Pia Valkonen

Tapio Heiskanen kertoo ensi maanantaina Kyyjärven kirjastossa johonkin aikaan taiteestaan

Avioelämän 12 kohtaa

ke 5.9.2018

klo 12.31

Kirjoitan tätä merkinnän alkua Kyyjärven kirjaston koneella. Haettiin puutavarakuorma sahalta ja sanoin, että haluan ehdottomasti käydä Kyyjärven kirjastossa. Matti meni nyreäksi, mutta suostui sisälle taloon. Kirjastossa oli mukavaa henkilökuntaa. Ensin toinen virkailija esitteli talon, joka on entinen toimintakeskus ja sitten toinen virkailija toi näyttelyhuoneeseen A4-fleijarin Tapio Heiskasen Romua ja ongelmajätettä -näyttelystä.

Aivan mahtavaa. Jos minä olisin Kyyjärven kunnan päättäjä, tilaisin oitis Heiskaselta Kyyjärvi-palapeliä PR-lahjaksi. Palapelissä palojen rajakohdat ovat Kyyjärven jokia. Ihan nerokas. Nyt toinen nero tutkiskelee hiljaa Heiskasen töitä ja kesää 2000, jolloin tyyppi on käynyt Lapinlahden taidemuseossa. Toinen nero on Lapinlahden taidemuseon säätiövaltuuston jäsen.

Ostin kirjapoistomyynnistä Charlotte Bronten Shirleyn. Siinä on takakansiteksin mukaan enemmän kirjailijasisarusta itseään kuin Kotiopettajattaren romaanissa. Osat yksi ja kaksi maksoivat yhdessä euron. Kysyin ensimmäiseltä virkailijalta, onko talossa kierrätyshylly. Ja sanoin, että olen kiertävä kirjastokyylä.

Tässä alla aamulla kello kahdeksan kirjoittamani tai no, osin kopioin nämä sähköpostiviesteistä ja vähän mukaelin:

Tänään on Yrittäjäin päivä. Kiva. Koska Matti istuu jo autossa koirien kanssa ja välillä käy paukuttelemassa UKI-pakun sivuovia vihjailevasti, kopioin tähän vain sähköpostiviestejäni mukaeltuna:

"Lähdetään kohta Matin kanssa hakemaan puukuormaa Kyyjärveltä. Mukava päivä tulossa. Miksi liota tuntisotalla pienessä tilassa lentokoneessa ja nähdä Saigon, kun voi tutustua Kyyjärveen. Ihan oikeasti! Tämä ei ole sarkasmia. Me lenneltiin Matin kanssa yhtenä lauantaina Pyhäsalmelta Kärsämäelle ja sieltä Kiuruvedelle ja Iisalmen kentän kautta Lapinlahdelle. Oli tosi mielenkiintoista.

Kärsämäkihän kuulostaa ihan samalta kuin Persereikä, mutta siellä on paanukirkkoa ja vohvelikahvilaa ja sen semmoista. Incapin (tiedätte varmaan surullisen tarinan Varpaisjärven Incapista) hallissa on nyt Luja-Betonin lyöntipaalu- ja betonielementtitehdas. Matti vähän pelkää, että Luja-Betoni on siirtänyt Haapavedeltä tuotannon Kärsämäelle, mutta jospa ei... Siis että haapajärveläiset (… vai vesiläiset) eivät olisi jääneet kärsämäkisten kustannuksella työttömiksi. … meidän firmasta lähti keskipohjalainen Juha Haapajärven betonielemnttitehtaalle töihin. Tällä oli pieni vauva ja vaimo, jonka näin työntelevän yksinäisenä lastenvaunuja ylös Linnansalmentietä - asuivat Kaskihovin vuokrarivitaloasunnossa Linnansalmentiellä. Sanoin Matille, että nyt alkoi Juhan lähtölaskenta. Eivät koskaan oloutuneet tänne ja nuori äiti lastenvaunujen kanssa säteili yksinäisyyttä. On tämä vitun vitun vitun vitun vittu paikkakunta tämä Lapinlahti. No niin. Eikä mennyt kauaakaan, kun Juha irtisanoutui ja kertoi, että perhe haluaa koti-Haapajärvelle, missä on myös lastenhoitoapua ja suvun tukea.

Googlasin. Luja-Betonin Haapajärven tehdas on edelleen olemassa ja lyöntipaalut tehdään siellä. Kärsämäellä on tällainen meininki:

"Tehtaalla valmistettavien parveke- ja seinäelementtien, pieliseinien ja sokkeleiden lisäksi Lujabetonilla tutkitaan jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa tuotantoa uusille tuotealueille. Mahdollisia uusia tuotelinjoja ovat tuulivoimatornit ja/tai -jalustat, joiden valmistukseen Kärsämäen tehtaan hallitilat ovat oivalliset. Tuulivoimatornien elementit ovat jopa useita kymmeniä metrejä pitkiä ja saattavat painaa 60-70 tonnia kappaleelta. Näiden valmistaminen on normaaleilla betonielementtitehtailla yleensä mahdotonta."

"Mulla on Jehovan todistajien 12 askelen perhe-elämänohjelma mukana. Aion käydä läpi ohjelman kohtia ja koetan säilyttää maltillisen sävyn keskustelussa."

Tarvitsemme asioidemme käsittelyyn jotain konsepta, muuten revin aviomieheni kappaleiksi pelkän kieleni voimin:

"Minä olen Matille kauhea kokemus. Huusin äsken, että 108 tuntia/työmies ei ole kolme viikkoa töitä/työmies, vaan vittuvittu 13,5 työpäivää, mikä tarkoittaa sitä, että jos laveasti sanotaan miehille, että työhön saa käääätteee kolome viikkoa, se ei saatana pidä paikkansa. Jos ne käyttää 15 työpäivää/työmies, homma tuottaa tappiota 1,5 työpäivää/työmies eli 3 työmiestä kertaa 1,5 päivää, mikä tarkoittaa tappiota 4,5 työpäivää eli tappiota 8h x 4,5 työpäivää = 36 työtuntia eli 1 800 euroa tappiota. Vittu, että vituttaa Matin lavea seee oon noen ja melekeen ja vittusaatana."

Me kaipaisimme jonkinlaista samanlaista pariterapiaa kuin maatalousyrittäjät. En vain jaksa alkaa puuhata enää yhtään mitään tämän eteen. Joten koetan kotikonsteja. Jehovan todistajien perhe-elämän 12 kohtaa ovat hyviä. Lisäksi sisaret perjantaina muistuttivat rukouksen voimasta. Olin sen jo omissa kellariliemissä uiskennellessa viime kesänä unohtanut.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi