Pia Valkonen

Työmiehen vaimo vei Minna Canthiin Sukevan kirjallisuuspiirissä

ti 17.9.2019

Kävin aamupäivällä isä Markku Suokonaution kirjallisuuspiirissä Sukevalla. En jatkanut Rutakolle, sillä oli harvinainen tilaisuus lounastaa yrittäjäaviomiehen kanssa, kun osutauduimme samaan kaupunkiin, Iisalmeen, samaan aikaan. Ilman järjestelyjä se ei olisi onnistunut. Söimme yhdessä ja kävimme yhdellä työmaalla kääntymässä. Aviomies jatkoi seuraavalle työmaalle ja minä hyppäsin kyydistä Suomalaisen Kirjakaupan kohdalla.

Kirjallisuuspiirissä Sukevalla oli Minna Canthin Työmiehen vaimo. Tunnustin äsken kirjakaupan tädille, että olen lukenut suurin piirtein kaiken, mikä on itse Minna Canthista luettavissa ollut, mutten tätä ennen yhtään riviä Canthin omaa tekstiä. En ole edes näytelmiä nähnyt.

Työmiehen vaimon Homssantuuta minulla on kyllä ollut otsaa siteerata useammassakin yhteydessä, vaikken tosiaan tiennyt, mistä Canthin tekstistä hahmo on. Minusta tämä on huikea: "Teidän lakinne ja oikeutenne, ha ha ha. - Niitähän minun pitikin ampua!"

Ristiriitaista. Huojuvan talon perusteella olen pitänyt Maria Jotunia jotenkin taitavampana psykologisena kuvaajana kuin Canthia. Työmiehen vaimon hahmot eivät välttämättä olekaan pelkistettyjä. Tai no, Risto on puhdas ja niljakas juoppo ja Johanna etupäässä uhrimainen, mutta Homssantuussa on sävyjä. Hän on vilpitön ja estoton.

Vieressäni istunut kirjallisuuspiirirouva näytti Suvi Aholan kirjaa Mitä Minna Canth todella sanoi? Rouva luki ääneen kohdan, jossa Canth käy polemiikkiin Ellen Keyn kanssa. Canthin mielestä nainen on saavuttanut tarkoituksensa sukupuoliolentona sen jälkeen, kun on lapsensa saanut. Tätä kohtaa pitää ihan miettiä. En tee sitä nyt, sillä täytän kahvila Hillassa pöydän, jonka ääreen mahtuisi viisi asiakasta. Matti osti minulle jättiläisläppärin. Koetin piipittää, että haluan itse asiassa pikkuruisen ja halvan Lenovon, mutta jostain syystä minulla on nyt älypuhelin, joka ei mahdu mihinkään minun taskuuni ja läppäri, jonka kanssa en mahdu kunnolla kahvilaan.

Taidan peruuttaa vielä kirjakauppaan ja kysyä, onko Antti Hurskaisen esseekirjoja vielä myynnissä. Esseistin blogissa on kyllä sähköpostiosoite, jossa kirjan saisi suoraan kirjoittajalta, mutta kysyn nyt kuitenkin ensin virallisia myyntikanavia pitkin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi