Pia Valkonen

En väsy tähän teemaan koskaan!
Huomioita, kertausta Suomen ortodoksisen kirkon ongelmista

ti 23.6.2020

Kirjoittaisin tästä joka päivä edelleenkin. Uskokaa tai älkää, olen antanut jo aikapäiviä sitten anteeksi Systeemille, mutta minulla on edelleen sellainen tunne ETTÄ EN OLE TÄSSÄ ASIASSA TULLUT KUULLLUKSI!!!!!!!

Joten tässä olkaat hyvät taas Suomen ortodoksisen kirkon ongelmista - kirjoitus on kirjeeni Eräälle Ihmiselle, jota arvostan, kunnioitan ja ihailenkin:

Dobroje utro, mulla ei oo näppiksissä kyrillisiä aakkosia - kohta kyllä ei oo latinalaisiakaan, kun ovat kuluneet pois.

Lähetän sulle laittomana isä-veli Harri Peiposen ottaman kuvan tilanteesta, jossa valmisteltiin Kirkon pitkän tähtäyksen suunnitelmaa. Kuvassa ovat Kuopion nyttemmin emeritoitunut kirkkoherra Mikko Kärki ja nuori ortodoksiälykkö Joonas Lyytinen. Kuten kuvassa olijoiden ilmeestä ja eleistä näkyy, innostus oli valtava. PTS-suunnittelu oli aivan mainiota ja ihmiset halusivat osallistua ja olla osallisena. En tajua, mihin se kaikki hävisi ja suttaantui.

Kuva on ollut päätoimittamassani Aamun Koitossa.

Totta tuokin, että koko yhteiskunta ja samoin globaalimaailmakin on muutoksessa ja ortodoksisen kirkon ongelmista moni ikään kuin on heijastumaa paljon suuremmista ongelmista, kuten kirjoitit.

Joo, minä en eronnut tällä kertaa näiden kirkkoriitojen takia ort. kirkosta, vaan sen takia, että saisin olla laillisesti ehtoollisella kristillisesti Lakeuden Ristissä kanssani (ja tyttärieni Marian sekä Annan, hehee) vihityn aviomieheni kanssa. Olen käynyt pari kertaa lupaa kysymättä luterilaisella ehtoollisella ja sitten ajattelin kysyä lupaa Lauri Jäntiltä, mutta lopulta tajusin, että se olisi väärin Jänttiä kohtaan. Jäntti joutuisi vaikeaan tilanteeseen.

Ort. puolelta en olisi mitään kysynytkään, sillä en olisi lupaa saanut:D

Sen sijaan edellisen kerran, kun erosin ortodoksisesta kirkosta, tein sen protestina Solean lopettamiseen. Minä olen yksi ort.kirkon epäoikeudenmukaisesti kohdelluista työntekijöistä ja sen vuoksi on hyvä, että asiosta puhutaan ja ne joilla on palkkasaatavia, saavat palkkansa.

Missäs se nyt sanottiinkaan? Ja miten se meni: "... syökää ja juokaa, mitä heillä on tarjota, sillä työmies on palkkansa ansainnut." (Luuk. 10:7)

Tuossa Solea-kuviossa oli sellainen, että koska Arseni ei hoitanut hommiaan kirkkoherrojen esimiehenä - vetäytyi omiin puuhiinsa ikonimaalaukseen, kulttuurin edistämiseen, taiteeseen - asiat seurakunnissa menivät sekaisin. Jyväskylän kirkkoherra aiheutti jonkun skandaalin, josta en tiedä muuta kuin sen, että liittyy alkoholiin ja naisiin, joutui erotetuksi ja on nyt varmaan kuivilla ja töissä ja vetää palvelukset varmaotteisesti ja hyvällä lauluäänellä, Mikkelissä kirkkoherra juopotteli ja itkeskeli, Varkaudessa sairastui varmaan kaikessa hiljaisuudessa (alkoholi)dementiaan ja Iisalmessa - oli tämä Elias Huurinaisen megalomaniatauti.

Solea lopetettiin minulle, päätoimittajalle, mitään kertomatta sen vuoksi, että Solea vain jotenkin unohtui kaikessa muussa kiireessä ja kireydessä. Ei siinä mitään intrigejä tai salaliittoja ollut, mutta arvaan kyllä, ketkä peukuttivat minua Solean toimituskunnassa alaspäin.

Nythän Arseni näyttää tormistuneen ja lausui Long Play -jutussa, että eihän sille mitään voi, jos piispat eivät ole penaalin terävimpiä kyniä. Siinä samassa alkoi arkkipiispan suunnalta kuulua vikinää ja uikutusta, joka siilautui Kotimaahan. Hyvä, että Kotimaa kysyi. Ap:n ongelma on mikromanagerointi.

Anteeksi, en ole yhtään armollinen. Tai siis en pyydä anteeksi, sillä olen käynyt sen seitsemän johtamiskoulutusta ja näen, miten päin persettä moni asia Suomen ortodoksisessa kirkossa on, kun johtaminen on ollut pers... pers... siis p...ielessä.

Semmoinen voisi olla ratkaisu, että koska Joensuusta valmistuu teräviä naisortodoksiteologeja, jotka joutuvat tällä haavaa hanttihommiin, olisi seurakunnissa erityinen hallinto- ja henkilöstöjohtajan virka. Hallintojohtaja voisi jollain lailla huolehtia jopa sielujen hoidosta. Ei tietenkään katumuksen sakramentista, jotta ei tulisi kovin korkeata kirkkokiistaa Konstantinopolin tai Moskovan tai Suomen venäläisten kanssa. Papit (miehet) huolehtisivat sitten Pyhistä Menoista ja muusta pappeuteen kuuluvista asioista.

Pia

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi