Pia Valkonen

Muistiin piirretty

ti 13.10.2020

Mulla oli kirjakaupassa jo Jelena Tšižovan Muistista piirretty kaupunki kädessä, mutta sitten ostin Marko Annalan Kuution. Olin kyllä alunperin etsimässä Philip Teirin Neitsytpolkua, jonka sitten hain viime perjantaina.

En lakkaa ihastelemasta Neitsytpolkua. Intohimo tosin minäkertojan ja sivusuhde-Paulan väliltä puuttuu, mutta kirjan toivontäyteinen loppu korvaa vähän väsähtäneen kerronnan. Neitsytpolussa ei kuvata yhtään sukupuoliyhdyntää, mutta intohimottomuus ja aneemisuus eivät johdu siitä. Kuitenkin! Kirja voi olla hyvä ja ihana ja vaikka mitä, vaikka kerronta olisi jotenkin -.--. vaisua. Marko Annalan Kuutio taas on raju. Kuutiossa on kuvaus, kuinka minäkertoja hajottaa pelikonsolin erokriisiä potiessaan.

Siitä pääsenkin tähän: antakaa mun potea rauhassa. Tukekaa ja olkaa myötätuntoisia, mutta älkää pliis rajoittako mun kirjoittamista. Haluan rikkoa tabuja. Haluan, että näistä asioista saisi puhua. Nythän ollaan, että hys, hys, hys. Ja sitten kun ollaan hys, hys, hys, saa tapahtua vaikka mitä.

Mun vihat menevät aina ohi ja tunnen tarvitsemani apua just silloin, kun tuntuu pahimmalta. Odotan tunnin, pari, kolme tuntia tai seuraavaan aamuun. Kohtaus menee ohitse. Sitten olo on ihan ok enkä tunne enää tarvitsevani apua. Kohtaukset tulevat myös nykyään harvemmin kuin talvella. Pitää vain koettaa olla saamatta kohtausta vitostiellä kallionleikkauksen kohdalla. Tai välttää ylipäätänsä autolla ajoa, kun rajatilakokemukset ovat näin pinnassa.

Koen epäreiluksi sen, että salaa saa tehdä vaikka mitä, mutta asian ottaminen julkeasti esille, koetaan röyhkeänä. Minusta tässä ei ole mitään logiikka. Sitä paitsi! Minusta tuntuu siltä, että ihmiset, joilla itsellään on ollut elämässä paljon peittelemistä, ovat koviten huutamassa rajoja sille, mitä minä saan sanoa julkisesti ja mitä en.
Kyllä minun pettämisistäni saa puhua, herrajumala.

Enkö ajattele, miltä Matista tuntuu? Sanonpa vain, että Matin olisi kannattanut ajatella, miltä minusta tuntuu, silloin kuin ryömi kikkelinaisluoliinsa. Tuntui pahalta, voin kertoa. Vaikka en tiennyt, oli mies kotona hyinen ja kylmä. Pihi. Pihtari.

En varjele kenenkään julkisuuskuvaa. Sitä paitsi keltalehdistö on kirjoittanut vaikkapa Ilkka Kanervan jutusta mitä vain, mutta silti Ilkka Kanerva on edelleen Ilkka Kanerva, äärettömän oiva kansainvälisen politiikan tuntija.

Jos olisin toimittaja, haastattelisin Elina Kiikkoa nyt. Kaipaisin Elina Kiikon haastattelua, kuulitteko te aikakauslehtien kirjoittajat! Eeva. Kotiliesi tai Anna? Tosin Eevassa oli Hilkka Ahteen haastattelu nyt Matti Ahteen kuoleman jälkeen ja hieman jäi lausumista valheellinen maku. Haastattelussa korostui aviopuolisoiden välinen rakkaus. Olisi kuitenkin ollut paikallaan mainita, että Matti Ahde sai potkut Veikkauksesta vuonna 2001 sen vuoksi, että 4 - 5 naista todisti Ahteen käpälöineen.

Vuonna 2013 Turun Sanomat uutisoi näin: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/560411/Raty+Ahde+ehdotti+seksisuhdetta

Asiat ovat äärimmäisen monimutkaisia.

Hilkka ja Matti Ahteen välinen rakkaus on varmasti totta, mehän Matin kanssa toistelemme toisillemme, että ei tässä voi olla muuta taustalla kuin se, että kaikesta huolimatta rakastimme koko ajan toisiamme. En kuitenkaan haluaisi, että elämäkerrastani jätettäisiin totuus pois. Paskaakin on ollut tässä, mutta ei tätä olisi ilman rakkautta kukaan kestänyt, näin me mietimme tai näin:

Näen aviomieheni vihan vääristämät kasvot ylläni. Vahvat käsivarret puristavat minut kasaan. En voi hengittää.
"Nöyrry! Nöyrry!" Miehen kasvot käyvät yhä raaemmaksi.
En pelkää. En tiedä, miksi en pelkää. Mietin vain, on tämä outoa, mies on nöyryyttänyt minua kahdeksan vuotta ja silti en ole hänen mielestään tarpeeksi nöyrä.

Seuraavana päivänä puhumme asiasta. Mainitsen, että en pelännyt häntä vihakohtauksessaan. En ole ikinä pelännyt, vaikka ei tämä ihan ensimmäinen vihakohtaus ole. Minulla vihakohtaukset ovat tiheämpiä.
"Se varmaan johtuu siitä, että rakastan sinua."
Mies sanoo: "Tuopa kuulosti hyvältä."

Sitä seuraavana päivänä käymme läpi taas nöyryyttämistä. Edelleen kummastelen sitä, että en pelännyt häntä niin kuin pelkäsin edellisen kumppanini vihaa ja arvaamattomuutta.
Mies sanoo: "Ajattelit varmaan, että saat tästä hyvän blogimerkinnän."

Niinhän se on.

Matti Vanhanen taas munasi perusteellisesti, kun koetti suitsia julkisuutta. Luin Eveliina Talvitien kirjoittaman Matti Vanhanen - mies, joka halusi olla asia ja arvostan Matti Vanhasta kovasti. Jostain syystä. Hän on rauhallinen, harkitseva ja vaikuttaa tasapuoliselta. Lisäksi Vanhanen on rakentanut puutaloja ja kohta valmistuu taas uusi. Lautakasojakin varmasti on ollut, en yhtään epäile. BTW Vanhasella on nyt Raumalta joku mussu ja valtionvarainministerimme on ollut puutalo-oppimassa vanhassa Raumassa. Jotenkin söpöä. Hesarin kuukausiliitteessä oli syyskuussa Vanhasen talonrakennuksesta juttua.

En voi käsittää sitä, miksi pääministerin morsian ei voi sanoa, että pääministeri maistuu uuniperunalta. Mitä pahaa siinä on? Eihän hän sanonut, että pääministerin penis maistuu tikkarilta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi