Pia Valkonen

Maria Åkerblom - elämän ja kuoleman lähettiläs

la 7.12.2019

Maria osallistui Helsinki ilman natseja -marssiin. Tyttö oli mukana jo ties kuinka monentena itsenäisyyspäivänä. Ei kuitenkaan nähty lasta televisiouutisten uutispätkässä. En muista, mikä miekkarivuosi oli, kun Marialla oli punainen talvitakki. Silloin Maria erottui selvästi marssijoiden joukosta.

Olen ylpeä äiti. Itsekin marssisin mukana, jos olisin Helsingissä. Kyllä kait sitä olen ehkä eniten arvomaailmaltani anarkisti.

Sen takia oli äärimmäisen mielenkiintoista lukea Gustav Björkstrandin kirjoittama unissasaarnaaja Maria Åkerblomin elämäkerta. Maria Åkerblom - elämän ja kuoleman lähettiläs perustui Björkstrandin väitöskirjaan Åkerblomista. Sitä kanssakirjakerholaiseni, Heikkisen Aaro, on koettanut etsiä kaukolainaan. Isä Markku Suokonautio lupasi etsiskennellä väikkäriä omia kanaviaan pitkin.

Minusta kaikenlainen keskusohjauksen vastustaminen ja omaehtoinen tekeminen on hyvää ja kannatettavaa - paitsi, että ei ole. Aaro huomasi logiikassani puutteen ja sanoi, että Maria Åkerblom rakensi itsestään ehdottoman auktoriteetin. Niinhän näiden karismaatikkojen kanssa tupppaa ilmeisesti olemaan.

Maria Åkerblom asettui 20-vuotiaana Maija ja Eino Vartiovaaran perheeseen ottotyttäreksi. Hän vaati päästä Vartiovaarojen kanssa samaan makuuhuoneeseen nukkumaan ja penäsi rouva Vartiovaaralta seksivalistusta. Voi herranpieksut Jumalan jalassa.

Lopulta Eino Vartiovaara adoptoi Maria Åkerblomin ja osti tälle hienon arabialaisen täysverihevosen. Maria Åkerblom lumosi Kokkolan seudun talonpoikia niin, että he myivät talonsa ja tavaransa ja läksivät raamatullisesti seuraamaan johtajaa. Åkerblomilaiset sekaantuivat murhayrityksiin ja ilmeisesti yhden nimismiehen saivatkin myrkytettyä. Kammottavinta oli, että Gustav Björkstrandin isä sai vielä vuonna 1986 tappouhkauksen joltain åkerblomilaiselta, sillä hän oli ollut yksi liikettä vastaan todistaneista. Ei mikään avaintodistaja, vaan yksi monista.

Maria Åkerblom hakkasi seuraajalapsiaan ja yksityissihteeriään Anna Römania. Hän ympäröi itsensä niin sanotuilla orpolapsilla, mutta lehtivalokuvissa esiintyvät herttaiset orpolapset olivat oikeasti seuraajien lapsia.

Nyt on lähtö Annan kanssa Kuopion kaupunginteatteriin katsomaan Bernarda Alban taloa. Sain lipun bestikseltä joululahjaksi. Mennään bestiksen joukkojen kanssa Skillaan teatterin päätteeksi syömään. Kiva ilta tulossa. Anna oli vielä äsken kahden vaiheilla. Ottaako jalkineiksi punaiset korkokengät vai saappaat.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi