Pia Valkonen

Tanhupallo osa 2

"On ihmisiä, jotka kärsivät globaalikapitalismista sen uusliberalistisessa muodossaan."

ke 24.1.2018

Piti tänä aamuna lähteä hiihtämään heti, kun valkenee. Sitten rätkiä tehdä firman hallintohommia: maksaa yksi palkka ja laskuja. Illalla piti lähtemäni Kuopioon elämänkaarikurssille. Ei mennyt niin tämä päivä ei.

Katson nyt ulos lukion parkkipaikalle. Tupakoitsijat värisevät tupakkapaikalla. Tuulee. Lumi liikkuu vaakatasossa. Näyttää vastenmieliseltä ja kylmältä. Ei tuonne voi mennä.

En mene. Saabikaan ei lähde käyntiin. Škodan iskarit ovat jäässä. Olenkin kysynyt ehkä noin kymmenen kertaa, miksi meillä on lumisuojassa Lada, jolla eittämättä on tunnearvoa, ajoimme sillä nuorena susiparina tai vielä pahempaakin, sille ei ole sanaa, kesällä 2004 Petroskoihin ja auto hajosi noin 400 metriä ennen hotellia, Matti sai sen kuitenkin sen verran kuntoon, että saatoimme ajaa hotellille ja seuraavana päivänä varaosaliikkeen eteen, varaosa maksoi muutaman lantin ja Matti asensi sen kuin ralliasentaja, teki minuun vaikutuksen. No, minusta käyttöautot tulisi olla suojassa, Škodan iskarit ovat jäässä sen takia, että koko ajan pihalla tupruttaa märkää lunta. Lisäksi meillä olisi aito nappisilmälada, joulunpunainen sulotar, mutta se vaatisi hitsuuta. Eikä ole aikaa.

Ainoa auto, joka tällä hetkellä toimii, on rekisteröity kuorma-autoksi.

Koin Tanhupallon läheisenä sen vuoksi, että Tanhupallo tuli Putoukseen, jotta hänet huomattaisiin kotona.

- Mä oon täällä siks että mut joku huomais mut
- Mä meen isona Hottiksiin ja ja sit mä tapaan mun aikuispoikaystävän ja sit me mennään Meidän häät -ohjelmaan ja sit me testataan meidän parisuhde Temptation islandissa ja sit me erotaan ja sit mä meen Exät rannalla -ohjelmaan ja sit mä meen Ensitreffit alttarilla ja siellä mä tapaan mun uuden miehen ja me saadaan vauva ja mulle jää raskauskilot ja mun mies ilmoittaa mut Rakas, susta on tullut pullukka -ohjelmaan ja sekös mua ärsyttää ja mä meen kostoks Grillit huurussa -ohjelmaan ja sit mä jään eläkkeelle ja meen Sohvaperunoihin. Musta tulee isona PERUNA.

Minä olen blogissani sen vuoksi, että joku huomaisi mut (kotona). Ja toden totta, kaikki mitä kirjoitan, menee näppärästi eteenpäin.

Eilen illalla makasin tuvan divaanilla ja luin tarkkaan Reetan minulle toimittamia lehtiä. Kannatti, vaikka Pyry mutustelikin Sana-lehteen tyylikkään aukon keskelle. Löysin numerosta 2/2018 mainion kolumnistin, Mrs Middleagen, Minna Rönkön, keski-ikäisen keikkasuntion, jolla on menneisyys mainosmaailmassa. Hän on kehitellyt oman rönMi-sisustusideologian. RönMi edustaa slaavilaistyylistä värikylläisyyttä, esineistön ylenpalttista runsautta ja muistojen merkitystä.

(Sana 2/2018 s. 14 Elä nyt, niin olet elänyt)

"Omat muistot ovat kaatopaikkatavaraa vasta, kun muutan hautausmaalle." hän kirjoittaa.

Joulunaluksen ET-lehdessä oli juttu varpaisjärveläis-korpislaisesta "Romurinsessasta" Marjut Kauppisesta. Hänen ja Harri Kuosmasen koti on konmarittajan painajainen! Ihanata, viime kesänä "Romurinsessan" kotona kävi 150 ihmistä Facebookin perusteella.

Elonkehässä oli pitkiä juttuja metsistä sekä antikapitalismista ja suunnittelutaloudesta, jota voidaan myös osallisuustaloudeksi nimittää. Illalla Ylen Areenalta silmiini osui, kun kirjailija Jari Tervo haastatteli amerikkalaista queerkirjailijaa Garth Greenwelliä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla. Jäin katsomaan haastattelua sen vuoksi, että kerrankin Tervoa jännitti. Ääni värisi ja mies puhui englantia kuin Recip Erdogan turkkia. Varmaankin ihan hyvin, mutta kuulostipa hassulta. Örönpöröndöö.

Siksi en nähnytkään, että Tervolla olisi värähtänyt pikkuisinkaan kasvolihas, kun Garth Greenaway sanoi, ettei tule demonisoida ihmisiä, jotka äänestivät Trumpia, Trump on kyllä ääliö ja vielä pelottava sellainen, mutta ihmiset, jotka häntä äänestivät ovat häviäjiä, jotka kärsivät globaalikapitalismista sen uusliberalistisessa muodossaan.

Katsotaanpa, mitä Jari Tervo on sanonut ihmisistä, jotka ovat kapitalismin hitaalla kaistalla: "Tämän huonosti koulutetun, epäterveellisesti syövän, homoja ja muukalaisia vihaavan, kulttuuria inhoavan ja omasta pseudo- ja kiihkoisänmaallisuudestaan jäykistyvän kansanosan suurin pelko on tämä: mikä tahansa maahan saapuva ihmisryhmä ohittaa heidät hetkessä sosiaalisessa hierarkiassa ja jättää heidät edelleen alimmaiseksi." https://yle.fi/uutiset/3-8336058

Niin?

Jari Tervo ei kysy, miksi meillä on ihmisiä, jotka sosiaalisessa hierarkiassa ovat alhaalla, miksi meillä on köyhiä, katkeroituneita ihmisiä. Tähän kohtaan voisi taustalle asettaa jonkin MTV3:n ohjelman, jossa kirjailijaporvaripossuli vetää naamaansa jotain hanhenmaksaa ja alemman sosiaalisen tason henkilökohtainen palvelija, huippukokki haussa, paistaa kokolihapihviä studiossa taustalla.

Jep, jep. Ne sosiaaliset hierarkiat ja uusliberalismin henki. Voihan se olla, että Jari Tervo ei reagoinut mitenkään, koska ei yksinkertaisesti ymmärtänyt, mitä Greenaway sanoi.

Elonkehässä oli pitkä Eero Paloheimon haastattelu. Paloheimolla on ollut idea Saharan metsittämisestä. Olen lukenut myös Palohiemon Välit selviksi joka suuntaan -kirjasen, siinä hän toi esille materiaalien kierrätyksen ideansa. Jokaisen vaikkapa polkupyöriä valmistavan tehtaan vieressä olisi tehdas, joka purkaisi vanhat polkupyörät uudelleen työstettäväksi.

Paloheimolla on kierrätykseen, joukkoliikenteeseen ja omavaraiseen ruoantuotantoon perustuva kaupunkimalli. Yksi sellainen on rakennettu Kiinaan, mutta se ei mestarin itsensä mielestä vastaa hänen ajatustaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi