Armi Aavikko -kuunnelma kuunneltu, muutama huomautus - ja hyvä oli!

ke 7.7.2021

Hieman alkoi ärsyttää, että Ylen kuunnelmaa Armi Aavikko - silloin olin elossa näyttelijä Minka Kuustonen mainosti joka tuutissa silmät kyynelissä. Milloin kuunnelma oli mennyt näyttelijän ihon alle, milloin tunteisiin.

Hirttää pitäisi munista hän, joka on lanseerannut sanonnan: meni tunteisiin.

(Kiitos iskä, meitin iskä sanoi aina, että se, joka on keksinyt vetoketjun pitäisi hirttää munistaan.)

Kuuntelin kuunnelman loppuun ja monessa kohtaa, pakko tunnustaa, itkin. Kohdassa, jossa Virpi Miettinen letittää Armi Aavikon tukkaa, esimerkiksi. Kohdassa, jossa Armi Aavikko oli jo alkoholisoitunut ja Dannyn nuorinkin lapsi oli täyttänyt 18 vuotta, en itkenyt eikä minua oikeastaan suututtanutkaan.

Näin se varmasti meni. Ehkä Danny oli joissain kohtaa tosissaan siinä, että eroaa Liisa Lipsasesta ja menee naimisiin Armi Aavikon kanssa, kun lapset ovat isoja. Liisa Lipsanenhan sanoi kuunnelman kohdassa, jossa Armi Aavikko oli leiponut piirakan, ja meni rohkeasti puhumaan suhteestaan Dannyyn vaimolle, että Danny se ei halua kenellekään mitään pahaa.

Vaimo tiesi. Danny ei sen vuoksi aina oikein puhu totta. Ei halua loukata ketään. Olenkohan tämän kuullut avimies Matti Valkosen suusta noin sata kertaa. Ja niin. Kun kumartelee joka suuntaan, samalla pyllistää toisiin suuntiin ja joka suuntaan lopulta.

Näinhän se menee.

Minun aviomiehellläni ei ollut omien sanojensa mukaan sekuntiakaan koskaan mielessä, että olisi jättänyt minut ja mennyt neiti Satiaisen vuokraboxiin asustelemaan. Hän on kuitannut neidin minulle lähettämän kirjeen kirjoittajan päiväunina.

Voih, nyt muistan, kuinka ensimmäisenä yhteisenä joulunamme saimme neiti Satiaiselta joululahjaksi täydellisen muotoillun ja valkealla -  aavistuksen verran valkovuotoa muistuttavalla - sokerimössöllä pursotetun piparin. Kun hän oli työsuhteessa, hän ompeli täydellisiä kirveensuojuksia nahkasta, niihin oli huolellisesti kirjailitu Matti - ja teki tästä talosta kultalankaisen ristipistotyön.

En ollut ihan vakuuttunut siitä, että hän halusi kanssani ystävyyteen. Taidokkaasti valmisteltujen käsitöiden viesti oli aviomiehelleni; tällaisen käsityömestarin, tällaisen Naisen, isolla N-kirjailmella, menetit. Neitsytkin vielä, tätä en lakkaa toistelemasta. Minulla on nyt Neitsytkammo, isolla N-kirjaimella!

Nainenhan tuhersi minulle itkua puhelimessa, kun tammikuun 2020 lopulla soitin hänelle. Taisi olla 28. tammikuuta se. Pariskunta oli paljastunut jo aiemmin, mutta silti aviomieheni halusi kertoa naiselle, että Pia on jo rauhoittunut ja lepersi, kuinka voit.

Ilmeisesti aikeissa oli jatkaa samaa rataa. Nainen raportoi fyysisistä vaivoistaan, taisi olla tällä kertaa nivelvaivoista kyse, ja samaan tekstariin pani aviomiehelleni pyynnön jonkun kattilan korjaamisesta.

Ensin lähetin mieheni puhelimesta tekstarin, että mitääääää vvvvittua, jätä aviomieheni rauhaan ja sitten soitin vielä perään. Nainen koetti koota itsensä ja selosti minulle, kuinka hän on tehnyt aviomiehelleni pieniä "palveluksia"; ommellut mieheni työtakkia, korjannut hänen huopasyylinkejään sekä repsottavia puserontaskun reunoja, sillä ompelu ei ole hänen kristillisesti vihityn aviovaimonsa "juttu".

Äärimmäisen kiinnostava tämä neiti Satiainen. Uskovainen ihminen. Puhui kirjeessään minulle siitä, kuinka ei ole löytänyt tyydyttävää vastausta siihen, kuinka ihminen voi elää läheisessä yhteydessä Jumalaan, mutta kuulema huomasi, että hänestä ei voi noin vain pyristellä irti.

Voi, mikä Jeesuksen morsian siinä meillä!

(Tämän vuoksi olen äärimmäisen allerginen kaikille naisille, jotka soittavat aviomiehelleni ja joiden äänestä kuuluu hunajainen kehräys. Aviomiehelleni ei tarjoilla hunajamarinoituja kalkkunanvileitä, ärgh.)

Neiti Satiainen oli kuulema ihan joutunut paaduttamaan itsensä synnin teossa. Eikä minun aviomieheni todellakaan ole ollut ainoa, jonka vuoksi hän on joutunut paaduttamaan itsensä. Voi poloista.

Naisella on lisäksi outo fiksaatio oman alansa yrittäjiin. Tätä en lakkaa ihmettelemästä; eikö hänellä ole ollut muuta keinoa pysytellä töissä?

Eikä sekään ole tuottanut tulosta.

Hänen vuokseen jätämme jätämme Lapinlahden. En enää jaksa odottaa, että nainen muuttaisi naapurimaakuntaan pitämään huolta muistisairaasta äidistään. On parempi meidän lähteä pois. Lapinlahden Vasemmisto ry:n taloudenhoitajattaren keisi on ihan kevyttä kamaa tämän rinnalla.

Lapinlahden naisista ja avioliitoista lapinlahtelaiseen tapaan saisi jännittävän kesäteatteriesityksen. Voisin antaa lisätietoja käsikirjoittajalle. Vaikka sähköpostitse. Farssi olisi teatteriesityksen tyylisuunta.

Eilen Armi Aavikko -kuunnelma laukaisi todellisen megavitutuksen, kuten Tikkisen Hannele kuivasti minulle whatsappasi. Välillä joudun kirjoittamaan merkintöjä, jotka ällöttävät itseänikin, mutta ei voi mitään. Elämääni mahtuu ällöttäviä asioita.

Kohta lähden asioitsemaan. Aamulla varhain aloin pestä omaa pikku pyykkiäni. Nyt on melkein pyykkivuoret selvitetty keittiöpyyhkeitä lukuun ottamatta. Taivaalta tuli hieman kaivattua vettä, joten ei ollut kastelun tarvetta.

Lakaisin keittiön sekä käytävän. Kokosin kesäkuun kuitit tilinpitoa varten. Siinä meni uskomattoman kauan, sillä tilikauden lopun kuittisulkeiset olivat sekoittaneet järjestykseni. Maksoin erääntymään päin olevat laskut ja tein päässäni jonkinlaisen kassabudjetin.

Tulostelin tilaajavastuupapereita ja kohta käyn pankissa, tilitoimistossa sekä matkahuollossa.

Armi Aavikko -kuunnelmaa arvostelen tämän ajan puhekielen ilmaisuissa ihan parissa kohtaa. Kun Armi muutti Haukilahteen Espooseen Dannyn naapurustoon, ei iso D ollut mielissään ja sanoi pientä ärtymyksen särinää äänessään: sinun tulisi laskea asunnon oston plussat ja miinukset.

Näin ei sanottu 1980-luvun alussa. Plussat ja miinukset tällaisessa yhteydessä ovat 2000-lukua. Myöskään röyhkeiden roudarien kielenkäyttö rullaluistinkiertueella ei ollut ihan uskottavaa. Uskon kyllä, että keikkabussin kuljettaja veti käteen samalla, kun ajoi bussia ja Topi Sorsakoski luki tälle ääneen Jallua, mutta sitä en usko, että olisivat hokeneet vittua koko ajan.

Vittu kielenkäytössä on myös enämpi tämän ajan ilmiö.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi