ti 7.6.2022
A-Studion Sakari Sirkkasen kunniaksi on sanottava, että hän keskusteluttaa Ukraina-Venäjä-Nato-Amerikka -asioissa asiantuntijoita laajemmista ympyröistä. Tuntui kuin Kaivokosken isoon kamariin olisi virrannut raikasta ilmaa, kun studiokeskustelijat ottivat esille Intian, mainitsivat Kiinan sekä viittasivat siihen, että USA on sisäisesti jakautunut.
Helsingin Sanomissakin on alkanut olla juttuja, joissa on saanut sanoa sanan niin kuin se on: kapitalismi. Hieroin silmiäni ihmetyksestä, kun HS Viikko -koosteessa (Suljettu paratiisi, 20/2022) Elina Väntönen jutussaan Kalifornian superrikkaista lainaa eriarvoisuustutkija Branko Milanovićia.
" ... Milanović on luonnehtinut kapitalistista talousjärjestelmää koneeksi, joka tuottaa jatkuvasti uutta yläluokkaa, ja rikkaita, jotka rikastuvat rikastumistaan."
https://dynamic.hs.fi/a/2022/amerikansuperrikkaat/
On virkistävää huomata, kuinka Ylekin laajentaa. Maailmanpolitiikka on monimutkaisempaa kuin kylmän sodan aikana. Eikä Nato ole mikä ruusutarha, kuten Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltoila sanoi aina sanoneensa. Aaltoila on selvästi saanut nukkua muutaman yön ja vaikutti jopa selkeältä.
Aivan nautittavaa oli viime viikolla, kun A-studiokeskustelijat pääsivät vilauttamaan sitä, että maailmassa on muutakin kuin paha-Venäjä ja pelastaja-USA. Teivo Teivainen ja Risto E. J. Penttilä viittasivat puheenvuoroissaan USA.n jakautumista ja Trump-riskikin tuli mainituksi.
Kuuntelen Atte Korholan Tämä ihmisen luonto -kirjaa. Korholan mielestä pitäisi puhua muista asioista kuin ilmastonmuutoksen torjunta - vaikka jopa köyhyyen poistamisesta - niin saataisiin paljon enemmän globaalisti aikaan.
Ilmastonmuutostaistelu on muuttumassa tyhjäksi, mitään tarkoittamattomaksi hokemaksi ja kuten Timo Harakka (sdp, liikenne- ja viestintäministeri) jossain televisiokeskustelussa ennen Ukrainan sotaa sanoi: Tavalliset diesel-Jampatkin haluaisivat oikeasti tehdä jotain, mutta yhteiskunnalliseen keskusteluun ylipäätänsä mukaan tunnutaan ottavan vain seksuaalivähemmistöihin kuuluvia puritaanivegaaneja.
Ihan sanatarkasti Harakka ei noin sanonut, mutta ajatus oli se.
Kiinnostavaa Korholan kirjassa oli pätkä Japanin "luonnosta". Japanilaisia asuu 26 miljoonaa 3 000 saarella alalla, joka on hieman suurempi kuin Suomen. Japanilaiset metsät ovat suoriin riveihin istutettuja puita ja Japanin joet kulkevat tulvavaaran takia kesytettyinä betonikouruissa.
Nyt olen kirjan kohdassa, jossa on kyse makean veden puutteesta Lähi-idässä. Raamatun Jordanvirta on tätä nykyä kapea, likainen ja kuivunut ojapahanen. Jordanjoki saa vetensä pääasiassa Genesaretinjärvestä ja nyt esimerkiksi Syyria on rakentanut Genesaretinjärveen menevään Jarmuk-sivujokeen noin neljäkymmentä patoa.
Makea vesi on poliittista ja tulenarkaa. Sitä paitsi vasemmistolaiset vaihtoehtoihmiset ovat koettaneet sanoa, että Syyrian hankalassa tilanteessa on paljolti kyse nälänhädän pelosta. Toki Hesarissa on jo vuonna 2015 ollut pieni Pnas-lehden pätkä asiasta: "Seurattujen aikojen pahin kuivuus vuosina 2006–2010 korvensi eritoten pohjoisosien viljavia seutuja. Puolitoista miljoonaa ihmistä pakeni maaseudulta kaupunkeihin, joissa köyhyys ja tyytymättömyys lopulta laukaisivat yhteenotot."
(Pnas = Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America)
Irak ei ole nyt ollut juurikaan esillä. Ainoastaan USA:n entinen presidentti Georg W. Bush (75 v.) muisti Irakin. Bush sekosi sanoissaan ja tuomitsi puheessaan Venäjän hyökkäyksen Irakiin.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008828170.html
Pekka Mykkänen kertaa Irakin sodan faktoja. USA:n hyökkäys Irakiin vuonna 2003 jakoi muun muassa Nato-maat eikä Yhdysvallat saanut hyökkäykselleen YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, koska esimerkiksi Ranska, Venäjä ja Kiina vastustivat sotaa rajusti. Monet tahot, kuten YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja suomalaiset oikeusoppineet, julistivat sodan laittomaksi ja YK:n peruskirjan vastaiseksi.
Irakin sodan vuoksi syntyi taistelujärjestö ISIS ja nyt sitten Turkki on Ukrainan sodan sumuverhossa puuhailemassa hyökkäystä valtansa kasvattamiseen Pohjois-Syyriassa.
Jos Suomi ja Ruotsi suostuvat Turkin Erdoğanin vaatimuksiin, se vahvistaa Ylen haastatteleman kurdiliiton puheenjohtajan Welat Nehrin mukaan terroristijärjestö Isisiä.
"Tämä sen takia, että kurdit taistelevat Isisiä vastaan ja ylläpitävät muun muassa al-Holin leiriä, joilla Isisin jäseniä pidetään. – Jos tuki leireille ja kurdeille loppuisi, se olisi riski, että leirillä olijat vapautuisivat ja liittyisivät Isisin riveihin uudestaan. Eli jos suostutaan Erdoğanin vaatimuksiin, Isis vahvistuu, Nehri sanoo."
Googlaamalla Iran ja HS nousi tammikuun puolivälissä Vesa Sirénin kirjoittama juttu siitä, kuinka Kiinan ja Iranin välinen strateginen sopimus taloudellisesta, poliittisesta ja sotilaallisesta yhteistyöstä siirtyy toimeenpanoasteelle.
Sopimuksen sisältöä ei ole julkistettu, mutta esimerkiki The Economist -lehti on Hesarin jutun mukaan pohtinut Kiinan ja Iranin lähentymisen jatkoseurauksia. The Economist pitää mahdollisena, että Iran tarjoaisi Kiinan laivastolle oikeuden käyttää saariaan Persianlahdella.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]