Pia Valkonen

Digitaalikapitalismin saatanalliset myllyt

ma 12.3.2018

"Helou toverit, mukava saada viesti tältä porukalta! Minä en taida enää olla missään porukassa enkä aina aamuisin tiedä, minkä puolueen jäsen olen. Viimeksi minut koetettiin heittää pihalle Armon Vihreistä, kun puolustin siellä uskiksia (itsekin olen uskovainen!) vastaan Touko Aaltoa ja Iiris Flinkkilää. Feministiseltä puolueelta tulee edelleen viestejä, mutten tiedä, olenko jäsen vai en.

Enivei. Miten olisi KTK-sempan aiheeksi Tulevaisuuden työ ja energia?

Tämä tuli mieleen, kun viikonloppuna luin uusimmasta Kulttuurivihkojen numerosta artikkelin "Digitaalikapitalismin saatanalliset myllyt". Koetan saada lehden sähköisessä muodossa, kunhan pääsen kotiin ja pankkitunnusten ääreen. Ja sitten meilaan koko lehden tänne. Tulevaisuuden työelämä taitaa olla yhä enemmän sitä, että ihmiset istuvat eri puolilla maapalloa tietokoneidensa äärellä (ei tarvitse raahautua fyysisesti työpaikalle, säästyy semmoinen energia) ja odottavat pieniä globaaleja toimeksiantoja, kuten kuvien luokittelua tai nimeämistä tai muuta sellaista rutiinisälää, joka ei kovin korkeaa ammattitaitoa vaadi.

En usko, että tulevaisuuden proletaarit jäävät tietokoneidensa ääreen atomisoituneiksi yksilöiksi. Uskon, että tiedostavat ihmiset kyllä löytävät toisensa. Niinhän mekin teimme Venäjä-tutkija Pentti Straniuksen ympärille muodostuneessa sähköpostiyhteisössä, joka oli ensin Strannarit (niin kauan kuin mukana oli Leo Stranius) ja muuttui Lapinlahden Lastun Ärräpää-seminaarin jälkeen Ärräpäiksi. Sähköpostiyhteisö on edelleen elossa, hiljaisena tosin, joka päivä ei tule enää kahtakymmentä viestiä sieltä, kuten kymmenen vuotta sitten, jolloin liitin Aaronkin mukaan listalle.

Onko kukaan muuten lukenut Yuval Noah Hararin Homo deusta, huomisen lyhyttä historiaa? Minä en vielä.

Ja sitten energia-asia! Biokaasu ja sen semmoiset.....

terveisin
Pia Lapinlahdelta

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi