Pia Valkonen

Uskon, uskon

su 28.1.2018

Huomenna on Sonetti. Minä jäin moneksi viikoksi pyörittelemään sonettilaisten lapulle kirjoittamia sanoja. Koska torstaina puhuin puhelimessa myös uskonasioista, päivitän täten uskontunnusteluni. Malli on kopioitu Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskolalta, joka mielestäni on kirjoittanut parhaan kirjan vanhenemisesta, mitä voi olla. Sen nimi on yksinkertaisesti Vanhuus. Taisi olla hänen kirjassaan Mikä henki meitä kantaa: Katselen työni jälkiä se, että jos tulee vanhuuttaan niin huonojalkaiseksi, ettei enää kykene iltapäivällä astumaan veneeseen, tulee asiaan suhtautua niin, että ei astu iltapäivällä veneeseen.

"Minä uskon. Jeesuksesta on maininnat juutalaisen historioitsija Flavius Josefuksen Juutalaisten muinaishistoriassa sekä historioitsijoiden Tacituksen ja Plinius nuoremman teksteissä. Jeesuksen äiti oli Jumalansynnyttäjä Maria, isästä ei ole tietoa. Jeesuksen jumaluudesta ei ole suoraa mainintaa Raamatussa. Asian voi ilmaista niin kuin Johanneksen evankeliumissa: Alussa oli sana. Sana oli Jumalan luona. Kolminaisuusoppi on muotoiltu Aleksandrian piispa Athanasioksen (295 - 373) mukaan vuosisata tai pari hänen kuolemansa jälkeen nykyisen Etelä-Ranskan alueella. Tunnustuksessa haluttiin erityisesti tehdä rajanvetoa Areioksen oppiin. Areiolaisuudessa opetus Jumalan kolminaisuudesta ja Kristuksen kahdesta luonnosta asetettiin kyseenalaiseksi. Tämä sopii hyvin tilanteeseen, jossa katolisuus joutui määrittelemään itseään areiolaisten germaanivalloittajien vaikutusta vastaan.(https://fi.wikipedia.org/wiki/Athanasioksen_uskontunnustus) Uskon myös, että maailmankaikkeus on yhtä ja me olemme osa ääretöntä Kristuksen ruumista. Pyhää henkeä on mukavampi tarkastella hepreankielisellä termillä Ruah ja elämän henkäyskin kuulostaa paljon kauniimmalta hepreaksi: Nefeš."

Islamilainen uskontunnustus ei ole sekään hassumpi. Siinähän sanotaan vain, että ā ʾilāha ʾillā llāh muḥammadun rasūlu llāh, että ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Mohammed on hänen profeettansa. Allah ei ole erisnimi.

Arabiaksi kirjoitettuna se näyttää kauniilta:

لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱلله

Kyösti Kakkonen Perjantaissa

Katsottiin Marian kanssa eilen toissailtainen Perjantai läppäriltä. Hämmentävää. En oikeasti tiennyt, että varakkaat ihmiset ovat Kyösti Kakkosen kaltaisia. Vaikka Kyösti Kakkonen on pienistä oloista Itä-Suomesta, hän oli vaurastuessaan täysin unohtanut oman taustansa ja vakaasti sitä mieltä, että on kerännyt omaisuutensa ihan vain omalla työllään. Sillä esimerkiksi ei ole ollut mitään vaikutusta, että aika on ollut täysin toisinlainen.

Eikä sillä, että heebo myy halpaa kertakäyttöistä paskaa ja myyjät ovat Suomen pienipalkkaistoa - sukua amerikkalaiselle Walmart-ilmiölle. Ei voi sanoa muuta kuin huhhuh. Kakkonen esimerkiksi kehotti köyhiä säästämään 20 000 euroa ja sijoittamaan summa viisaasti osakkeisiin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi