Pia Valkonen

Terttu Rajaharjulle julkiset kiitokset

ke 3.2.2021

Tilasin Kotivinkin. Luen sitä taas jonkun pätkän ja mietin, voisinko alkaa myydä aikakauslehtijuttujakin. En tosin tiedä, missä välissä.

Vastasin myyntipuheluun sen vuoksi, että odotin toista puhelua. Yleensä puhelimestani lähtee automaattinen lähetä viesti -tekstari, jos en tunnista numeroa. Vastasin ja toisessa päässä oli nainen, joka puhui hyvin hienovaraista, luonnollista eteläpohjanmaata.

Ei korosteisesti millään muotoa. Aloin kuunnella murteellisia painotuksia ja ylimääräisiä kirjakieleen liittymättömiä äänteitä sanojen välissä. Kaunista. Olen kaivannut omia yksityisiä aamuhetkiäni Ilmajoen ABC:llä, johon anivarhain kokoontuu soriseva ilmajokelaiskööri. Ilmajoen ABC:n äänimaisema tekee paikallisuuden. Ja tietenkin se, että Etelä-Pohjanmaalla kuntakaavoittajat eivät ole antaneet ABC-asemien viedä keskusta valtaväylien laidalle.

ABC keskellä kylää on Ilmajoen lisäksi ainakin Teuvalla. Jos googlaa uutterasti, voi löytää listan niistä. Tein kirjallisuustieteen perusteiden estetiikkakurssiin lopputyön kolmesta eteläpohjalaisesta lempipaikastani: Ilmajoen ABC:stä, Seinäjoen Apila-kirjastosta sekä Lakeuden rististä.

Ja huomasin eteläpohjalaisten kaavoittajien fiksuuden.

Kotivinkin myyjä myi näytenumeroita Kotivinkin oheen. Tarjosi Apua ja kun sanoin painokkaasti, että Apu ei ole minun lehteni, hän ei jatkanut enää sitä linjaa höpisemällä lehtiuudistuksesta, joka Avun tapauksessa tarkoittaa sitä, että toimituksesta on potkittu pellolle leegio toimittajia ja palkkalistoille ovat jääneet vain juttujen ostajat.

Lisäksi on jokin ihmeellinen Apu.fi-palvelu, josta löytyvät esimerkiksi Imagen ja Eevan jutut. Mnjaah, minusta Apu on halpaformaatti, akuankkamainen ja Apu.fi sellaisten luksustuotteiden yhteydessä on.... noh, halpaa.

Joka tapauksessa lehtimyyjä ei lannistunut, vaan tuntui siltä, että hän kuunteli. Olen ikivanha Avotakan tilaaja ja niin pyysin näytelehdet Avotakasta. Voi olla, että kun olen vähän aikaa Kotivinkkiä tilannut, vaihdan sitten vaiheeksi Avotakkaan.

Myyjä kertasi lopuksi kauppojemme sisällön ja sanoi selvästi nimensä ja mistä tulee: "Olen Terttu Rajaharju Kauhajoelta, nimeni on laskussa." Minua nauratti. Jos Terttu Rajaharju ei olisi kertonut paikkakuntaansa, olisin kysynyt kyllä.

 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi