Pia Valkonen

Winter´s bone Varpaisjärvellä, Lieksassa, Juvalla, missä tahansa Vuosaaressa, Konalassa tai Varissuolla

Erätauko-keskusteluista apua

ke 10.6.2020

Mitä enemmän mietin sitä, mitä esseisti Tommi Melender sanoi kansalliskiihkoisesta ja muukalaiskammoisesta paarialuokasta, joka mellastaa yöt ja päivät läpeensä somen viemäriosastolla, sitä vihaisemmaksi tulen.

Keskiluokka ja ylempi keskiluokka, jota Melenderkin edustaa, näyttää tukehtuvan omahyväisyyteensä. On tietenkin aivan mahtavaa, että Melenderin kaltaiset paremmat ihmiset asettelevat somessaan sinne tänne mustia neliöitä, mutta minne he katsoivat silloin, kun osa Suomestakin muuttui Winter´s bone -maailmaksi.

Veikkaan, että aika moni melenderiläinen katsoi kalliin punaviinilasinsa pohjaa. Kaadetaan lisää vai otetaanko vähän skumppaa?

Winter´s bone on elokuva, joka ei jätä minua rauhaan.

https://www.episodi.fi/elokuvat/winters-bone/

Me elämme Winter´s bonen todellisuudessa täällä. Täällä on aivan normaalia, että tytär todistaakseen isänsä tapetun, joutuu leikkaamaan isänsä ruumiista käsivarret todisteeksi poliisille. Pikku kylän sukumafia oli päästänyt metamfetamiinitehtailijan päiviltä ja tytär pelkää äitinsä ja pikku sisarustensa kotitalon puolesta. Talo on vaihtamassa omistajaa, jos isää ei saada kiinni tai joku todista, että koko isä ei ole enää elossakaan.

Tytär ei edes sukulaisnaisten kanssa jaksa nostaa isää suohaudasta ja ystävällinen täti ojentaa hänelle moottorisahan.

Todellisuus on täällä yhtä raakaa kuin amerikkalaisissa kantri noir -leffoissa - esimerkkinä viime keväänä kuollut naivistitaidemaalari Mikko Valtonen. Minua myös ahdistaa MIF:n työnohjausopiskelijarouvien piirissä. Opiskelijarouvat elävät aivan toisessa maailmankaikkeudessa kuin minä.

Helsingissä tai oikeastaan missä tahansa on helppo bunkkeroitua omiin kivoihin piireihin.

Tässä tarvitaan nyt Erätauko-keskusteluja. Siunattu mentoriopiskelijakumppanini! Hän istutti minuun innon etsiä "rakentavaa ja tasavertaista keskustelua, joka tähtää aiheen ja muiden ihmisten ymmärtämiseen, muttei yksimielisyyteen tai välttämättä edes välittömiin ratkaisuihin."

Erätauko-keskustelujen tarkoituksena on:

1. Ihmisten tuominen yhteen eri lähtökohdista mahdollistuu ja matala kynnys osallistua tarjoutuu

2. Empatia ja luottamus yhteisössä kasvaa

3. Ymmärrys käsiteltävistä aiheista syventyy

4. Haasteiden ennakointi ja ristiriitojen ratkaisu helpottuvat

5. Käsitys erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista, eri toimijoiden päämääristä sekä päätöksentekoon vaikuttavista näkökulmista laajenee

Nyt katontekoon. Ensin viemme telineet ja rakennamme ne ja sitten minäkin pääsen huopakaton purkuhommiin. Eka kerta. En ole enää pelkkä joutava firman yleiskulu!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi