Pia Valkonen

Maria näkyy televisiouutisissa

Jos osaa katsoa

to 7.12.2017

Maria vilahtaa pyörätuoleineen jokaisissa televisiouutisissa eilisesta vastamielenosoituksesta Suomi ilman natseja. Hyvä, että penska pani joulunpunaisen toppatakin miekkariin. Ainoa miekkarissa pyörätuolilla liikkunut on helppo erottaa väriläiskänä takinkin perusteella.

Maria jatkaa siitä, mihin äiti jäi. Äiti oli sitten Kuopiossa puolustusvoimain paraatia katsomassa. En minä muuten sinne olisi tietenkään mennyt, ellei Mattia olisi kiinnostaneet armeijan nykyiset kulkupelit. Matti suoritti asepalveluksensa Mikkelissä kuljetusjoukoissa. Siellä Matti, köyhän perheen poika, oppi ajamaan kuorma-autoja ja rekkoja sekä huoltamaan autoja ja korjaamaan niitä.

...

Teemu Keskisarja on aamutelkkarissa selvittämässä sitä, miksi Suomessa syttyi sisällissota. Vuonna 1917 uhkasi nälänhätä, jopa pahempi kuin 50 vuotta aikaisemmin. Molemmat osapuolet, sekä punakaarti että valkoiset olivat hurmaantuneet sodankäynnin mahdollisuudesta.

Nyt vilahti telkkarissa poliisi, joka selvitti eilisiä pidätyksiä miekkareiden yhteydessä. Maria kiinnitti huomiota samaan. Valitettavan monet vallankumoukselliset olivat tympeästi kännissä.

Nyt lähden juoksemaan. Tänään on Maaseutulautakunnan atk-koulutus, juhlalounas ja oma kirjallisuuspiirini, jonne kopioin Terhi Törmälehdon gradun johtopäätökset. Kirjailija Terhi Törmälehto on tutkinut kielillä puhumista, glossolaliaa. Hänen romaaninsa Vaikka vuoret järkkyisivät oli kirjaston kirjallisuuspiirissä esillä viimeksi minun pitämälläni kerralla.

Pekka Haaviston kampanjaraporttiviesti alkaa tenhoavasti: "Lumi pöllyää. On sunnuntainen aamuyö. Viitostie. Joroinen takana, Juva edessä. Autossa soi Chava Albersteinin jiddishinkielinen Tsigainer. Vaalitilaisuudet Iisalmessa, Lapinlahdella, Siilinjärvellä ja Kuopiossa. On nähty Lucia-mummot, käyty Korhosten pihassa katsomassa Massey-Fergussonit ja Fordit, ostettu Iisalmen torilta savolaisukolta "ilmaisia sukkia" kolmellakympillä ja käyty katsomassa Kuopiossa lastensuojelun perhetyötä."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi