Pia Valkonen

Matti Apunen yrittäjäksi

pe 4.1.2019

Luin mielenkiinnolla Must readin haastattelun Eva-johtajan paikalta irtisanoutuneesta Matti Apusesta. Tervehdin lisäksi ilolla sitä, että tyyppi haluaa yrittäjäksi. Kirjoitin erääseen keskusteluun seuraavasti:

"Meilaan teille Must read -toimituksen Anne Moilasen (feministisen aikakauslehti Tulvan entinen päätoimittaja, Paavo Arhinmäen avustaja ministeriaikana, Ylen aamun jälkiviisaiden Jan Erolan puoliso jne, mielenkiintoinen hahmo) tekemän haastattelun Matti Apusesta.

Haastattelussa Matti Apunen sanoo seuraavaa:

"Apunen kertoo alkaneensa kokea ristiriitaisena sen, että hän on niin kauan puhunut yrittämisen puolesta. ' 'Samaan aikaan olen itse aina ollut kuukausipalkkaisissa töissä. Niin jospa minä nyt sitten kerran kokeilisin itse tätä saarnani ihanuutta.' Apuselle tämä tarkoittaa sitä, että Evasta lähtiessä hänellä ei ole mitään laskeutumispaikkaa tiedossa. Pitää vain lähteä ja katsoa, mihin se johtaa."

Niin....? Yrittäjäksi....?

Nimittäin! Tässä on jokin jännä sivuvire. Onhan siunattua todellakin, että Apunen ryhtynee yrittäjäksi, mutta huomasin myös jotain muuta. SAK:han järjestää Ääni työlle -kiertueen, joka on Kuopiossa ti 29.1.2019 klo 17. Mukana ovat seuraavat tahot:

SAK, Akava ja STTK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja KT Kuntatyönantajat

Esimerkiksi Suomen Yrittäjiä Ääni työlle -kiertueella ei ole. Suomen Kuvalehdessä oli 19. lokakuuta juttu otsikolla Revennyt työnantajaleiri. EK haluaa pysyä kolmikannassa ja SY pitää itseään kansalaisliikkeenä. Repeäminen tapahtui irtisanomiskiistassa.

Vaikuttaa siltä, että SAK marssii suuryritysten ehdoilla. SY:hän edustajaa pieniä ja keskisuuria. (Heh, meidän Lapiomies on mikroyritys. Suorastaan nanopartikkeliyritys. Meitä ei edusta kukaan. Ehkä Naisyrittäjät.)"

Lisäksi en oikein tunnistanut itseäni Suomen yrittäjien jäsenenä Alia Dannenbergin Kusari-haastattelusta:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4008363-yrittaja-pitaa-yrittajajarjeston-jasenyytta-maineriskina-pelkaa-leimautuvansa-yhteiskunnasta-vahat-valittavaksi-kusipaaksi

Jollain tasolla ymmärrän, mitä toveri tarkoittaa, mutta jollain tasolla tuli sellainen olo kuin muinoin Vasemmistoliiton yrittäjäohjelman kirjoitusryhmässä. Kivahan se oli, kun puolue oli sellaisen ryhmän perustanut, mutta sittemmin vassujen puolueristeilyllä nauroimme tenat kusessa parin vassulaisen yrittäjän kanssa sitä, mitä ihmettä meillä oikeilla yrittäjillä työryhmässä oikein tehtiin. Koimme, että olimme jonkinlaisia koristeita eikä oikeasti kukaan kestänyt sitä, että kn kerrankin pääsimme sanomaan jotain, sanoimme. Nimesin mielessäni puoluetoimiston leveisiin leipiin päässeen nuoren miehen laatikko-Koikkalaiseksi, joka koetti piipittää, että meidän pitää tiivistää sanottavamme kolmeen pikkuruiseen laatikkoon.

Irtoamiseni Vasemmistoliitosta alkoi silloin. (1)

Lisäksi katselen taas yhteenvetoa maksamistamme palkoista vuonna 2018. Maksoimme palkkoja ulos 127 000 euron edestä. Ennakonpidätyksiä olemme niistä tehneet 24 631,46 euron edestä. Lapiomies Oy on osakeyhtiönä ollut olemassa 10 vuotta ja 6 kuukautta sekä 4 päivää. Minä olen hoitanut talous-hallintoa vuodesta 2007 ja siitä ajanjaksosta tulostan taas kohta uuden palkkayhteenvedon. Palkkoja olemme maksaneet ulos yli miljoonan euron edestä. Tästä aina muistutan itseäni, kun tekisi mieleni vetää itseni vessanpytystä viemäriin.

Etsin blogiini vielä tiedon siitä, kuinka paljon olemme tilittäneet yhteiskunnan kiertoon ennakoita vuodesta 2007. Saan summan parilla näpytyksellä. En tiedä. Jotenkin tuntuu pahalta. Olenko kusipää? Kuka on vieraantunut todellisuudesta?

Kello 12.14: Tulostin palkkayhteenvedon vuoden 2007 alusta vuoden 2018 loppuun. Olemme maksaneet palkkoja 1 598 670 euron edestä. Verottomia korvauksia 11 vuodessa on kertynyt 261 883,24 euroa. Meidän kauttamme on kulkenut alueen talouteen melkein 2 miljoonaa euroa. Ennakonpidätyksiä olemme tilittäneet eteenpäin 471 161,45 euroa ja alveja aikaimoisen mokoman.

Kyllä me Matin kanssa voimme edes vähän olla tyytyväisiä tähän.

VIITTAUKSET:

1. Tiedän, tiedän, Vasemmistoliitto on muuttunut. Tiedän, että Silvia Modigkin on nyt viisi ja puoli vuotta vanhempi ja kypsempi kuin kesän 2013 puoluekokouksessa, jossa möläkehteli, ettei Paavo Arhinmäki saa puheenjohtajana pitää pitkää puhetta, koska hän halusi kaljalle. Maria pakotti kuuntelemaan Ylen Areenalta Silvia Modigin ja Tuomas Enbusken keskustelun kapitalismista.

https://areena.yle.fi/1-1435388

Nauhoitus on tehty jo vuonna 2012 ja siinä Modig on ihan mainio, nopea ja sanavalmis.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi