Uskontunnusteluja

to 5.4.2018

Nyt ei synny muuta kuin kaksi mukaeltua sähköpostiviestiä tänne:

Heipsrallaa, subcomandante Marcos antoi tiukan vihjeen lukea Raija Orasen Kohtauspaikka Marinad - oletko lukenut sen? Suositan. Minä en ole nyt melkein yli vuorokauteen tehnyt muuta kuin lukenut. Sain sen äsken loppuun. Se oli lumoava. NYT minä ymmärrän, miltä ihmisistä tuntuu. NYT vasta tajuan sen taistolaiskammon, mikä ihmisissä on!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Ja huomasin netistä, että Tiekkarin entinen päätoimittaja Erkki Susi on kuollut. Minähän tilaan Tiekkaria, mutta kun ihana anarkistipoikapäätoimittaja Marko Korvela häipyi johonkin.... olen heittänyt puisevat nyky-Tiekkarit suoraan paperinkeräykseen. Markon aikaan Tiekkari oli jotenkin ---- kiinnostava. Tietenkin mielenkiintoni lehteä kohtaan johtui siitä, että Marko tilasi minulta kolumneja.

Toi Raamatunlukupiiri (kahden hengen semmoinen) on kannatettava! Toivottavasti en ole kovin masentava, sillä noin viisi prosenttia Uudesta Testamentista on sellaista, joka on historiallisesti totta. Näin taisi sanoa iranilainen uskontotutkija Reza Aslan, jonka Kapinallisen luen nyt seuraavaksi loppuun. Mutta sepä sitten onkin mielenkiintoista, miksi siellä on sellaisia asioita, joita on. Minusta se Baabelin torni -vertauksen miettiminen olimielenkiintoista. Siitä minulla ainakin heräsi kaksi mahdollista tulkintatapaa, joista kirjoitan blogiini joskus.

Tai siis itse asiassa! Suositan raamattumeditaatiota, jos sellaista jossain siellä teidän suunnalla on. Raamattumeditaatiota oli ainakin Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa vuonna 2009, kun minut oli valittu Aamun Koiton Vuoden Päätoimittajaksi, heh, joo, niin .... se on sellaista yleensä naisten toimintaa, jossa luetaan jokin kohta Raamatusta ja sitten ihan vailla mitään dogmeja tai mitään jutellaan vapaasti ajatuksista, jotka kohta herättää.

Katsoitko eilen Puoli Seitsemää? Siinä oli Tuomasmessumies (ja kokoomuslainen) Olli Valtonen ja se puhui just niin kuin määää aaattelen.

Huh, mun ei pitäisi lukea mitään noin intensiivisesti. Heräsin tänään kello 4.30, kun luin eilen ihan liian myöhään Marinadia. Ja sitä edellisenä iltana luin loppuun Ulla-Lena Lundbergin Minne sydän halajaa. Ihan idiootti kirjan nimi muuten. Kirjan lopussa oli Estonian onnettomuus - liittyy romaanisarjan Ahvenanmaa-kuvioon. Näin niin hirveää unta, että ihan kuin en olisi nukkunut ollenkaan.

Kaksi yötä mennyt ihan pieleen. Pää on kuin töhnää. Kello 15.30 mulla on ylävatsan ultraääni. On kehittymässä rasvamaksa, mutten tajua, miksei multa otettu sitä Ezetrol-statiinivahvennetta het´poikkeen. No, toivottavasti saan semmoiset madonluvut lääkäriltä huomenna soittoajalla, että tajuan lakata liikasyömästä. Syön kohtuullisen terveellisesti, MUTTA ongelma on, että SYÖN NIIN PALJON!!!!!!!!!!!!!

Eilen oli Prismassa siitä, että kannattaa syödä stressiin saksanpähkinöitä. Minä olenkin niitä aloittanut syöskennellä. Tosin niitäkään ei saa syödä liikaa.

Kävisikö Etelä-Pohjois-Savon kulttuuripäiväksi pe 13.4. ja aloitus pizzalla siellä teidän pubilla - jos se aukeaa päivällä - tai sitten toisinpäin - että otan Marian kyytiin invataksista noin klo 17 about siinä pubin kohdalla ja syödään iltapizza siinä? Päivällä käytäisiin Väinölässä ja Varkauden taidemuseossa. Väinölästä tuli jokin esite - siellä on jokin uusi näyttely. Näen sieluni silmin esitteen, jonka Matti lähetti kopioprintterille, mutten muista, mihin sen survaisin.

Kysäisen mukaan johonkin vaiheeseen Varkauden kulttuuripäivään rouva XX:ää. XX oli mukana mun elämän kaunokirjallisuuteen kääntäneeseen Silja-Saimi kedolla -tapaamisessa, jossa tajusin, että KAUNOKIRJOITTAMINEN saattaa olla mukavaa!

Pia

Terve taas, luin viime yönä ja tänä aamuna Raija Orasen Kohtauspaikka Marinadin loppuun ja nyt olen ihan sekava. Pää on täynnä hiekkaa. Kiitos kaaviosta, jossa on Jehovan todistajien käsityksiä menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

No niin. Joo, en mäkään ihan suorilleen usko Pyhään Kolminaisuuteen, mutta kun kirjoitan noin, olen valmis heti perumaan sen, mitä kirjoitan. Ehkä ylipäätänsä kaikki tämmöinen: uskon tähän ja en usko siihen on vaillinnaista. Ehkä se ei edes ole tarpeellista yksilön kannalta, paaluttaa jotain näkemystä johonkin. Tietenkin se on tarpeellista vaikkapa siksi, että Yleisradio saa aiheen jäättää jotkut ns. "hereetikot" ulkopuolelle - NYT TULEE IRONIAA; Joku rajahan se pitää olla .... jos Jehkikset päästettään efiiriin - mitä seuraavaksi ? Muslimit! Herrrrrajumala (näin sanoi aina Turkissa Alanyassa hotellimme ravintolan vastaava Volkan Ersayan). No ni. Joku raja sentään.

Uskon Pyhään Kolminaisuuteen hokemana on minusta aikamoinen yksinkertaistus, sanon minä ja sitten heti seuraavassa lauseessa teen itse sulle Suuren Yksinkertaistuksen. Se tulee tässä: mun lemppariortodoksiteologi Kallistos Ware kuvasi Ortodoksisessa tiessä jotenkin tenhoavasti sen, miksi Jumalan piti syntyä ihmiseksi. Se oli jotakuinkin (nyt tulee kyllä melkoinen vulgaaripainos Waresta... anteeksi aivoni ovat yölukemisen takia seis.) niin, että Jumalan tuli syntyä ihmiseksi, jotta Jumala tietäisi, mikä on ihmisen kärsimys.

Ehkä mun ongelmana on, että Jehovan todistajien argumentaatio on väännetty niin ..... kansantajuiseksi.... siis ööööhhhh .... että ihminen, joka ei ole koskaan kuullutkaan Raamatusta tai kristinuskosta, voi tavallaan omaksua rautalankamallin Raamatusta ottamatta juurikaan huomioon sitä, mikä mahdollisesti on tieteiden, kuten historiantutkimuksen tai luonnontieteiden kumuloitunut tieto.

Satuitko katsomaan eilen Puoli seitsemää? Minä katson sitä aina ohimennen. Jos siinä on jotain tyhjänpäiväisiä lauluartisteja tai näyttelijöitä, katson vain hätätapauksessa. Siis jos satun olemaan katatonisessa tilassa keittiön sohvalla - niin väsyneenä, että en jaksa keskittyä lukemiseen. Eilen ensin ajattelin, että voi Kiesus, tuokin ohjelma tuossa, mutta olin NIIN väsynyt, että en jaksanut nousta hakemaan pöydältä tai pakastimen päältä kaukosäädintä. Hyvä, että televisio jäi auki.

Olli Valtonenhan näyttää ajattelevan uskosta samalla tavalla kuin minä. (Ärsyttää se, että heebo on kokoomuslainen.) Olli Valtonen sanoi, että usko on tärkeää. Eivät dogmit. No niin. Minun maolais-korpikommunistinen mies sanoi kerran mulle vievaamiseeni tuskastuneena, että usko Jeesukseen riittää. Minä huusin, että ei vittu riitä ja nyt pelkistin vielä rajummin: Vain usko on tärkeää.

Heh.

Ja sitten Olli Valtonen sanoi valloittavasti, että mehän kaikki voimme olla väärässä!

(Tarkoitin sitä, että minusta ei ole kovinkaan mielenkiintoista keskustella ihmisen kanssa, joka ei jaksa pohtia muuta kuin, että uskoo Jeesukseen ja siinä kaikki. Tai no. Ehkä sellaisen ihmisen kanssa pitää puhua jostain muusta.)

Nyt katson näitä käsityksiä, joita minulle pdf:nä lähetit. Jehovan todistajien käsitykset perustuvat tiukan kirjaimelliseen Raamatun lukemiseen - eikös niin? Jostain olen antanut itseni ymmärtää, että voimakkaan dualistinen käsitys maailmankaikkeudesta (hyvä-paha) on peräisin Persiasta ja zarahustralaisuudesta. Lienee hiipinyt juutalaisten ajatteluun pakkosiirtolaisuudessa Mesopotaniassa vuosien 597 eKr ja 539 eKr välillä. Zarathustralainen ajattelun sanotaan kehittyneen noin vuonna 600 eKr. Zarathustra on sitten myyttinen hahmo, joka siivilöi "varhaisten iranilaisjumalien luetteloa jakaen luettelon kahteen vastakkaiseen voimaan: hyvään Ahura Mazdaan ja pahaan Angra Mainyuhun."

Otetaan kolmaskin siivu wikipediasta, vaikka se ei aina ole luotettava lähde:

"Useat tutkijat ovat sitä mieltä, että zarathustralaisuus vaikutti merkittävästi juutalaisuuteen ja manikealaisuuteen ja sitä kautta kristinuskoon ja islamiin."

Perhana, menin alunperin lukemaan yleistä teologiaa nimenomaan uskontotieteen takia ja mitä meinasi tapahtua; minulta oli vähällä jäädä uskontotieteen kurssi suorittamatta, sillä esikoiseni Maria syntyi pienenä keskosena raskausviikoilla 26+5. Suoritin kurssiin kuitenkin häthätää just ennen Anna-tyttären syntymää vajaan vuoden kuluttua.

Zarathustralaisuudesta olisi ollut mukava tietää enemmänkin jo järjestämässäni Lapinlahden Venäjä-seuran kansainvälisessä klubissa, jossa itseään persialaiseksi ja zarathustralaiseksi sanova lapinlahtelainen Farsad Khodabin kysyi minulta, tiedänkö mitään Iranin ja Irakin kommunistisesta puolueesta Suomessa. Olisin jatkanut keskustelua siitä, mitä zarathustralaisuus tarkoittaa, mutta Farzadilta loppui siinä kohtaa kielitaito. Minusta vaikutti siltä, että zarathurtralaisuuden mainitseminen siinä yhteydessä oli poliittinen statement, mutta tilaisuus asian selvittämiseen ei ollut otollinen.

Sanoin, että tiedän sellaisen puolueen Suomessa olevan ja olen törmännyt siihen Suomen Kommunistisen puolueen edustajakokouksen tervehdyksissä, joita kuuntelin keväällä 2010 Vantaalla ja joita kuuntelemaan päätymisen historiaa sivusin eilen merkinnässäni, josta jatkan kohta (en ehtinyt, kun piti lähteä Iisalmeen. Panen blogiini tänään vain nämä sähköpostit.), sillä tosiaan! Rykäisin kertalinttuulla Raija Orasen Kohtauspaikka Marinadin äsken loppuun. Onneksi tein eilen koko viikon työt ja onneksi meillä on vain yksi työmaa niin koko viikon työt on helppo tehdä päivässä. Onneksi ja onneksi, juu.

Niin ja sitten Noan vedenpaisumuslegenda. Siinähän on aineksia ilmeisesti historiasta. Samantyyppisiä tarinoita kerrotaan eri puolilla maailmaa ihan silleen, että kulttuurit eivät ole olleet kosketuksissa toistensa kanssa. Kyse lienee jostain ekokatastrofin tyyppisestä jutusta. Ja tosiaan - sekin vielä. Ilmeisesti eurooppalaiset ovat peräisin samasta lämpimästä "taskusta". Kaikki ihmiset tosin lienevät peräisin samasta kantaäidistä Afrikasta.

Tässä siivu Hesarin kuukausiliitteen juttua:

"Ensimmäiset eurooppalaiset olivat metsästäjä-keräilijöitä. Jääkauden ajan he pysyivät hengissä muutamassa lämpimässä taskussa Iberian niemimaalla, Balkanilla ja Mustanmeren pohjoispuolella. Kun jääkausi lähes 12 000 vuotta sitten päättyi, he alkoivat levittäytyä sitä mukaa kun jään reuna vetäytyi.

”Pikakelataan”, Wolfgang Haak sanoo.

Noin 7 000–8 000 vuotta sitten metsästäjien perässä Eurooppaan tulivat maanviljelijät. Mistä?

Haak pyöräyttää kättään seinäkartalla Lähi-idän päällä.

”Täältä.”

Miksi he lähtivät hedelmällisistä jokilaaksoista? Siihen on ollut jokin syy, ehkä luonnonkatastrofi. Väestöräjähdys? Paikallisten resurssien liikakäyttö?

”Raamatussa on monia kiinnostavia vertauksia, kuten se, että ihminen karkotettiin paratiisista. Ihmisiä kohdannut mullistus on kuvattu Vanhassa testamentissa. Se on kiinnostava lähdeteos”, Haak pohtii.

Muinaiset siirtolaiset kulkivat osapuilleen samaa reittiä kuin ne ihmiset, jotka vaelsivat Euroopassa vuonna 2015: Lähi-idästä Balkanille ja sieltä Unkarin paikkeilta pohjoiseen. Haakin käsi viuhuu kartalla. Mutta 7 000 vuotta sitten vastassa ei ollut aitoja eikä poliiseja."

http://dynamic.hs.fi/2018/dna/

Ja sitten se eläinjuttu. Että paratiisissa lihansyöjät käyskentelevät kaikessa rauhassa ruohonsyöjien kanssa. Niin. Ihmisaivojen koko perustuu siihen, että ihminen alkoi syödä proteiinia - nimenomaan eläinperäistä proteiinia. Olen miettinyt, onko ravintoketju ylipäätänsä tarpeellinen. Nythän meidän tulisi ilmasto- ja kansanterveyssyistä syödä ainakin enemmän kasviksia. Ja sitten vielä! Kyllähän kasvitkin ilmeisesti tuntevat ja puut kommunikoivat jotenkin juuriston sienirihmastojen avulla (tai jotain jonka selitän tässä kovin ylimalkaisesti - kiire kun jo on.) - ja Ihmisen lyhyen historian kirjoittaja Yuval Noah Harari on itse asiassa sitä mieltä, että vehnä kesytti ihmisen palvelukseensa. NIIN. Onko mitään mahdollisuutta saada ravintoa tappamatta mitään - eläintä tai kasvia? Tämä ei ole vitsi, kysyn vain, mutta kasvit kasvavat ottamalla maasta ravinteita, ilmasta hiilidioksidia ja auringosta valoenergiaa..... Jospa pyytäisimme lehmiltä käyttöömme maitoa ja lampailta villaa ja söisimme vasta sitten lihaa, kun jokin eläin on kuollut luonnollisesti. Kuolleita eläimiähän me syömme joka tapauksessa.

Pia

 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi