pe 17.12.2021
Juuri kun ajattelin, että Savon Sanomat ei seuraa enää kuntapolitiikkaa, oli toimittaja Marita Tiihosen terävä juttu Suonenjoen kyläkoulujen lakkauttamisuhasta (SS 15.1.2021). Toimittaja oli aivan oikeutetusti pannut koville koulutuslautakunnan persupuheenjohtajan siitä, että tämä ei ollut huolehtinut päätöksenteon läpinäkyvyydestä.
Kouluverkoston eri vaihtoehtoja ei käsitelty lainkaan koulutuslautakunnassa. Samalla kansalaisilta pimittyi tieto Iisveden ja Sammalselän koulun lakkauttamissuunnitelmista. Koulutuslautakunnan puheenjohtaja koetti kiemurrella vastuusta mutisemalla jotain siitä, että kyseessä oli kaupunginjohtajan esitys ja asian päättää kaupunginhallitus.
Samantyyppiseltä pimitykseltä vaikutti Rautavaaran kunnan idea lakkauttaa kunnan fysioterapeutin virka, kun fysioterapeutti hankkiutui johtamisongelmien vuoksi toisiin töihin. Edelleenkin olen sitä mieltä, että lähteneeltä fyssarilta olisi pitänyt tarkkaan kysyä, miksi hän lähti ja ottaa palautteesta opiksi, vaikka tämä ei palaisikaan takaisin.
Viran lakkauttaminen oli piilossa budjetin sisällä. Koetin saada asiasta mielipidekirjoitusta Pitäjäläiseen, mutta eipä mennyt. Ilmeisesti paikallislehtien tehtävä on pysytellä lämpimissä väleissä päättäjien kanssa. Mälsää ja älyllisesti epärehellistä.
Käsittääkseni fyssarin työnkuvaa oli alettu muuttaa itseltään fyssarilta mitään kysymättä puhtaasti vanhustyön sisälle. Työnkuvan muutos saattoi hoivaajapulan vuoksi olla perusteltua, mutta jotain johtajilta tuntuu jääneen tekemättä.
Kunnan luottamushenkilöt olivat valppaina. Budjettiesittelijän ehdotus ei mennyt lävitse ja nyt kunnassa on jälleen fyssari, joka tuntuu nasakalta tyypiltä. Sain häneltä tukea asiaan, jota en osannut ratkaista. Fyssari ratkaisi ja viidentoista minuutin kuluttua ratkaisu tuli ylemmältä taholta.
Koronatapausten vuoksi Voimatupa on kiinni ainakin vuodenvaihteeseen asti.
Lisäksi pärpätin bogissani siitä, että Rautavaaran kirkonkylän kupeessa olisi huiman kaunis silta Jokisuunniemelle. Silta on rikki. Jos se korjattaisiin tai tulisi uusi silta, kirkonkylältä pääsisi tekemään ihanan reippailulenkin Tiilikka-ravintolasta Savontietä Saarelantielle ja joen ylitse Jokisuunniementien risteykseen, ohitse uima- ja venerannan sekä takaisin kirkonkylältä ensin Väisäsen rantatietä pitkin Kauniskoskentielle ja sitten toista siltaa pitkin joen ylitse ja takaisin kirkonkylälle.
Aamukahvit voisi riipaista Rautavaaran leipomolla. Leipomopariskunta valittiin Rautavaaran vuoden yrittäjiksi. Oli suuri kunnia istua yrittäjäpariskunnan vieressä Rautavaaran yrittäjien kokouksessa. Kerroinkin jo tilaisuudesta blogissani.
Kävin männä maanantaina taasen leipomolla. Ostin pussillisen sultsinoita. Kahvit ryyppäsin take awayna, sillä olin aamulla tehnyt matkaa Lapinlahdelta Kaivokoskentien postilaatikon kautta. Hyvää oli kahvi ja sultsinat pelastivat henkeni.
Lounaan söin vasta Juuan ABC:llä, joten olin ihan yhteiskuntakelpoinen, kun söin sultsinan ennen torpedoryhmää ja sen jälkeen Juukaan taas Kaivokoskentien postilaatikon kautta pyyhältäessäni. Illansuussa oli pakko ottaa autossa istuen tirsat Varpaisjärven hautausmaan parkkipaikalla. Olin ajanut liki 300 kilometria.
Hakapadon kävelysillasta minulle vastasi Rautavaaran yrittäjistä demari Jukka Korkalainen; asia on ollut valtuustoseminaarissa ja toteutuu lähivuosina. Kunnanjohtajakin kannattaa sillan korjaamista, vastasi lyhyesti säpolla asiasta.
Nyt vain pitää huolehtia siitä, että silta ei putoa investointisuunnitelmista. Me Kuopion puutalojen ystävät saimme sillä tavoin suojeltua Puijon laella sijaitsevan Konttilan torpan. Olin mukana Pro Puutalossa 1990-luvulla ja pidimme meteliä torpan kunnosta.
Sitten kun olin jo Matti ja Liisa -lehden toimittaja ja syönyt kuormasta iskemällä rakennus- ja restaurointimestari Matti Valkosen keväällä 2004, tyyppi olikin Konttilaa restaurointioppilaiden kanssa korjaamassa. Maailma toimii kummallisesti.
Ups: Olen haukkunut Savon Sanomia siitä, että tuntuu siltä kuin keskeinen kuntapolitiikan tekijä Pohjois-Savossa olisi Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen ja hänkin haluaa täältä pois. Ei se ihan koko totuus ole: Syksyllä Savon Sanomissa oli erikoinen juttu Kaavilta. Siellä kunnanjohtajan Ari Sopasen ja valtuutettujen välillä on muhinut konflikti jo kuntavaaleja edeltävältä ajalta.
Kaavin luottamushenkilöt äänestivät kumoon kunnanjohtajan esityksen oman yläkoulun perustamisesta. Kaavilaiset päättivät jatkaa yhteistä yläkoulua yhdessä Tuusniemen kanssa. Saattaa olla viisasta, sillä tulin ajatelleeksi, että aijaa; Nilsiän ja Juankosken livettyä itsenäisten kuntien rintamasta itsenäisenä kuntana jatkavat kaksi gallialaista Tuusniemi ja Kaavi.
Juankoskesta ei kohta ole jäljellä mitään tätä menoa, sanokaa minun sanoneeni.
Sen sijaan Tuusniemi ja Kaavi ovat kiinnostavia. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, rautavaaralaisena olemme samassa terveydenhuoltokimpassa Kysteri-kuntien kanssa.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]