ke 9.9.2020
Saksalais-suomalainen joka äidin epätoivon vävypoika Roman Schatz keksi MT Metsä -lehden kolumnissaan Metsä voittaa lopulta aina mielenkiintoisen uusmuodosteen: uusliberaalikvartaalidemokratia.
Schatz vaikuttaisi tietävän, mistä on kyse. Uusliberalismista. Erinomaista. Mutta se mutta. Schatzkaan ei uskalla mainita uusliberalismia ilman, että olisi samaan pöytäkeskusteluun vetänyt kommunismia.
Pitäähän sitä nyt jälkijättöisesti kommunismia arvostella. Sama trauma, kun Ylen Ari Hakahuhdalla. Hakahuhta saattaa joskus vähän arvostella suomalaisia nykypolitikoita, mutta joka tapauksessa pitää aina ottaa esille Paavo Väyrynen. Pavea saa potkia. Ja sitten kun on potkittu Pave, mainittu DDR ja kerrottu pari kommunismivitsiä, voi vähän vittuilla uusliberalismille.
Esseisti Tommi Melender on heittäytynyt ihan hurjaksi. Suomen Kuvalehdessä (33/2020 14.8.2020 Viiden yhtiön maailma s. 38) hän kirjoittaa reippaasti Applen, Microsoftin, Googlen, Amazonin ja Facebookin valvontakapitalismista. Siis niiku mainitsee pejoratiivisen termin, kapitalismi.
Me Suomen sosiaalifoorumissa keväällä 2008 vai oliko se jo kevättä 2009 mietittiin, miksi kukaan ei käytä sanaa kapitalismi. Alustin ruotsinkielisellä työväenopistolla pidetyssä sosiaalifoorumissa aiheesta, miten kapitalismi otetaan pois korvien välistä.
Niin. Minä alustin aiheesta.
Muistaakseni muistin mainita alustuksessani, että pahinta lajia kapitalismin työntämisestä alitajunnan syväkerroksiin on Tommy Hellstenin Virtahepo olohuoneessa.
Jossain määrin Hellsten näki myöhemmässä tuotannossaan, kuten Tietäjässä tai Elämän paradokseissa, kuka tai mikä mättää, mutta ei nähnyt pääkonnaa. Kapitalismia tai puhumattakaan siitä, että olisi käyttänyt ei-niin-pejoratiivista termiä uusliberalismi.
Alustukseni keskustelussa puhuttiin termeistä. Uusliberalismia käyttivät tuolloin kaksi vuotta Heikki Patomäen kirjan Uusliberalismi Suomessa ilmeistymisen jälkeen vain tiedostavimmat. Minä kuuluin heihin, vittu niin.
Nyt Roman Schatzkin on päässyt kartalle. Jes. Metsäkolumni eri aika-, historia- ja tiedostamistasoista, jotka elävät yhtä aikaa, mutta ikään kuin eri todellisuuksia, oli aivan mainio. Samaan aikaan, kun Papua Uudessa Guineassa elävät ihmissyöjät, lepää keskiluokka Suomessa tiedostamattomuuden ihanassa unessa ilman, että tietoisuus mitenkään läpäisee tajuntaa - oletteko unessa, kysyi jo Yrjö Kallinen ammoin 1970-luvulla.
Osa keskiluokasta on alkanut pelätä ja koska muun muassa Ylessä on niin helvetin tyhmiä politiikan toimittajia, muista tiedotusvälineistä puhumattakaan, pelkäävä keskiluokka on kääntynyt kallelleen fasismiin. Fasismin tunnusmerkithän löytyvät monesta kohtaa blogiani (ne ovat Umberto Ecolta), kopioin linkin tämän merkinnän lopppuun.
Fasismiin kallellaan olevaa pelkäävää keskiluokkaa ei saa eristää kuin vaarallisia bakteereita ikään. Kilteiltä keskiluokkalaisilta tulee kysyä, mitä te oikein pelkäätte ja mitä pitäisi tehdä - kuunnella ensin se maahanmuuttovastainen scheiße, mikä suusta ensin tulee ja sitten siirtyä pinnanalaisiin virtoihin. Alitajuiseen protestanttis- kapitalismin henkeen (Max Weber) ja uusliberalismiin siellä korvien välissä.
Sitralla on tällaisesta kuulemisesta oikein superhieno hanke:
https://www.sitra.fi/eratauko/
Sitran Erätauko-sivuja kannattaa tutkia. Etenkin lukea tämä:
https://www.sitra.fi/artikkelit/oikein-kayty-dialogi-purkaa-polarisaatiota/
Protofasismin tunnusmerkit tässä ja linkki perässä:
1. The cult of tradition, tradition kultti
2. The rejection of modernism, modernismin kieltäminen
3. The cult of action for action’s sake, kultti toiminnasta toiminnan vuoksi
4. The natural fear of difference, ihmisten välisten erojen luontainen pelko
5. The appeal to a frustrated middle class, turhautuneeseen keskiluokkaan vetoaminen
6. The obsession with a plot, riippuvuus juonitteluista
7. Life as a permanent warfare, elämä jatkuvana sodankäyntinä
8. Contempt for the weak, heikkojen halveksunta
9. Everybody is educated to become a hero, kaikkien kasvatus sankaruuteen
10. Machismo, machoilu
11. Selective populism, valikoiva populismi
12. Newspeak, uuskieli Tämä uuskieli on enemmän amerikkalaisperäisen uusliberalismin alaa.
http://www.piavalkonen.fi/blogi/2015-01-1890912763
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]