Pia Valkonen

Suhteiden Venäjä

ti 9.1.2018

Maria herätti puhelinsoitolla kello 7.40. Ihan hyvä, sillä muuten olisi taas mennyt ylinukkumiseksi. Maria muistutti, että hänellä on syntymäpäivä tai en minä oikein ollut vielä tolkuissani. Sanoi kait, että oli katsonut dokumentin Grey Violet. Käskin tytön sen katsoa, sillä venäläinen toisinajattelija-anarkisti siinä arvosteli suomalaisia anarkisteja markkinahenkisyydestä.

Jossain lukemassani joulunalus-Suomen Kuvalehdessä oli anarkisteista artikkeli. Allekirjoittajia oli muistaakseni kolme tai neljä. Yksi niistä oli Olli Tammilehto. Kirjoittajat mainitsivat anarkistien kaupan Helsingissä. Se lienee vilahtanut Grey Violet -dokkarissa. Siinä kohtaa, kun venäläinen toisinajattelija esiintyi pop up -performancessaan kädet siniseen köyteen kiedottuna ja munasillaan.

Dokkari oli hyvä ja loppu onnellinen, vaikka Venäjän nationalistiset ortodoksit mätkivät tätä Moskovassa turpaan. Toisinajattelija on nyt matemaatikon yliopistotyössään Saksassa kaupungissa, jonka nimi on vaikea muistaa - lähellä Sveitsin rajaa se on - olisikohan Konstanz tai jotain sinne päin.

Grey Violet on samaa sarjaa kuin Pussy Riot.

Ortodoksisesta nationalismistani tuli mieleen, että sellainen oli Moskovassa nousussa opiskeluvuotenani 1990-luvun alkutaitteessa. Valokuvaajaystäväni Aleksander olisi varmaan kavahtanut, jos Pussy Riot olisi ollut olemassa jo tuolloin.

Surullista. Neuvostoliiton kaatumisesta alkoivat surulliset villin kapitalismin ajat Venäjällä ja samalla isovenäläisyys ikään kuin kilpistyi, kristallisoitui. Löysin eilen uudesta lempikaupungistani, jonne kohta lähdemme Annan kanssa uimaan, Suvi Salmenniemen ja Anna Rotkirchin kokoaman artikkelikirjan Suhteiden Venäjä. Siinä venäläisiä ihmis- ja muita sosiaalisia suhteita käsitellään sosiologien näkökulmasta, mutta enhän minä mitään ehdi nyt kirjoittaa, kun Anna jo teputtaa mennä ovella.

Minäpä kirjoitin seksuaalisesta polarisoitumisesta kauan, kauan sitten Tiekkariin ja nyt sitten oli Iris Flinkkilän Hesarin Nyt-liite-haastattelussa tämä: "Myös nuorissa on konservatiivista porukkaa. Tämä on polarisoitunut niin, että osa jengistä on todella vapaamielistä, ja osa jopa konservatiivisempaa kuin ennen”, Paalanen sanoo."

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005434864.html

 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi