Pia Valkonen

"CIA modernin taiteen mesenaattina!"

Tänään ajattelen vain itseäni!

ti 12.6.2018

EI ollut minusta Arseni Konevitsalaisen juhlille lähtijäksi. Aamun pakollinen keikka Kuopioon tosin peruuntui, Luojan Kiitos, että peruuntui, sain tehtyä pari laskua ja yhden työsopimuksen allekirjoitettavaksi sekä listasin verottajan ilmoituksiin menevät tunnit. Itse ilmoitukset voin tehdä hyvin jossain kirjaston lukusalissa, jos kaupunkiroudausta tällä viikolla kuitenkin vielä tulee. Tiheän työrupeaman jälkeen tulin Iisalmeen ja ajattelin, että nyt on minun vuoroni. Oli tikinpoistoa, kampaajaa ja kohta apteekki sekä optikko.

Tässä välissä teen niin kuin Ylä-Savon subcomandante käski. Poimin Iisalmen kirjaston hyllystä Taide-lehden ja luen siitä artikkelin CIA modernin taiteen mesenaattina. Lauantain Etelä-Pohjanmaan-reissu antoi niin paljon ajateltavaa, että en tiedä, mistä päästä alkaisin purkaa.

Aloitan CIA:n ja modernin taiteen välisestä suhteesta. Se liittyy lauantain matkaan. Lehtimäellä törmättiin Ylä-Savon subcomandante Marcosin kanssa outoon ilmiöön. Ajoin päättäväisesti kohti Lehtimäen kirkkoa. Muistikuvissani Soinin kirkko oli muuttanut Lehtimäen kirkon paikalle ja voin vaikka vannoa, että joskus Maria-matkoilla olen tullut jostain suunnasta Ilmajoelta tai Ilmajoelle kohtisuoraa tietä keskellä peltoaukeaa olevaan t-risteykseen. T-risteyksen vastapäätä oli olevinaan valkea kirkko, jonka katto loisti tietyssä valossa hennon ruusunpunaisena.

Muisti toimii tosiaan oudosti. Lehtimäen kirkko on keltainen ja sen punaiseksi maalattuun kellotorniin vie keltainen sola, jonkinlainen käytävärakennelma. Soinin kirkko on vaalea, ei täysin valkoinen ja siinä on vaaleanrosan väriset vuorilaudat. Soinin kirkon katto on harmaata uutuuttaan kiiltävää peltiä.

Lehtimäen taajamassa piti tehdä käännös takaisinpäin, sillä jo pelkästään taiteilija Antti Maasalon asuintalo pihoineen oli näkemisen arvoinen. Teimme kunniakierroksen taiteilijatalon pihassa. Se oli vaikuttava.

Ahah, Taide-lehden artikkelin mukaan CIA rahoitti CCF-kulttuurijärjestöä (Congress for Culture Freedom). CCF perustettiin vuonna 1950 Berliinin länsiosassa. Hm. Taiteilijat kuitenkin onneksi osasivat vihjata, että kaikki "vapaudessa" ei olekaan ihan niin yksiselitteistä ja ihanata. DDR:stä länteen loikannut taiteilija Sigmar Polke vastasi taululla Korkeammalta taholta tuli käsky maalata oikea kulma mustaksi! (1969)

Artikkeli kysyy, olisiko modernin taiteen voittokulku ollut niin massiivista ilman CIA:n taiteen taloudellista tukea. 1990-luvun vanhaan jengiin, omaan alkuperäisheimooni, kuului monta Neuvostoliitossa koulutuksensa saaneita taiteilija. Oli useasti puhetta siitä, että Neuvostoliitossa ei ollut lainkaan modernin ja abstraktin taiteen perintöä. Neukuissa ei pisoaareja taidemuseoon kiikutettu!

Harmi.

Toisaalta juuri Kiasmassa Helsingissä olen aistinut uusliberalismin kritiikkiä jo paljon ennen kuin Mikael Jungner oli ilmiöstä mitään kuullut. Kannattaa kuunnella Ruben Stillerin ohjelma Ruben Stiller ja Tulipunainen vappulähetys. Se löytyy Ylen Areenalta. En tiedä, onko Ruben Stillerin radio-ohjelmat joskus tulleet normiradiosta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi