Pia Valkonen

Kohtauspaikka Marinad osa 4

Hän, joka alistuu Jumalalle:

مسلم

Alistuminen

ma 9.4.2018

Hei, heräsin kello kuusi aamulla. Aivot tuntuivat oudon selkeiltä. En ilmeisesti viime yönä ole uniapneoinut. Nyt istun työtietokoneen ääressä eikä kello ole kuin jotain ihan aamu. Matti jo saneli yhden takuutarkastuksen palautekyselyn tekstin minulle puhelimessa matkallaan yhdeltä työmaalta toiselle. Ääni oli kuin jonkun punaniskanatsin. Käskevä ja autoritaarinen. Niin se pitääkin olla. Jes, mieshän on oppinut käskemään! (Kysyitkö minulta kerran, olenko sittenkin alistuja? En ehtinyt silloin vastata, kun tapani mukaan rynnistin jo seuraavaan asiaan. Olen! Kyllä olen!)

Olemme nyt tehneet kaksi putkien uusimisurakkaa Iisalmen Putkiasennuksen kaverina. Tapetoin palautteilla keittiön jääkaapin ja pakastimen ovet. Ne olivat niin hyviä ja sydämellisiä. IPA:n kanssa sujuu ja se näkyy siinä, että asukkaat ovat olleet tyytyväisiä. Tiedän, että kaikki eivät meistä pitäneet eivätkä pidä, vaikka tekisimme mitä, mutta kriittisienkin olisi ollut mahdollista antaa palauteensa suoraan - pyysimme täyttämään palautelomakkeita ja panimme siihen puhelinnumerot, jotta meille voisi soittaa, jos kirjoittaminen ei suju - No, jurputtajat roikkuivat meistä pitävien asiakkaiden ovilla mutustelemassa kokemaansa pahaa. Sitten alkoi piilovittuilu. Kun raksamies huomaa, että jotakuta vituttaa ihan vain periaatteen vuoksi, raksamies osaa tehdä sellaisen ihmisen elämän hankalaksi ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti tyyliin: "Voimme tehdä teille erikoistarjouksena kestävät saunanlauteet kultapäällysteisestä pellistä!" Huh.

Vastaan tässä hyvään kysymykseen, jonka sain sulta tekstarilla. Ketä olivat juutalaiset ja eikö heillä ollut sama jumala kuin vaikka muslimeilla?

Kirjaan tähän alkuun heti tähän alkuun mielipiteeni. Minua aina naurattaa sisäisesti, kun Jehovan todistajien tutkiskeluaineistossa on komennus: Ei saa esittää mielipiteitä! Jehovan todistajat tarkoittavat komennuksella sitä, että pitää pitäytyä tekstissä. Sehän on vähän niin kuin kirjallisuuden perusopinnoissa. Kirjallisuusteorian ensimmäisessä tehtäväversiossahan minä en millään malttanut katsoa, mitä oikeasti Jaakobin kirjeessä sanottiin. Oli ihan oikein, että Joonas Säntti palautti tehtävän saatesanoin. Ei kelpaa. Pysy tekstissä.

No, minä nyt esitän tässä mielipiteen. Sanon, että kaikillahan meillä on sama Jumala, mutta emme jaa samaa jumalakäsitystä. On erilaisia tulkintoja ja rohkenen esittää vieläkin röyhkeämmän mielipiteen. Kaikki jumalakäsitykset ovat yhtä hyviä tai yhtä huonoja ja kuten tuomasmessumies Olli Valtonen sanoi, voimme yhtä hyvin olla kaikki väärässä.

Mietin, mitä tarkoittaa muslimi. Tässä siivu wikipediasta "Se on (arab. مسلم‎) on islaminuskon tunnustaja. Kirjaimellisesti se tarkoittaa ´hän, joka alistuu (Jumalalle)´. Vanhemmassa kielessä on käytetty myös muotoa musulmaani, joka pohjautuu persian kieleen."

Emmekös me kaikki sitten ole muslimeja - me, jotka alistumme (Jumalalle)? (Tunnen tosin ärtymystä joka kerta, kun puhutaan Jumalan tahdosta ja alistumisesta.)

Varmaan minussa on paljon torjuntaa ja kompensaatiota. Olen alistuja, mutta koetan peittää sitä. Sen takia kunnioitan aviomiestä vain silloin, kun aviomies sanoo minulle lujasti. Leonid meni turhan pitkälle alistamisessani. Leonidin vallan alta oli pitkä tie kaivautua ylös, mutta semmoinen reitti mun vain oli kontattava. Välillä tosin ryömin (ja mies pyyhki minulla pöytää.)

Islam sanana muuten tarkoittaa alistumista (arab. الإسلام‎, al-ʾislām 'alistuminen').

Juutalaisuus on wikipedian mukaan maailman ensimmäinen monoteistinen uskonto. Siihenhän perustuu, että Jumalalla pitää olla nimi. Juutalaiset erottivat "oman Jumalansa" muista jumalista nimen perusteella. Vanhassa Testamentissa eli heprealaisessa Raamatussa on käytetty heprealaista kirjoitustapaa JHV ja koska vokaaleja ei merkitty, nimi on lausuttu joko Jehova tai Jahve. Heprealaisessa Raamatussa on aineksia erilaisista kirjoituksista ja kirjoitukset ovat alunperin olleet suullista perimätietoa. Vanhin Heprealaisen Raamatun lähde on jahvistinen ja toinen lähde elohistinen.

Me katsottiin viime perjantaina Jehovan todistajasisarien kanssa oiva opetusvideo siitä, mistä Jumalan nimi Jehova on lähtöisin.

Jumalan historian kirjoittaja Karen Armstrong on arvellut, että JHW saattoi alun perin olla midianilaisten soturijumala ja tulivuoren jumala, sillä Jahve ilmestyi Moosekselle ensi kerran juuri Midianissa. Mooseksen kirjoissa viitataan usein Aabrahamin ja muiden toisen vuosituhannen eaa. heprealaisten jumalaan nimellä Jahve, mutta todennäköisimmin he palvoivat yhä muita pakanajumalia, kuten kanaanilaisten ylijumala Ēliä ja hänen vaimoaan Ašeraa. (kursivoitu wikipediasta, olen lukenut Jumalan historian kolme kertaa ja harmittaa, että en ole löytänyt sitä omaan kirjahyllyyni, voisin lainata suoraan kirjasta, mutta nyt joudun tyytymään wikipediasivuihin.)

Jehovan todistajien mukaan Jumala tulee läheisemmäksi, kun Jumalaa puhutellaan erisnimellä. Arvelen, että käytäntö, jonka mukaan erisnimeä ei käytetä, johtuu monoteismin korostuksesta.

Allah ei muuten ole erisnimi:

Arab. لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱلله‎, lā ʾilāha ʾillā llāh muḥammadun rasūlu llāh, "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä"

Juoksin äsken portaat yläkertaan, kipi, kipi, kipi! Ja hain sieltä kaksikymmentä vuotta täyttävän tummanvihreän aarrekansion! Siinä ovat yleisen teologian opintomuistiinpanoni. Voi, että olen iloinen, kun joskus älysin mennä teologiaa lukemaan. Ei meillä olisi Leonidin kanssa oikeastaan ollut opintoihini varaa ja varmaan senkin rahan olisin voinut käyttää omiin eläkemaksuihin. Minulla oli kuitenkin kotona venäläinen kokki, joka osasi tehdä ruokaa vaikka pienistä kivistä. Me söimme ruisleipää, jonka päällä oli sipulisiivuja tai omenalohkoja sekä vähäsen kaupan halvinta margariinia. Söimme myös paljon makaroneja. Leonidin taikakosketus teki niistäkin herkullisia. (Vai olisiko se ollut rakastuneen naisen mieli lisääntymishormonia täynnään?) Pyöräilimme Kuopion Prismaan ostamaan Leonidille ison pussillisen teelehtiä. Prismassa oli sellainen halpa merkki, varmaan kilo teelehtiä. Tee oli Leonidille elämän eliksiiri. Päivä alkoi teen siemailulla. Se oli kuin rukoushetki. Ajattele näkyä. Leonid ei silloin vielä ajellut päätään keskitysleirisiiliksi. Keittiön pöydän ääressä hoikka balettitanssijan oloinen hahmo ja kerubikiharainen kihara pää kumartuneena teemukin ylle. Tee höyryää. Tosin no, ehkä kerubeilla kiharat eivät olleet kuin rautalankaa. Leonidilla oli.

(Rukkoile, ala heti rukkoilla, että saisi joskus mahdollisuuden jatkaa teologian lukujani!)

Israelin kansa puhui hepreaa jo 1 200 eKr. Jeesuksen äidinkieli aramea oli heprean murre. Ymmärsin teologian alkeisopinnoista sen, että Heprealainen Raamattu sisältää juutalaisten muinaishistorian.

Wikipediasta taas pätkä: "Juutalaiset ovat ympäri maapalloa levittäytynyt alun perin seemiläinen kansa. Yleisimmin juutalaiseksi mielletään ihminen, joka tunnustaa juutalaista uskoa, mutta moni mieltää itsensä juutalaiseksi myös kulttuurisista syistä. Nykyajan juutalaiset katsovat polveutuvansa Palestiinassa ensimmäisellä vuosituhannella eaa. asuneista israeliiteista, jotka levittäytyivät etenkin Babylonin pakkosiirtolaisuuden ja juutalaissotia seuranneiden karkotusten myötä koko Lähi-itään ja muualle maailmaan."

Maaliskuun Hesarin Kuukausiliitteessä oli mielenkiintoinen juttu geeniperimästä. Ilmeisesti maanviljelys on tullut Eurooppaan nimenomaan Lähi-idästä lähteneiden seemiläisten mukana. Lähi-idässä on ollut jokin luonnonkatastrofi (vrt. vedenpaisumustarina ja Nooan arkki) - ehkä väestön liikakasvu - ja ihmiset ovat lähteneet vaeltamaan kohti pohjoista sekä alkaneet sitten sekoittua primitiivisten metsästäjäkeräilijöiden kanssa.

Vastasinko minä kysymykseesi? Mitä muuten itse asiassa kysyit? Annas, kun katson puhelimen. Niin. Taisi olla niin, että alunperin Välimeren läheisyydessä Lähi-idässä asui vaikka minkälaisia heimoja ja eri heimoilla oli omat jumalansa ja varmaan jokaiselle heimollakin eri paikoissa omat paikallisjumalansa.

"Rabbiinisen lain mukaan juutalaisuus on Israelin kansan uskonnollinen yhteisö. Perimätiedon mukaan ensimmäinen juutalainen oli Kaldean (nykyinen Irak) Ur’issa syntynyt Abraham, joka sai Jumalalta käskyn muuttaa kotimaastaan Kanaanin maahan (nykyisen Israelin alue)." (wikipedia)

Juutalaisuudesta erkanivat Jeesuksen seuraajat ja profeetta Muhammed (koko nimi Abū al-Qāsim Muḥammad ibn ʿAbd Allāh ibn ʿAbd al-Muṭṭalib ibn Hāšim (ابو القاسم محمد ابن عبد الله ابن عبد المطلب ابن هاشم)) (arab. محمد‎ noin 570 Mekka – 8. kesäkuuta 632 Medina) alkoi yhdistää sotaisia ja vaeltavia kansoja Arabian niemimaalla yhdeksi yhtenäiseksi uskontokunnaksi. Islam on tiukasti monoteistinen uskonto.

Kukas sitten on arabi, taas wikipediaa: "Arabit ovat suuri seemiläinen etninen ryhmä. Tärkein arabeja yhdistävä tekijä on arabian kieli. .... Sanan arabi (arab. عرب‎, ‘arab) etymologia on epäselvä. Se saattaa tulla seemiläisestä vaeltamista tarkoittavasta sanasta."

Nyt on lounastauko. Teen itselleni lämpimiä ruisvoileipiä ja syön eilisen vihersalaatin tähteet. Istun alas ja etsin kohdan, johon viimeksi jäin Reza Aslanin Kapinallista. Aslan on amerikkalais-iranilainen uskontotutkija ja kirjoittaa Kapinallisessa historiallisesta Jeesuksesta.

Kirjoitan merkinnän lopun lounaan jälkeen. Sen takia yläotsikko on tänään vielä Raija Orasta ja Riku Korhosta. Yläotsikon avulla löydän merkinnän täältä. Sitten kopioin takuukorjauspalautelomakkeet ja alan suunnitella niiden juoksemista kerrostalolle sekä teen kaksi laskua.

Lounaan jälkeen vielä Lootista:

Hei, vitsi, että en olis malttanut millään syödä istualteen. Maltoin 15 minsaa ja ähkin hotkia kolme lämppäriä, jossa oli päällä säilykepurkista tomaatticurrykananpalasia. Oli ne kyllä mikroskooppisia. Ja loput tomaatticurrykanasekoituksesta voin lämmittää ilman voileipiä mikorossa. Se käy ihan tomaattikeitosta vaiks huomisen lounaaksi. Matti kunnosti Annan pyörän mulle, jotta voisin pyöräillä sillä Portaanpäähän päivällä syömään, mutta tänään visko(i)o räntää. Ei tod. huvita panna nenäänsä ulos.

Voi kun olisi nyt sellainen Raamatun ajan koulukartta tossa meillä seinällä.

Joo nyt tulkitsen wikipediaa. Siis Loot on ollut Abrahamin veljenpoika ja lähti  nykyisestä Etelä-Irakista eli Mesopotamiasta Kaanaanmaahan eli nykyisen Israel-Palestiinan maille Abrahamin mukana. Sodoma ja Gomorran olivat sitten varmaan jotenkin paskoneet. Hm. Väestön liikakasvu? Vai tulivuorenpurkaus? Joka tapauksessa Loot asettui ensin Kuolleen meren rannalle hedelmälliseen laaksoon, mutta joutui sitten Sodoman ja Gomorran hävityksen jälkeen lähtemään Jordanian lakeuksille. Joo ja välissä Abrahamin Saarakin nauroi, mutta Jumala siunasi vanhaa pariskuntaa lapsilla.

Heprealaisessa Raamatussa oleva jumalakuva on tyly, sillä todellisuuskin oli tuolloin tylyhkö. Jeesuksen sanat rauhasta ja sen semmoisesta ovat tulleet varhaisen kristikunnan retoriikkaan vasta 73 eKr Jerusalemin hävityksen jälkeen. Jeesushan puhuu Matteuksen evankeliumissa näin:

"Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan. Sillä minä olen tullut 'nostamaan pojan riitaan isäänsä vastaan ja tyttären äitiänsä vastaan ja miniän anoppiansa vastaan; ja ihmisen vihamiehiksi tulevat hänen omat perhekuntalaisensa'. Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka rakastaa poikaansa taikka tytärtänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias." (Mat. 10:34-38)

Tuota Matteuksen evankeliumin pätkää saapi kyllä miettiä. Että nii kun mitä viiittttua? Kiehtovaa, ihanaa, voimallista tekstiä joka tapauksessa.

Jätin eiliset salaatintähteet ja kainuun leipäjuustopalaset välipalaksi. Syön seuraavaksi .... puolen toista tunnin päästä. Sitä ennen otan välipalaksi omenasiivuja. Mitä tarkoittaa 1 -2 annosta pähkinöitä? Semmoisen määrän voi syödä päivässä? Mitä on yksi annos pähkinöitä? Montako grammaa? Tarttee varmaan lukea sitä uutta ruokapyramidia tarkemmin.

Viikonloppuna syötiin lihaa. On kiva huomata, että lihan syöminen ei ollutkaan enää järisyttävän ihanaa. Ihan hyvin voisi tulla toimeen ilmankin.

Pia

Kohtauspaikka Marinad

Raja Orasen Kohtauspaikka Marinadissa päähenkilö Nora pohtii sitä, mikä olisi ollut SKP:n totalitaristisen vähemmistön vaihtoehto poliittisena valintana. Tänään yön jäljiltä astianpesukonetta tyhjentäessä mietin, että kait se on otettava puolueet sillä tavalla kevyesti. On vapauttavaa olla liikkuva puolueen jäsen. Tänään Feministisen puolueen jäsen, huomenna jotain muuta. Ehkä Maaseutuvihreiden. Kuka sanoo, että näin ei saa tehdä? Korsimolainen puoluejäsenyys kehdosta hautaan tai kolmanteen polveen on ohitse.

Minulle tulee kyllä vielä Armon Vihreiden sähköpostia, vaikka listalle taisi olla lopullisesti liikaa, kun kirjoitin, että ilmeisesti Vanhan Testamentin juutalaiset eivät onanoineet (laskeneet siementään maahan) tarpeeksi, sillä aiheuttivat Lähi-Idässä mitä ilmeisemmin hillitsemättömän väestönräjähdyksen, kun kerta osan oli lähdettävä vaeltamaan Eurooppaan. Hyvä, että vaelsivat, sieltä suunnalta kun meille tuli maanvilijelys. Sitä ennen eurooppalaiset olivat metsästäjä-keräilijöitä.

Käytinköhän kaiken lisäksi keskustelulistalla sanaa masturboida? Uh. Kaikkea sitä kokeilenkin - paitsi omaa siskoa ja kansantanhuja.

Joka tapauksessa! Kohtauspaikka Marinadissa kuoleva aatteen mies, Johannes, kysyy Noralta: "Mitä sinä nykyään kannatat, Nora? Vihreitäkö? Oletko sinä Pentti LInkolan porukkaa? Vaadit köyhyyttä kakille, jotta maapallo saisi elää? Vai äänestätkö sinä kokoomusta? Kepua? Demareita? Ovatko ne muuttuneet jotenkin paremmaksi sitten seitsemänkymmenluvun? Mikset sinä silloin valinnut niitä? Tai mikset mennyt puolueen enemmistön joukkoon saarislaiseksi revisionistiksi? Saarinen muuten ihaili Leniniä, kai sinä sen muistat. Mikä veti sinut taistolaisten joukkoon?"

Arvaan, että taistolaisten joukkoon Noraa veti äly ja älyn seksikkyys, karisma, joka on itse asiassa viittaa vietteihin. Taistolaiset olivat ehkä keskimääräisesti älykkäämpiä ja nopeampia. Ja sitten yksittäisälyistä tulikin huono joukkoäly, parviäly ja arvostelukyky sumeni. Norahan joka käänteessä muistelee, miten Johannes oli ylivertainen kaikin puolin. Pöksylähetyksenhän kaikki taitavat tietää.

Nyt vien Kohtauspaikka Marinadin takaisin Iisalmen kirjastoon. Romaanissa vilahti Markus Kainulainen, joka monien vaiheiden jälkeen on ollut Kommunistisen Työväenpuolueen tunnetuin politiikko. Jahas, sillä minä KTP:stä tunsin vain Mikko Vartiaisen, joka kävi puhumassa Ylä-Savon etujoukoille (minä, Subcomandante Marcos ja toveri Vanhempi Huoneenrakentaja, olikohan siellä joku neljäskin? En muista.) vuonna 2008 tai 2009, suurina ja elävinä anarkistivuosina.

Mikko Vartainen opetti meille koko yksityisomistuksen ja kapitalismin historian yhdessä alustuksessa!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi