Pia Valkonen

Sukututkimuksesta

pe 21.2.2020

Bestikselle kirjoitin näin äsken:

"Hei, terveisiä Vuosaaren kirjaston koneelta. Tulin eilen rättiväsyneenä ja itkuisena Marian luokse hiihtolomalle. Nukuttiin aamulla yhdeksään ja nyt ei enää itketä.
...
Aloitin sulle viestin viime viikolla, mutta en ehtinyt kirjoittaa siihen kuin sun osoitteen. Piti kertomani, että kun olen ollut enemmän tai vähemmän sekaisin koko alkuvuoden, oli mulla tallentamatta kalenteriin sukututkimuskurssipäivät. Meillä onkin sen Pieksämäki-kirjallisuussempan lauantaina toka vika kerta sukututkimuskurssia. Silloin sovitaan aika, jolloin käydään Varpaisjärvellä vanhan Varpaisjärven kunnan kotiseutuarkistossa ja se on Matin kannalta tärkeä keikka.
Muuten! Me ollaan Matin kanssa 1,8 (minä) ja 1,6 (Matti) -prosenttisesti keskiaasialaisia! Sen DNA-tutkimuksen mukaan. Siis uzbekkeja ja kazakstanilaisia. Höm, vähän kyllä epäilen. Miten miellä yht´äkkiä voikin olla yhteinen perimä juuri siltä suunnalta! Lisäksi Matille tuli joksikin kolmanneksi serkuksi Pekka Sorjonen, mutta mulla ei serkuissa noussut yhtään Sorjosta! Ihan outoa! Voihan se tietysti olla, että My Heritagessa ei Sorjosia ole kirjautuneena eikä kirjattuna. Tai sitten meidän - Matin ja mun suussa - on syljet jotenkin sekoittuneet. Olemme me varmaan silloin DNA-päivänä suudelleet.
Minä en voi uskoa, että olisin yhtään keskiaasialainen, kun olen tällainen punapigmentti-ihminen. Eihän mulla ole yhtään mustaa häpykarvaakaan tai kainalokarvaa!
...
Jotain perää My Heritagessa kuitenkin on, sillä Matti löysi sitä kautta Hilma-mummonsa isän, salaperäisen Lundgrenin, sukulaisia. Jonkun Sirpa Lundgrenin, joka on ottanut äitinsä sukunimen ja jonka joku isoisä tai -äiti tai jokin on syntynyt Varpaisjärvellä. Salaperäisesteä Lundgrenista ei ole muuta tietoa kuin, että se on Lundgren. Matin isä, joka on käynyt joskus maakunta-arkistossa, on kirjannut vain, että Lundgren. Ei mitään etunimeä eikä mitään. Pitää käydä joistain kirkonkirjoista etsimässä Matin Hilma-mummon syntymämerkintä. Se on vuodelta 1907 ja ja ja voi olla Nilsiässä, sillä en nyt tällä hetkellä saa päähäni, joko Varpaisjärven seurakunta oli silloin olemassa. Digitoituna syntymäkirkonkirjamerkintää ei ollut vielä kaikille yhteisissä kansallisarkiston digiarkistoissa ollut. Sukututkimusseuran arkistoissa salasanan takana saattaisi olla, mutta ei olla ehditty sitä sieltä vielä etsiä.
Minä olen oikeastaan nyt sukututkimuksesta selvittänyt sen, mitä tarvitsin. Löysin sieltä sen, mikä on tehnyt äidistäni niin hysteerisen, herkän ja samalla rasittavan. Äiti on äpärän tytär. Mummoni on vanhoilla päivillään loisleskenä synnyttänyt vielä Maria-mummoni. Maria-mummo on osunut vaimoksi loiselle, Jaakko Tiusaselle. Jaakko Tiusaselle meidän isä kertoi, että appiukkonsa oli körttiläinen maallikkosaarnaaja. Jaakko Tiusasen äiti oli Sofia Essman, josta äiti puolestaan kertoi, että Sofia-mummo oli äkäinen ja piti itseään parempana kuin muut. Tietenkin Sofia-mummon taustaa voisi selvittää, mutta kiinnostuneempi olen äiti-linjasta. Olen äidin tyttö hyvässä ja pahassa. Hyvää on herkkyys ja pahaa itkuherkkyys."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi