Karisma

pe 8.12.2017

Oltiin Rythin Pentin metsäkurssilla Luhilla ihmettelemässä Lapinlahden vanhinta ja järeintä lehtikuusikkoa, se on istutettu 1920-luvulla. Kurssilla opimme, että Raivolan lehtikuusikko Kannaksella on istutettu jo 1700-luvun lopulla, koska Pietari Suuren ideoima merenkulku-Venäjä tarvitsi laivanrakennuspuita. Rovion Matti ja Pentti olivat käyneet Kannaksella metsämatkalla. Lehtikuusi vastaa kosteudenkesto-ominaisuuksiltaan kyllästettyä puuta. Se ei lahoa. Luhin lehtikuusikkoa ympäröi tuulensuojan takia vanha tavallinen kuusikko, jonka puut alkavat olla jo lahoja.

Lehtikuusikon jälkeen ajoimme Alapitkän metsästysmajalle, jossa kävimme 15 vuotta sitten Leonidin ja lastenrattaiden kanssa kävelyllä. Ollaan me oltu melko hurjia lenkkeillijöitä, kun Vainikaisen Seijan pihasta tallasimme kahta tenavaa työntäen majalle asti ja varmaan vielä kauemmaksikin.

Metsästysmajalta menimme ihmettelemään seudun suurinta kuusta. Sellainen on Laatasmäen laella. Kuusi on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu. Tämän päivän muistamme ikuisesti myräkästä. Autoja työnneltiin vähän väliä. Minä tosin julistauduin kurssin ainoaksi naiseksi, olin suosiolla heikompi astia ja jäin aina istumaan Pentin autoon takapenkille, kun miehet työnsivät toistensa kulkupelejä.

Istun Lapinlahden kirjaston koneella. Koneaika loppuu. Pitää kiirehtää kotiin ja jatkaa siellä. Eilen kirjaston lukupiirissä pohdimme karismaa. Toivon, että pääsen tänään kirjoituksessani siihen asti.

Illalla Kaskikuusen kansalaisopiston lukupiirissä käsittelimme Vuokko Sajaniemen kirjaa Pedot. Kirja oli minulle tärkeä, sillä se sisälsi ortodoksisen tytön, papin tyttären, jonka äiti oli kuollut, kasvutarinan. Romaanissa oli monia yksityiskohtia, joita minä en huomannut lainkaan. Saihan se paljon kritiikkiä, mutta kritiikeistäkin sain paljon. Esimerkiksi Petojen susikuvaus tuntui minusta teennäiseltä ja päälleliimatulta. Suhtautumiseeni vaikuttaa se, että symbolismi on minulle vaikeaa. Susihan symboloi vanhastaan suomalaiselle paljoa pahaa. Karhu on jumal´eläin, jonka nimen lausuminenkin on ollut vaarallista. Siksi karhusta on pitänyt keksiä muita ilmauksia: mesikämmenestä ja otsosta lähtien.

Sudessa on jotain pahaa ja osin pahuus jotenkin liittyy seksuaalisuuteen. Aino Kallaksen Sudenmorsian tuli mieleen Pedoista minullekin.

Symbolismipointtia en olisikaan itse tajunnut. Kiitos kollektiivisen lukemisen.

Lisäksi lueskelin lukupiiriä varten Terhi Törmälehdon gradua glossolaliasta, kielillä puhumisesta. Terhi Törmälehdon romaani Vaikka vuoret järkkyisivät oli meilllä käsittelyssä minun viime kerrallani. Pedot oli asetelmiltaan ehkä liikaa samankaltainen kuin Vaikka vuoret järkkyisivät.

Kielillä puhumisesta pääsimme miettimään käsitettä karisma. Sana on kreikkaa (kreik. χάρισμα) ja sitä käytetään terminä ilmiöstä, jossa jollakin ihmisellä on poikkeuksellinen kyky viehättää ja yhtä aikaa vaikuttaa toisiin ihmisiin. Muistan lukeneeni asiasta Tuomo Takalan väikkärin joitain tiedotteita tai lyhennelmiä.

Nyt on aivan liian kylmä minulla, jotta ajatus juoksisi. Juonpa kuumaa teetä ja kääriydyn vähäksi aikaa vällyyn.

Tuomo Takalan väikkäristä äkkiä kopioin tähän pari lausetta glossolaliasta ja karismasta, kreikankielinen sana tarkoittaa armolahjoja: "Vielä kirkkoisä Augustinuksen aikana, viidennellä vuosisadalla karismaattisia lahjoja esiintyi runsaasti. Augustinus puhui mm. sellaisesta armolahjasta kuin ´vierailla kielillä laulaminen´. Hänen mukaansa ihminen alkaa ´jubileerata´, kun hänen suunsa ei kykene ilmaisemaan sanoilla sitä mitä hänen sydämensä laulaa." https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/61786/Takala_ActaE_116.pdf?sequence=2

Meillä oli tänään lempifilosofini Arne Hölzhlen kanssa niin upea ja avartava keskustelu Rythin Pentin takapenkillä lumimyräkkäisellä Luhilla, että menee varmaan monta viikkoa, kun sitä mietin. Kyse oli uskonnon ja muun kulttuurin sekä porvariston synnyn välisestä vuorovaikutuksesta pohjoismaisen hyvinvointivaltion kehityksessä. Olin niin innoissani keskustelusta, etten ehtinyt pistää väliin, että yhteiskuntien polarisoituminen ei tuo massoille hyvää. Keskiluokka tuo. Voi voi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi