Pieni taide-essee Annalta

pe 29.6.2018

Tänään on Iisalmi-päivä. Piilolinssisovituksesta omaan psykoterapiaan ja sitten pitäisi katsastaa suurin piirtein samalla kellonlyömällä kaksi autoa. En tiedä, miten ratkaisen autojen katsastuksen, mutta ehkä asia kirkastuu minulle päivän aikana.

Niin. Minun pitää nyt olla enemmän mukana raksafirman käytännön töissä. Vien mennessäni ja tuon tullessani.

Pyysin Annaa lähettämään koulutehtäväänsä varten kirjoittamansa pienen taide-esseen. Tyttöhän on oivaltanut jotain sellaista, mitä en minäkään estetiikan perusteet opiskeltuani edes älynnyt - kaikki voivat olla taiteililjoita ja taideteoksella on arvo, vaikka se olisi vain alastoman nuoren miesvartalon häivähdys metropolissa. Sellainen performance tuli ilmi kirjailija Hannu Mäkelän tarinakirjassa Krimiturkkinen karhu - Venäjää kotikäyttöön.

Voi olla, että nuori alaston mies keskellä suurkaupungin vilinää olikin vain paikallinen amfetaministi tai heroinisti omassa todellisuudessaan, mutta silti aktion saattoi nähdä taiteen näkökulmasta. Hannu Mäkelä huomauttaa, että alastomuus Neuvostoliitossa oli iso tabu. Minäkin huomasin lasteni biologisessa isässä kummaa puritaanisuutta. Ainakaan seksiin Neuvostoliitossa ei suhtauduttu vapautuneesti - en tosin minäkään pidä ajatuksesta, että sukupuoliyhdyntä olisi kuin lasi vettä, kuten Aleksandra Kollontai on sanonut ennen Venäjän vallankumousta.

Haluaisin säilyttää asian pyhyyden. Kahden ihmisen ruumiin ja persoonan tulemisen "yhdeksi lihaksi". Enkä tarkoita tässä penetraatiota.

Sillä tiellä olemme.

Tässä Annan pieni taide-essee:

"Nykytaiteen tavoitteena on tuoda esille yhteiskunnan epäkohtia. Taiteen avulla saadaan helposti lisää tietoisuutta ihmisten keskuuteen. Mistä tahansa voi tulla taidetta ja kuka vain voi olla taiteilija. Nykytaiteessa ei ole selkeitä rajoja ja sääntöjä siitä, miten taidetta tulisi luoda. Esimerkiksi barokissa näkyivät selkeät piirteet, mahtipontisuus, uskonnon merkitys, vaatetus ja sääntöjä tuli noudattaa maalauksissakin.
Nykytaiteessa teoksia voi luoda arkisista asioista, kuten säilyketölkeistä, juomapulloista, ruuasta tai vaatteista. Taiteen rajattomuus tuo lisää luovuutta ja vapauksia yleisön näkemysten sekä ajatusten herättämiseen.
Nykytaiteen tavoitteena on myös tehdä erilasia kannanottoja ja synnyttää keskustelua ihmisten välille sekä vaikuttaa heidän mielipiteisiinsä.
Näiden eri tavoitteiden saavuttamiseksi teokset voidaan viedä aivan uudelle tasolle. Taideteokset luodaan suurien kaupunkien tunnettujen rakennusten seinille mutta myöskin tunnettuihin paikkoihin esimerkiksi puistoihin tai vilkkaille kaduille, joissa ihmiset kulkevat ja viettävät aikaa. Tällaiset taideteokset ovat yleensä vain hetkellisesti kestäviä, minkä jälkeen ne puretaan pois.
Vain hetken kestävät teokset saavat paljon yleisöä, koska ihmiset tietävät teoksen olevan vain määrällisen ajan olevan esillä. Kaikki haluavat nähdä taideteoksen ja mahdollisesti ikuistaa sen kameraansa.
Brittiläinen Banksy on yksi esimerkki nykytaiteen taiteilijoista. Hänen luomat teoksensa ovat hyvin kantaaottavia ja siitä syystä tunnettuja ympäri maailman. Banksy tekee kannanottoja vakaviin epäkohtiin yhteiskunnassa kuten esimerkiksi pakolaisuuten, maahanmuuttovastaisuuteen tai köyhyyteen."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi