heti oikealla näytti olevan pieni keltainen talo, josta oli alettu purkaa verhouksia. Se oli meidän mökkimme. Hirret vaikuttivat ihan puhtailta ja kovilta. Ilmeisesti verhouksessa oli ollut jotain ongelmaa, sillä mökki oli purettu hirsipinnalle. Pitää käydä seuraavaksi kysymässä, onko talo sama, joka vasta oli myynnissä ja aikovatko purkajat jättääkin mökin hirsipinnalle. Ei huono ratkaisu sekään.

Olisin halunnut pysähtyä pienen mökin kohdalle, mutta Matti paineli menemään hurjaa vauhtia pitkin Viekintietä.

Hänellä oli selvästi ajatus siitä, että Mätäsvaaraan pääsee siitäkin. Minä muistin sormenjälkikeikaltani Lieksan poliisissa tienviitat Egyptinkorpi ja Mätäsvaara. Ne jäivät mieleen. Lähinnä kiinnosti Egyptinkorpi. Sillekin saanen joskus selityksen.

Kylälle on wikipedian mukaan asutettu Suojärven karjalaisia.

Jo ennen ensimmäisiä Mätäsvaaran ja Egyptinkorven kylttejä posotellessamme hiljaista 73-maantietä olin googlannut, että Mätäsvaarassa on Alvar Aallon taloja ja kylällä on sodan aikaan toiminut molybdeenikaivos. Lieksan lehti tiesi lisäksi kertoa, että Tukes on antanut luvan kaivoksen uudelleen avaamiselle. Molybdeeni on teräksen valmistuksessa tarvittava aine. Cr-mo-teräksen ainesosa. Tämän Matti tiesi, sillä tietää paljon, jos vain häneltä osaa kysyä ja tulee tilanne eteen, jossa tietoa tarvitaan.

Matin muistikuvien mukaan Euroopassa ei monessa paikkaa molybdeeniä ole ja maailman molybdeenilähteitä on paljolti Venäjällä. Alkoi soida päässä Jared Diamondin, evoluutiobiologin, kirja Tykit, taudit ja teräs. Sepä se.

Joka tapauksessa juutuimme Mätäsvaaraan jokuseksi toviksi. Lähettelimme erilaisiin restaurointiryhmiin kuvia Alvar Aalto -talojen suojelusta kertovasta tiedotuskyltistä. Alue on ollut vuodesta 2009 lähtien Museoviraston suojeluksessa.

Jotain muutakin alueella tulisi tehdä kuin suojella teoreettisesti. Museovirasto voisi raottaa valtion kukkaroa rakennusten restauroinniksi. En tarkoita tässä, että meidän firman pitäisi päästä kylää restauroimaan, mutta oikeasti, aikuisten oikeasti, jotain tulisi tehdä.

Kylästä voisi tulla matkailunähtävyys japanilaisille. Japanilaisethan käyvät Suomessa pongailemassa Alvar Aallon suunnittelemia kohteita. Mätäsvaara olisi hieno kokonaisuus.

Kuvasimme myös Sivukylän Valinnan julkisivua niin, että oven lopulta avasi pikkuinen mummo. Pikku mummo muistutti kolmannen lukiovuoteni vuokraemäntää Kärpäsen mummoa. Sivukylän valinnan ikkunassa olivat pitkälle Viekintielle paistaneet vihreät valokirjaimet.

Sanoin Matille, että jos tuossa lukee Open, käydään sisällä. Valokirjaimet kertoivat, että closed, ja Matti vaikutti kovin helpottuneelta. Suojelusta kertoneen kyltin kuvaamisen jälkeen painoin nenäni kiinni Sivukylän Valinnan näyteikkunaan ja panin merkille, että liikehuoneisto on täynnään tavaraa, joka kiinnostaa minua kovin. Siellä esimerkiksi paistoi rykelmä emalimukeja. Näin ne jo hammasmukena Kaivokoskella.

Mummunen pyysi meitä ystävällisesti sisään kauppaan ja kertoili elämästään. Mummunen oli ollut kauppiaana Luhtikylässä Etelä-Lahden puolella. Jännää, tunsin heti sukulaisuutta. Vai en ole varma, oliko hänen kauppansa kuitenkin Orimattilassa - tämä pitää tarkentaa, kun menen ostamaan emalimukit.

Meidän koulussahan kävi pari veljestä Orimattilan Kärkölän puoleiselta kulmalta. Heidän vanhempansa olivat kauppiaita, mutten nyt millään muista, olivatko Tuunasia (K-kauppias) vai Seppäsiä (rautakauppias). Varmaan kauppiuus selittää sen, miksi poijjat eivät kulkeneet Orimattilan kirkolle kouluun.

Itse huikea rakennus, joka hallitsee Mätäsvaaran keskustien, Varpasentien, ja Viekintin t-risteystä, on Bertel Liljeqvistin suunnittelema. Rakennukseen ollaan vaihtamassa ikkunoita.

Bertel Liljeqvist (1885 - 1954) tunnetaan kirkkoarkkitehtuuristaan. Hänen suunnittelemansa on muun muassa Nurmeksen siunauskappeli. Juhannusaaton turneelta silmäkulmassani vilahti jonkin pitäjän siunauskappeli. Pitää googlata, oliko se juuri Nurmeksen. Liljeqvist on suunnitellut myös Kiuruveden kirkon. Miksi Kiuruvedellä on niin uusi kirkko? Onko vanha palanut?

Tämän googlaan joskus myöhemmin.

Tein 1990-luvulla Kansan Uutisiin laajaa juttua rakennuksista, jotka saivat Ympäristökeskuksen - vai mikä instanssi silloin lienee ollutkaan  - korjaustukea. Siinä yhteydessä sain selville, että Varkaudessa oli Alvar Aallon tehtaan työläisille suunnittelemia pientaloja.

Taloja ei ollut muuntelemattomana jäljellä enää montaa. Mätäsvaarassa olisi. Lisäksi olisi kolme upeaa, mutta valitettavasti rapistumaan päin olevaa, rivitaloa.

Pitää lähteä rantaan. Matti pesi jo astiat. Nyt olisi enää rantasaunan siivous sekä mattojen pesu. Ehdotan, että valtakunnallisen Restaurointikillan möötti ensi keväänä olisi Lieksassa ja kilta voisi keskittyä hetken Mätäsvaaaan. Alvar Aallon perinnölle pitäisi tehdä jotain.

Mätäsvaaran Sivukylän Valinnan eteisen seinässä oli nimikirjoitukset: Olli Happonen, tavasin, sain siitä selvää. Olli Happonen ei sanonut minulle mitään, mutta ilmeisesti Olli Haponen on pidempi kuin vaimonsa ja kirjoittanut sen vuoksi nimensä ylemmäs.

Hänen nimmarinsa alla oli Pau... jotain syheröä. Kävi ilmi, että Paola Suhonen, Ivana Helsinki, on kuvannut Mätäsvaarassa. Googlasin ja sain tietää, että Mätäsvaarassakin tapahtuu Suhosen ja Happosen true fiction. Pääosissa ovat Alina Tomnikov ja Mikael Rautasalo.

Elokuvan nimi on Miehiä keskiyön auringossa ja Avun jutussa Suhonen kertoo näin: "Perustin muiden opiskelijoiden kanssa salaseuran, jossa määrittelimme, miten elokuvia tehdään True fiction -manifestin mukaan: reaaliajassa, autenttisissa paikoissa, ei mitään studioihin lavastettuja pahviseiniä… uskon, että tästä tarttuu elokuvaan paljon olennaista, jota ei voi lavastaa. Eihän tällaista voi lavastaa, Suhonen sanoo ja huitaisee ympärilleen, monitoimiliiketilaan ja näyteikkunan taakse, Mätäsvaaraa halkovalle Varpasentielle. Sen varrelta löytyvät kaivos, Aallon piirtämät talot ja käytöstä poistettu voimalakin." 

https://www.apu.fi/artikkelit/alina-tomnikov-sissimeiningilla-paola-suhosen-elokuvassa

Aivan mahtavia ovat Avun reportaasikuvat Mätäsvaarasta. Jutun on kirjoittanut Pasi Kostiainen ja hän on myös valokuvannut jutun. Pitää tutkia kuvia. Upeat karheat sisämiljööt. Minäkin haluan ottaa sellaisia kuvia jonnekin!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi