Anni Kytömäki

ma 9.11.2020

Kirjailija Anni Kytömäen uusin romaani Margarita on Finlandia-ehdokkaana. Toivottavasti kapellimestari Hannu Lintu valitsee sen palkinnon saajaksi.

Anni Kytömäestä oli hyvä haastattelu viimeisimmässä Elonkehä-lehdessä (3/2020). Toki häntä on tämän syksyn aikana haastateltu useampaankin lehteen, mutta Elonkehän juttu on paras. Harmi muuten, että en säästänyt Elonkehän perusteellista haastattelua Hannu Hyvösestä. Se on netin mukaan ollut vuonna 2014 (Elonkehä 2/2014) ja otsikolla ”Kulttuurievoluutio tarvitsee uuden suunnan”. Haastattelun on tehnyt Elonkehän silloinen päätoimittaja Jussi Sivenius.

Sivenius oli Nurmeksen lehdessä töissä, kun Matti Pulkkisseura kokousti Nurmeksen evankelisella opistolla keväällä 2016. Hän teki meistä jutun ja liittyi Matti Pulkkisen seuraan. Anni Kytömäki oli Matti Pulkkisen seuran vieraana Lapinlahdella syksyllä 2018. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja saatoin tarjota kirjailijalle seuraavana aamuna aamiaisen meillä.

Elonkehän jutussa Anni Kytömäki on eniten oma sympaattinen itsensä. Hän on sympaattinen missä lehdessä ja missä tilanteessa hyvänsä, mutta Elonkehässä hän saa olla sitä viiden sivun verran. On ihanata, että jossain lehdessä voidaan vielä kirjoittaa pitkästi.

Kun nyt kerta tilasin Savon Sanomat viikonloppuversiona ja diginä neljäksi kuukaudeksi, luin syksyn vanhoja sunnuntainäköislehtiä eilen illalla urakkakaupalla. Sain tietää, että Sampsa Oinaallalle on syntynyt kaksoset - vai pitäisikö sanoa, että ... ovat syntyneet kaksoset. Miten tämä kuulostaa kielikorvassani omituiselta: Sampsa Oinaalalle ovat syntyneet kaksoset - joka tapauksessa pointti oli se, että Oinaala on muuttanut Joensuun liepeille sen vuoksi, että Valtimolla ja Nurmeksessa ei oikein ole lapsiperheille tarpeeksi mitään.

Ja Oinaalallahan ei ole autoa. Autottomana on Valtimon Romon kylällä mahdoton enää selviytyä.

Juttu oli hyvä muuten paitsi, että ei se mikään henkilöhaastattelu ollut, kuten olisin toivonut. Ärsyttää, että edes viikonloppu-Savarissa ei voi olla lukujuttuja. Sampsa Oinaala kuuluu niihin "meidän" julkkiksiin, jotka nyt alkavat tihkua suuren yleisön tietoisuuteen.

Suomen Kuvalehdessä oli alkusyksystä Hän-juttu Hanna Nikkasesta. Olen lukenut Nikkasia vuodesta 2007 ja nyt sitten sain tietää SK:n perusteella, että Nikkanen ja Voima-lehden päätoimittaja ovat pariskunta. Joskus jossain Tiedonantaja-seminaarissa - olin alustajana! - sanoin, että meidän vaihtoehtoväen on luotava oma julkkissysteemimme ja niin tosiaan olemme tehneet!

Matti tuli. Alamme syödä lounaaksi kalakukkoa. Eilen oli kiva suunnittelupäivä ja kivat asiakkaat. Kun Matti ja varsinaisen asiakkaan mies kiisrtelivät lämpöliedestä, minä keskustelin asiakkaan kanssa Kaikista synneistä.

Tuliaisiksi saimme kalakukkoa, jonka syömme nyt lounaaksi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi