Pia Valkonen

Juustopaistos

su 3.10.2021

Innostuin opiskelemaan. Edellytyksenä oli, että sain eilen järjestettyä kasapäin papereita. Tyhjensin alkuviikosta Lapinlahdella kaksi sinistä laatikkoa mukaani. Toisen tuon tänne huomenna. Ne ovat peräisin Rautavaaran leipomosta tai sitten Lapinlahden K-marketista. Juuri sopivan kokoisia keskeneräisille asioille.

Olin tallentanut Lapinlahden väistyvän vammaisneuvoston terveiset uudelle keskeneräisten asioiden laatikkoon. Mehtosen Reetta oli kirjoittanut käsin erinäisiä kohtia, jotka ansaitsevat tulla käsitellyksi. Koska Kaivokoskella käytettävissä oli vain Juuan K-marketista ostamiani hennon keltaisia kirjekuoria, Lapinlahden peruspalvelujohtaja saa viralliset paperit nättiin kirjekuoreen pakattuna, kuten myös Rautavaaran kunnan rakennusmestari.

Uusi kotikuntamme kysyi meiltä kaavakkeella, mitä mukavuuksia talossamme on. Sähköt täällä on, mutta sitä ei kaavakkeessa kysytty. Lapinlahden kuntaan panin vammaisneuvostoasialistan mukaan postikortin, jossa on uuden asuinkuntamme ihana kirkonkylä.

Rautavaaran kunnan rakennusmestari sai keltaisen pahvikortin, johon liimasin prinsessatarran. Tiedän koettelevani huumorintajuja. Arvelen, että kuumatkin kestävät lähetykseni. Kuten tilitoimisto sen, että allekirjoittamamme tilinpäätöksen ja hallituksen kokouspöytäkirjan lähetin värikkäistä A4-lehdykäisistä itse tekemässäni kirjekuoressa.

Oheen liitin hassun ja hellyttävän kissakortin. Työssä tulee olla lystiäkin. Kiva oli loppujen lopuksi askarrella kirjekuorta. Siihen tuli iloisia värejä. Ensin meinasin väkertää kuoren aikakauslehtien sivuista, mutta sitten päätin, etten käy lehtiä vielä hyödyntämään askarteluissani, sillä minulla on vino pino niitä lukematta.

Selvitin myös raksaliitolle meneviä ja menneitä ay-maksuja. Hyvä, että ne tulee raportoida kolmen kuukauden välein. Olin nimittäin laskenut maksut väärin. Toiselta työntekijältä, jonka maksuista on maksusopimus, olin maksanut 0,56 euroa liian vähän ja toiselta työntekijältä 5,53 euroa.

Näkee, että jos en keskity, tulee virheitä. Palkanlaskentaohjelmasta voisi varmaan tulostaa kuukausittaisen raportin ay-maksuista, kuten ennenkin, mutta siitä pitäisi soittaa neuvontaan ja ajattelin, että nyt on mentävä muutama palkanlasku ilman neuvontaan soittamista. Selvitän asian samalla, kun on muutakin kysyttävää.

Kehitin laskunhallintamenetelmää nyt, kun suurin osa laskuista tulee sähköpostiin. Alan valmistella Mattia siihen, että saisimme Kaivokoskelle printteri-kopiokone-skannerin. Matti ei halua, sillä ei halua töitä tänne. Minä en haluaisi Lapinlahdelle edes printtailemaan.

Pyykkiä meillä on kohta säkkikaupalla. Huomenna Lapinlahdella ehdin ehkä pyykätä Matin 60-asteiset. Pitää ostaa Matille lisää valkeita aluspaitoja. Autossa on täältä löytämäni hieno matto menossa pesulaan. Maton on syytä sijaita autossa, sillä saattaa olla, että jonain päivänä ajan Iisalmen pesulan ohitse.

Ensi perjantaihin mennessä pitäisi olla 16 verepaineenmittausta tehtynä. En ole edes aloittanut, sillä vihaan sitä.

Savon Sanomien Jussi Murtasaaren Lotto-aiheisessa pääkirjoituksessa oli jännä juonne. Myös lottomiljonäärit ovat aika tavallisia. Veikkaus syöttää lottovoittajia salaseurassaan ja menu on hellyttävä. Lottomiljönäärit saavat alkupalakseen juustopaistosta.

Kun luin kirjoitusta, istuimme Kaivokosken tuvan pöydän (meidän iskän tekemä Puumalan kansalaisopistossa) ääreessä. Birgitta-kissa oli herättänyt meidät kello 5.50. Minä päästin koirat ulos ja ihailin hetken kuunsirppiä. Joen toiselle puolelle on ilmaantunut joitain verikoiria, jotka aloittivat louskutuksen jo kello 5.30.

Keyrityn pohjapadon suhiseva solina kuului aina välillä. Oli tyyntä. Välillä meidän koirat vastasivat joen toiselle puolelle. Kun avasin kuistin oven mennäkseni sisään, kurvasi Halla Pertintieltä, vauhti oli niin kova, että Hallan oli tehtävä kaarros pihalla eivätkä silti tassut meinanneet pysyä portailla.

Sytytin tulen kyökin hellaan. Vähän savutti. Avasin kyökin ikkunan ja oven vintille savun poistamiseksi talosta. Panin kahvinkeiton vireille. Oma juustopaistokseni kömpi salin yöpesästämme ja kiehautti puuron.

Hän nosti raejuuston, mustaherukat ja mustikat jääkaapista. Minä toin kyökistä Juuan työttömien kirpparilta ostamani Arabian puurolautaset. Tyhjensimme pikku puurokattilan puoliksi lautasillemme.

Luin Jussi Murtasaaren, perheemme ratsastuksenopettajan aviomiehen, kirjoituksen, nostin katseeni pöydän ylitse ja minua alkoi naurattaa ääneen. Tästä tulee hyvä päivä. Tänään keksin työyhteisösovittelukoulutukseni lopputyön.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi