Pia Valkonen

Äänestin Nils Thorvaldsia Kuopion kirjastolla

Usko, saatana, usko (Sonetissa tuli maanantaina kahdelta taholta sana Usko kirjoitusteemaksi, minulta ja joltain muulta)

pe 19.1.2018

Äänestin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Kuopion kirjastolla. Oltiin Matin kanssa kierrätyskirjahyllyllä ja minä harhauduin katselemaan Timo Väänäsen raksakoneaiheisia valokuvia, minkä jälkeen huomasin, että kappas, tässähän voi käydä äänestämässä. Kuopiossakin ennakkoäänestys on kirjastolla - ja Varpaisjärvellä. Lapinlahdella vain ei ole, vaikka esimerkiksi vammaisneuvoston kannan mukaan kirjasto olisi paljon esteettömämpi äänestyspaikka kuin kunnantalo.

No en valita aiheesta tämän enempää.

Matille mitään sanomatta puikahdin äänestyshuoneeseen. Aviomies olisi kuitenkin valittanut päätöksestäni suureen ääneen.

Äänestin Nils Thorvaldsia (rkp.).

Oli päätöksessäni kieltämättä sellaista henkeä, että nyt kun en enää ole Vasemmistoliiton jäsen, teen tasan tarkkaan, mitä haluan, vaikka tekoseni olisivat epärationaalisia. Viime yönä keksin selityksen äänestyspäätökseen. Nils Thorvalds tuntuu vilpittömältä. Osui Terveystalon kallonkutistajan odotushuoneessa eilen kahden vuoden takainen Apu-lehti, jossa Thorvalds kertoi, ettei halunnut eturauhassyöpäänsä leikkausta. Toissailtana tuli brittiläinen Prisma-dokumentti, jossa kerrottiin, että vanhat miehet suurimmaksi osaksi turhaan kantavat huolta eturauhassyövästään; sitä ei tarvitse aina välttämättä leikata.

Vaimonsa tähden Thorvalds oli ottanut vaivaansa vain sädehoitoa ja käyttänyt jonkin aikaa jopa Viagraa, mutta potenssilääkkeestä kuulema tuli pää kipeäksi. Ihanan suoraa puhetta. Eiköhän miesten eturauhasongelmista ole vaikeampi puhua kuin naisten vaihdevuosivaivoista? Vaihdevuosihaastatteluita olen lukenut lukuisia, mutta yhtä suoraa mieshaastattelua en ole kuunaan lukenut.

Lisäksi Nils Thorvalds on presidenttiehdokkaista ainoa, joka näkyi Vapaus Valita Toisin -foorumilla. Muistaakseni hän oli Kulttuuritalolla kesällä 2008, kun mekin, Matti ja Rythin Pentti (vas. tervaskanto). VVT:n avulla voi nyt pongailla hyviä tyyppejä eri puolueista.

Äänestin Thorvaldsia myös sen vuoksi, että hän kertoi suoraan ja kakistelematta televisiossa opiskeluistaan Moskovan puoluekoulussa. Minusta Thorvalds ei vaikuttanut lipevältä takinkääntäjältä. Sanoi vain, että luki itsensä ulos Marxista. Tätä kyllä saisi hieman selventää. Ovatko pääomat jotenkin alkaneet käyttäytyä jollain muulla tavalla kuin kasautumalla yksien ja harvojen käsiin? Minun mielestäni luokkataistelun tarve ei ole hävinnyt mihinkään, vaikka persupillipiipari Timo Soini situvitu) houkuttikin elinvoimaiset työläisrotat omiin prototofasistisiin karkeloihinsa.

Nils Thorvalds sanoi islamin "uhkaan", kun toimittaja kysyi, että hänen mielestään suomalaisten islamseurakuntien johtajat pitäisi kouluttaa teologisesti yliopistossa. Olen tasan tarkkaan samaa mieltä. Yliopistotasoinen pyhien tekstien tutkiminen poistaa julistuksesta höpönpöpön, kuten vaikkapa kristityiltä vetten päällä kävelemiset tai neitseelliset sikiämiset. Teemaa sivuttiin Sonetin maanantain illassa, mutta vasta siinä vaiheessa, kun porukka keräili kamppeitaan. Emme ehtineet siihen syventyä, vaikka joku esitti kysymyksen islamilaisesta maailmasta yleensä. Kysymys kuului, miten muu islamyhteisö suhtautuu kristityksi kääntyneeseen uskonveljeen tai -sisareen. Minä en tiedä, ulottuuhan islam Indonesiasta Afrikkaan. Pitäisi kysyä asiaa Jaakko Hämeen-Anttilalta.

Harmittaa muuten, että Juha Hurmeen mielisairaalan palkkapappi kirjassa Hullu väisti mielisairaalapotilaan mietteet uskosta ja uskonnosta. Olen kirjassa melkein loppusuoralla ja sitten jatkan taas Niemeä sekä MArko Leppäsen tai Adele Pajusen Terveysmetsää.

Nils Thorvaldsin uurastus EU-parlamentissa Suomen hakkuukiintiöasian kanssa tuli hyvin dokumentoiduksi Maaseudun Tulevaisuuden viikonloppuliitteen jutussa. Thorvalds tuntuu lähestulkoon ainoalta mepiltä, joka parlamentissa oikeasti tekee jotain. Senhän vuoksi me kait mepit sinne äänestämme.

Pitää vielä lukea uusin Elonkehä, jotta osaisin sanoa jotain siitä, mitä Thorvaldsin teot merkitsevät. Uusimmassa Elonkehässä muuten Eerojyrä Paloheimo lausuu Saharan metsittämisestä. Olen lähdössä Rythin Pentin metsäkurssille, joten metsäaihe on akuutti.

Thorvaldsin Nato-kanta? Nojoo, se on, mikä on, mutta selittynee sillä, että tyyppi ei voi sietää Putinia. Vaikka en ole mikään Putin-fani, puoluestan tätä kuitenkin sillä, että osa venäläisestä ryysyköyhälistöstä on kuitenkin jollain ihme systeemillä noussut nälkärajalta. Tiedän sen omasta perheestäni. Lasten veljellä Ljovalla on lapsi, lastenvaunut ja jopa yksityisauto. Ljovan perhe ei enää asu keskellä Pietaria, sillä lapsen takia on parempi asua huojuvassa lähiön Hruštšovkassa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi