Pia Valkonen

Venäläinen kansanluonne - onko ylipäätänsä olemassa "kansan luonnetta"? En tosin pääse merkinnässäni kansanluonteen käsitteen ongelmallisuuteen, mutta huomasin, että Kremlin kanssa flirttaileva patriarkka on etniseltä taustaltaan ersäläinen, edellinen Aleksei oli sakemanni

Venäjän ortodoksinen kirkko

ma 21.3.2022 ja ke 23.3.2022

Jään Rautavaaralle iloitsemaan aurinkoisesta kelistä. Kevät tuli rytisten. Valot saattoi sammuttaa tuvasta jo ennen kuutta. Ihanata! Teen tänään laskun.

Siinä se, mitä sain aikaiseksi maanantaina blogiini. Kun olin korjannut verottajan ilmoituksen korjaustani ja saanut yhden firman työntekijöiden tunnit ilmoitukseen kahtena kappaleena, oli pää niin sekaisin, että en muistanut viikon ainokaisesta laskusta hyvitystunteja.

Ja koska Libre Officesta en löytänyt pdf-tallennusmuotoa, oli vain kryptinen dbf tai jotain sen suuntaista, jouduin temppuilemaan ulkoisen kovalevyn kanssa sekä siirtelemään tiedostoja Matin Surfacen ja oman läppärin välillä.

Siinäpä maanantai vierähti rattoisasti. Lopulta iskin molemmat koneet kiinni ja läksin kimmeltäville hangille. Hiihtelin talon lähialueilla ristiin rastiin. Iltapäivällä ei ole enää hankikeli, mutta metsäsuksilla saattoi hiihdellä entisiä jälkiäni myöten.

Tänään herätys oli taas viideltä. Tottuuhan tähän. Aamuherätysken vuoksi kirjoitin: Tähän totuu. Tottuu, joo, ja herätyksen kestää, jos on toleranssia kirjoittaa sanat kahteen kertaan.

Ylen aamutelkkarissa on nyt Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja siitä, että patriarkka Kirill tukee Putinia Ukrainan sodassa. Studiossa Aleksanteri-instituutin tutkija Kaarina Aitamurto. Olen kirjoittanut Venäjän ortodoksisen kirkon ja Venäjän valtion persekiepistä jo vuonna 2012 - otsikossa oli tosin paidattomista feministeistä, mutta niinpä vain etenin merkinnässäni sinne sun tänne:

"Ei tässä ole montaakaan vuotta sitten, kun Suomenkin televisiossa näytettiin dokumentti Venäjältä, jossa kirkkoliput liehuivat Kremlissä. Kun näin sen, olin vähällä oksentaa. Tuli mieleen, että olen istunut peräti kahdesti Pietarin metropoliitan kekkereillä."

http://www.piavalkonen.fi/blogi/2012-11-22-09.35

Koetin paluuta Konevitsa ry:hyn takavuosina. Olin Lammin Ahtos-keskuksessa Konevitsan luostarin igumenin tulkkina. Oli äärimmäisen kiinnostavaa, mutta ei Konevitsa eikä etäispäätteensä Suomessa ollut enää sama. Ilmeisesti rahaa luostariin virtasi Putin-yhteyksien myötä eikä luostari enää samalla tavalla tarvinnut suomalaisia. Asia kävi selkeästi ilmi ja tajusin myös siitä, että en saa selvää nykyisen igumenin puheesta eikä tyyppi todellakaan halunnut tulla vastaan tai selkeyttää ilmaisuaan tulkin tähden, että paluuta entiseen ei ole.

Kylläpä oli monta ei-sanaa edellisessä. En ehdi perata kappaletta. Tyylitön ja toisteinen, mutta on kiirehdittävä. Ehdin korjailla merkinnästäni vain suurimmat krijoitusvihreet.

Lisäksi Konevitsan luostari, jossa saattaa hiippailla Putin, ei todellaaan ole minun juttuni. Kesällä 1998, kun aloin odottaa Mariaa (öhöm), luostarisaarelle rantautui mustapukuisia Omonin miehiä ja ajattelin, että jotain on peruuttamattomasti rikkoutunut.

Tässä uutinen Konevitsasta vuodelta 2016:

https://yle.fi/uutiset/3-9048642

.... 

Väittäisin, että Marian ja Annan alku on Konevitsan ihmeitä tekevän ikonin ansiota. Olen rukoillut sekä Konevitsan kirkossa olevan ikonin että Valamon luostarin konevitsalaisen ikonin edessä. Vaikka kummatkaan eivät ole alkuperäisiä, vaikuttaa siltä, että toimivat.

...

Tikkisen Hannele kehotti kirjoittamaan venäläisestä kansanluonteesta. Joku heebo oli siitä alustanut. Käytti keppihevosenaan historiaa. Hetkonen, kaivelen alustuksen esille. Martti J. Kari. Tänään Savon Sanomissa on tyypin henkilöuva. Hyvä, pitää tutkia miestä tarkemmin ja sitä, mitä on alustanut Venäjästä.

Savon Sanomissa oli tänään myös Frankfurter Allgemaine Zeitungin artikkeli Venäjästä ja Venäjän ortodoksisesta kirkosta. Artikkelissa mainittiin Pussy Riot. Niin. Jo vuonna 2012 merkinnässäni paidattomista feministeistä mainitsin Pussy Riotin ja sen, että punkiryhmä rukoili Jumalanäitiä päästämään Putinista:

"Jumalanäiti, Pyhä Neitsyt, häädä Putin
Häädä Putin, häädä Putin!

Jumalanäiti, Pyhä Neitsyt, ala feministiksi

Paska, paska, pyhä paska!

Patriarkka Gundjai uskoo Putiniin
Paskapää, uskoisi ennemmin Jumalaan
Neitsyt Marian vyö ei korvaa mielenosoituksia
Pyhä Neitsyt on kanssamme kaduilla!"

Pussy Riot -käännös löytyy Venäjä-tutkija Pentti Straniuksen blogista. Gundjai on rienaava diminutiivi patriarkka Kirillin siviilinimestä Vladimir Mihailovitš Gundjajev (ven. Владимир Михайлович Гундяев). Kirill on sukujuuriltaan suomalais-ugri, ersäläinen. Patriarkan etnisen taustan kertoi wikipedia.

Edellisen patriarkan Aleksei II:n olen nähnyt livenä Kuopiossa vuonna 1994. Hän oli maalliselta nimeltään Aleksei Mihailovitš Ridiger, alun perin von Rüdiger (ven. Алексей Михайлович Ридигер) ja eli vuosina 1929 - 2008. Aleksei on kuollut Peredelkinossa.

Herrajukara sentään: olen käynyt Peredelkinossa. Gubkin-instituuttimme opettajat veivät meidät länsiopiskelijat sinne. Peredelkinossa ovat asuneet muun muassa Boris Pasternak, Kornei Tšukovski, Arseni Tarkovski (jotka on haudattu paikalliselle hautausmaalle), Ilja Ehrenburg, Veniamin Kaverin, Leonid Leonov, Ilja Ilf, Isaak Babel, Vsevolod Ivanov, Nikolai Zabolotski, Boris Pilnjak, Lilja Brik, Konstantin Simonov, Aleksandr Fadejev, ja Mihail Bahtin. Myöhemmin alueelle ovat muuttaneet Jevgeni Jevtusenko, Andrei Voznesenski, Bella Ahmadulina, Robert Roždestvenski ja Zurab Tsereteli. Turkkilainen runoilija Nazim Hikmet asui myös oman maanpakolaisuutensa alkuvuodet Peredelkinossa. Kiitos wikipedia.

Kävimme reissullamme Kornei Tšukovskin kotimuseossa. Sekoitan hänet Krokotiili Gena -kirjailijaan, tämän elämäkerturi on Hannu Mäkelä ja tyyppi itse on.... googlaan nopeasti: Eduard Uspenski. Tšukovskin tunnetuin hahmo on Doktor Aibolit.

Kumpiakin löytyy tyttöjen lapsuuden multifilmeistä, piirretyistä. Ihan paras oli venäläinen Nalle Puh, Vini Puhhh.

...

Straniukselle kiitos Pussy Riot -käännöksestä ja kiitos myös siitä, että ei ole lakkauttanut sähköpostilistaansa, vaikka varsinainen Ärräpäät kuoli jo neljä-viisi vuotta sitten. Straniuksenen sähköpostilistalta nappasin linkin Matti Vesa Volasen Kusari-kolumniin:

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/politiikkaa-tehdaan-aina-ajassa-ja-tilanteessa/

Tähän ei ole enää lisättävää. Olisikohan Nato vassuille nyt kognitiivinen dissonanssi? Kognitiivinen dissonanssi on keskenään yhteensopimattomien vakaumusten ja käsitysten aiheuttama psykologinen ristiriita (dissonanssi eli riitasointu). (wikipediasta napattu)

Taidan kuunnella Martti J. Karin Venäjä-alustuksen netistä matkalla Juukaan siskoa ulkoiluttamaan. Käymme syömässä ehkä Karkussa tai ABC:llä. Pitää tsekata menut. ABC:n kasvisruokavaihtoehto on joskus houkuttelevampi kuin Karkun aika lihapitoinen lounas.

Tavallinen kalakeitto Karkussa oli maaliskuun ekalla viikolla kyllä aivan taivaallista.

Ehkä käymme siskon kanssa työttömien kirpparilla moikkaamassa Ruska-teeastiastoa. En osta sitä nyt, vaikka se on hieno. Tarvitsen oikeasti tällä hetkellä vain punaista viehkoa lentolaukkua romaanikässäriini liittyviä papereita varten.

Keksin viime lauantaina, miten jatkan romaaniani. Alkuperäisen ideani olen kuluttanut blogissani loppuun. Pitää hieman muuttaa suunnitelmaa. Kirjoitan kaikkiruokaisen sian ja hyvä niin. Uusimman Imagen takasivun mainoksesta löysin eilen Pekka Saurin podcastin Lohdullinen teoria elämästä.

Ensimmäinen jakso podcastista oli vötkylää mutinaa, mutta uskon, että Sauri piristyy jatkossa. Valitsen kuitenkin kuunneltavakseni mieluummin  Martti J. Karin alustuksen, sillä en halua nukahtaa rattiin. Hävittäjälentokoneet mouruavat taivaalla. En pidä äänestä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi