Pia Valkonen

Tapaus Maria Åkerblom

ti 3.12.2019

Gustav Björkstrandin väikkäriin perustuva, unissasaarnaaja Maria Åkerblomin elämäkerta on tänään Sukevan kirjapiirissä. Kohta tulee kiire. Juoksen vielä yläkerrasta Tapio Koivukarin Unissasaarnaajan mukaan. Semmoisen joskus löysin Varkauden Portin Kirjapörssistä, joka on kyllä ihan aarreaitta. Koivukarin kirjan luuin kertovan Åkerblomista, mutta kertookin Lounais-Suomessa sodan jälkeen vaikuttaneesta Tuulikki Heinosesta.

Onko tämä nyt todellinen ihminen tämä Tuulikki Heinonen ja muistanko väärin, että Tuulikki Heinosen nimi esiintyi Björkstrandin Åkerblom-elämäkerrassa? En ehdi selvittää asiaa, auto on vielä raavittava.

Åkerblom-kirjassa mainittiin Uukuniemen herätys, josta kuulin ensimmäisen kerran, kun käytiin joskus vuonna 2005 tai 2006 Satu Tauron Hoijakka-mumetsien kanssa ikimuistettavalla sinivuokkoretkellä. Kävimme retkellä Uukuniemen kirkossa.

Uukunimene unissasaarnaaja oli Helena Konttinen (1871-1916).

Kopioin tähän siivun netistä itselleni muistiin Sukeva-piiriä varten. Pitää ihan miettiä, sillä tämä nyt jotenkin liittyy siihen, että äidin isä Jaakko Tiusanen oli maallikkosaarnaaja (ja hänen vaimonsa, mummoni, Maria Karoliina Halonen, loislesken Sofia Halosen synnyttämä äpärä. En ole vieläkään ehtinyt selvittää, onko Sofia Halonen syntynyt Anna Maria Halosen harjoittamasta haureudesta, ts. salavuoteudesta. Joka tapaksessa piika Sofia Halonen ja torpparin poika Johan Sistonen ovat menneet naimisiin Juvalla 11.11.1860 ja muuttaneet 30.11.1861 Juvalta Sulkavalle, voihan se olla, että Johan Sistonen on kuollut nälkävuosina ja loisleski olisi jäänyt elämään vielä niidenkin jälkeen sellaista elämää, josta syntyi Maria Karoliina 3.5.1885.):

"Uukuniemen Herätys oli vähän organisoitunut maallikkoliike, joka löysi varhaisessa vaiheessa toiminnalleen esikuvan 1900-luvun alun voimakkaasta sisälähetystyöstä. Kirkollisessa sisälähetystyössä kiinnitettiin erityistä huomiota ihmisten uskonelämän uudistamiseen ja vähäosaisten auttamiseen. Uukuniemen herätyksen piirissä sisälähetysinnostus johti orpokodin perustamiseen Uukuniemen Parikanniemeen vuonna 1915 ja vahvaan maallikkojohtoiseen evankelioivaan seuratoimintaan."

https://www.parikanniemi.fi/uukuniemen-heratys

Tässä viesti, jonka kirjoitin tänä aamuna, jotain täytyy tehdä myös työnohjausopinnoilleni, eilen olin tuottavuutta opiskelemassa Kuopiossa Seppo Hoffrénin konsulttitoimiston yritysjohtajakurssilla, oli ihan mahtavaa taas, mutta .... uhh, jotenkin työnohjausopiskelu jää katveeseen.

"Huomenta, lähdössä isä Markku Suokonaution kirjallisuuspiiriin. Juu, kiitti. Odotan lähetystä... etten vain vahingossakaan ala jatkaa Yrityskulttuuri on kuningas -oppikirjan lukemista:D

Öllöttää se.

Nojoo, lähetä kuitti. Pidän sen muistona. Mulla on oma aputoiminimi, Lehtipiika, mutta yrityksessäni ei ole tapahtunut pitkään aikaan mitään. Tilitoimisto on heittänyt sen kanssa toivonsa enkä osoita sinne mitään kuitteja, kun en saa aikaa jutun juttua. En vain jaksa. Tää raksaliike on nyt ihan tarpeeksi tässä.

Onneksi on esseekirjoja ja esseekirjoittajia. Tiedotan sulle, kun Elena Ferranten salaisuus ja muita esseitä sekä Antti Hurskaisen Välinpitämättömyys tulevat perille."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi