Pia Valkonen

Minä ja Lapinlahti emme sovi yhteen

to 3.5.2018

"Lapinlahti ja minä ei vain sovita yhteen, mutta niin kauan kuin Matti on, mun on pysyttävä täällä. Matti ei ole sellainen uurastaja siis näissä sosiaalisissa suhteissa kuin minä. Minähän olen elämässäni joutunut rakentamaan kuviot kerta kerran jälkeen uusiksi - muuttoja, muuttoja, muuttoja, olenhan muuttanut kerran Neuvostoliittoon ja hajonneesta imperiumista takaisin Suomeen. Olen muuttanut Helsinkiin ja Helsingistä Kuopioon ja Kuopiosta RIISTAVEDELLE. Nyt kun ajattelen! Pahinta on ollut siirtyminen näille pienille paikoille. Pienillä paikkakunnilla on niin tiukka vuosien saatossa jähmettynyt oma sosioekonominen rakennelmansa - Riistavedelle me Leonidin kanssa sukellettiin Riistaveden Venäjälle, me oltiin vain mamujen kanssa tekemisissä. Oikeat riistavetiset taisivat meitä pelätä. Siirtyivät aina melkein toiselle puolelle katua, kun vyöryimme vastaan: kahdet lastenvaunut, kaksi koiraa, puhuttiin Rogozovien kanssa venäjää. Pielavedellä olin juuri sukeltamassa sinne sisään! ...... Kun tuli siirtyminen Matti ja Liisa -lehteen. Lapinlahdella meni kaikki koko ajan pieleen. Olin Matin ja Liisan toimituksessa potentiaalinen uhka, sillä tiedossa oli, että työtä ei riitä kaikille, kun Iisalmen Sanomat lopettaa Lapinlahden toimituksen vakanssin.
Samaan aikaan tänne muutti esimerkiksi XX:n perhe. Minä olin 1990-luvun ajan ollut osa sitä outoa yliluokkarajaista Venäjän-kävijäporukkaa ja päässyt jotenkin kummallisesti hiimailemaan muun muassa Ambrosiuksen ns. parempien ortodoksien piireissä - kokoonnuimme fiinisti Ambrosiuksen kotona teelle, voi kiesus, siellä kyllä tunsin itseni ... ulkopuoliseksi, siellähän Solean entinen päätoimittaja Ylen kepumatroona Asta Partanen päätti, että ei edes sano minulle päivää enää KOSKAAN, kun kuuli, että Kansan Uutiset on mun työnantaja.

Tässä kohtaa - vuosi oli ehkä 1993 tai 1994, aloin hahmottaa, että edelleen on olemassa sellaiset aika näkymättömät rajat, joita joskus vuosikymmeniä sitä ennen oli kutsuttu:

LUOKKARAJOIKSI!

Siis se 1990-luvun Venäjä-piiri oli sellainen, että oltiin kaikki yötä ulkoministeriössä töissä olleen Jelena Pavinskin luona - Konevitsan luostarin johtaja Nazari (nykyisin Pietarin Lavran johtaja) nukkui asunnon ainoassa makuuhuoneessa ja asunnon omistaja itse sohvalla. Me muut ry:n hallituksen jäsenet nukuttiin patjoilla lattialla. .... Ja kaikki oli hyvin mutkatonta. Kun muutettiin Lapinlahdelle ja yksi Konevitsan ystävä, ei sisäkehältä, mutta seuraavalta, sanoi iloisena, että ai, te muutatte Lapinlahdelle, Lapinlahdelle on juuri muuttanut hänen luterilainen kirkkokuorokaverinsa Järvenpäästä, kun XX:n mies valittiin XX:ksi. Minä olin heti, että JEEEE, no siinähän mulle kavereita, JEEEEE. Koetin päästä puheisiin XX:n kanssa, soittelin tälle, kun oltiin käyty peräperää katsomassa samoja taloja ostatellaksemme - siis aina, kun oli jossain talo myynnissä, käytiin me Leonidin kanssa katsomassa ja samaa taloa olivat käyneet katsomassa myös XX:n perhe.

Me sitten ostettiin talo Pöljältä.

Kun tulin Matin vaimoksi Lapinlahdelle, ajattelin, että jospa tämä nyt sillä urkenisi, etten ole enää mamun vaimo, mutta ei urjennut. Vassaripiirit loukkaantuivat, kun koetin tunkea itseni vassaripiireihin tajuamatta, että eihän se sovi, kun en ole kahvinkeittäjävaimo tai muuten ymmärrä millään pysyä mieheni varjossa.

(Niin. Samaan aikaan, kun me muutettiin Alapitkälle, muutti saman tsasounan piiriin toinen ortodoksinen lapsiperhe sillä erotuksella, että me muutimme ensin vain vuokralle, tämä toinen ortodoksiperhehän osti talon (ja me oltiin köyhiä kuin kirkonrotat, sen omenaepisodin kirjoitinkin sulle.) .... Se toinen ortodoksinen lapsiperhe otettiin vastaan seurakunnassa kukkapuskin ja meille meinattiin lähettää lasku omenista, jotka olivat ilmestyneet itsestään ovellemme. No niin. Aloin uumoilla, että tällä paikkakunnalla on joitain käyttätymiskoodeja, joita en vain ymmärrä. Että XX:n perheen äiti ei seurustele epämääräisen paikallislehdessä pätkätyössä olevan mamu-vammaisperheen äidin kanssa, vaikka meidän molempien vanhimmat lapset olisivat syntyneet samana vuonna ja olisivat olleet samalla luokalla."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi