Pia Valkonen

Sopimuksen irtisanominen

to 25.1.2018

Isä täyttäisi tänään Paavon päivänä 98 vuotta. Istun Ylä-Savon yhteisen maaseutulautakunnan kokoushuoneessa ja sain Soneran nettitikun toimimaan. Olen nyt siirtymässä kohti paperitonta toimistoa näköjään. Kokouspapereita ei tarvitse printata.

Kokouspöydällä on Anna-lehti vuodelta 2017. Siinä on lapinlahtelaisen Terhi Puustjärven haastattelu sarjassa Matka naiseksi. Tällaisen jutun olisi suonut joskus olevan myös Matti ja Liisa -lehdessä. En ymmärrä, miten paikallislehdestä on tullut niin pliisu. Ettei henkilökohtaisia asioita uskalleta kysyä. JOs ei kysy henkilökohtaisia asioita, ei tule hyviä henkilöjuttujakaan.

Iisalmen Sanomat paikkaa hyvin henkilöhaastatteluvajetta. Jokunen aika sitten oli hyvä synttärihaastattelu Matin ja Liisan aseman yrittäjästä Jouni Majalasta ja Puron Kalevista, joka täytti 90 vuotta kesällä. Pelkät Puron Kalevin synttärit, joita vietettiin monta päivää - oli laulua, runoa ja vaikka mitä mukavaa - olisivat olleet reportaasin arvoiset - itse synttärisankarista puhumattakaan. Iisalmen Sanomat huomasi myös lapinlahtelaisen omavaraisuusihmisen Riitta Asikaisen.

Riitta Asikaisen juttu herätti niin paljon keskustelua, että lehti oli metsästettävä ihan vartan vasten. Nyt alkaa kokous. Jatkan myöhemmin. Tästä eteenpäin eilen kirjoitettua:

Keskiviikkona sain paljon aikaan. Sanoin irti tarpeettomia sopimuksia, neuvottelin maksuajoista ja maksoin laskuja, palkankin maksoin. Tein laskelman katon korjauksesta ja kysyin, miten haetaan innnovaatioseteliä. Matin Moottorilentäjien Liiton jäsenmaksua en voinut maksaa. Maksoin sähkö- ja lämmityslaskun. Saabkin lähti käyntiin. Sen on todella syytä lähteä käyntiin kohta. Tänään on maaseutulautakunta. Tai sitten tarvitsen kokoukseen kuljettajan. Viime kokouksen alla Škoda hyytyi taiteilija Seppo Kääriäisen talon tuntumaan. Kirjoitin tuulilasiin A4-lapun, että autoni hyytyi tähän, anteeksi, ja puhelinnumeron.

Sain niin hyvää ja ystävällistä palvelua omasta eläkevakuutusyhtiöstä, että intouduin tämmmöiseen - minua oli jo pitkään arveluttanut koko kummallinen puhelu:

Minulle soitti jokunen aika sitten Vakuutusyhtiö XX:n puhelinmyyjä. Hän tarjosi rakennusliikkeellemme mahdollisuutta vaihtaa työntekijöiden eläkevakuutuksen ja yrittäjän YEL-vakuutuksen XX:ään, sillä se olisi myyjän omien sanojen mukaan hyvin edullista. Vaikka annoin myyjälle meidän viimevuotisen työntekijöiden palkkasumman, hän sanoi vain, että emme tarvitse sitä nyt. Myyjä ei koskaan kertonut, kuinka paljon edullisempaa yrityksen eläkevakuuttaminen XX:ssä olisi, vaikka koko puhelu oli alkanut sillä, että eläkevakuuttaminen XX:ssä on halvempaa.

Koko puhelinkaupasta jäi todella epämääräinen kuva. Mielestäni en sanonut oikein juuta eikä jaata, jäin empimään, kun myyjä jo kysyi henkilötunnustani. Olin niin hölmistynyt, että annoin sen, vaikka tiesin, että henkilötunnusta ei missään nimessä saa luovuttaa puhelimessa.

Jäin odottelemaan käsin allekirjoitettavia sopimuspapereita, jotta saisin tietää, mitä olimme puhelimessa sopineet. Aloin jo toden teolla miettiä, oliko puhelinmyyjä sittenkin vain henkilötunnusten rikollinen tunnustelija.

Nyt sain liitteenä salasanat ja käyttötunnukset sähköpostiini. Olen ilmeisesti sitten sopimuksen tehnyt puhelimessa.

Puhelinmyynti on rinnastettavissa Kuluttajansuojalain mukaiseen etämyyntiin ja etämyynnissä on annettava tarvittaessa peruuttamisoikeuden käyttämistä koskevat ehdot, määräajat ja menettelyt;

Sopimuksen peruuttamisaika on lain mukaan 14 vrk, mutta mitään vahvistusta minulle ei kaupasta tullut – ei mitään allekirjoitettavaa eikä sähköpostitse tehtävää tilausvahvistusta.

Sanon joka tapauksessa puhelimessa epämääräisen myyjän kanssani tekemäni sopimukset irti

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi