Pia Valkonen

Kapitalismin viime henkäyksistä kaikki irti

la 2.12.2017

Finanssikapitalismi on tullut tiensä päähän. Maailman tulee siirtyä resurssipohjaiseen suunnitelmatalouteen tai muuten hukka perii. Pölyttäjät ovat nimittäin vähissä Saksassakin. Amerikan mehiläiskadosta on puhuttu jo vuosia.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/vieraskolumnit/artikkeli-1.210436

Viisas on se, joka tässä tilanteessa investoi metsiin ja peltoon. Eilen oli kunnia jutella sellaisen rouvan kanssa. Ja sanokaa minun sanoneeni: Santeri Alkio ja Maalaisliitto kaivetaan vielä arkistoista. Voihan se olla, että Fatim Diarran puhdistavista insestipuheista lähtee Vihreiden katumus ja Maaseutuvihreistä tulee uusi Maalaisliitto.

Aviomieheni Matti on oikeasti maolainen, mutta ei itse tiedä sitä, sillä ei ole kiinnostunut erilaisten kommunismien nyansseista. Matti on teologioista sitä mieltä, että usko Jeesuksen riittää ja yhteiskuntateorioista hän ajattelee, että kaikki on selkärangattomien demarien syytä, Lapinlahdella lähinnä kaimansa Matti Kataisen (sdp) ja että meidän pitää vain odottaa tai vähän jopa vauhdittaa kaiken kurjistumista. Matti tietää jotenkin vaistonvaraisesti - tai sitten muinaisten varpaisjärveläisten Marx-kurssien perusteella -, että Marx on loppujen lopuksi oikeassa ja kostaa.

Minulla on viisas mies. Hän on monta kertaa sanonut, että ainoa, millä on väliä, on energia. Rahasta ei saa energiaa edes polttamalla, sillä nykymuotoisessa finanssikapitalmismissa raha on vain bittejä. Kulkaas nyt tätä! Pääomat kasautuvat, sen tiesi Marx jo vuonna 1867, kun Pääoman ensimmäinen osa ilmestyi.

Ilman luokkataistelua pääomia ei saada tasattua ja loppujen lopuksi pääomillakaan ei ole väliä siinä vaiheessa, kun maa ei tarjoa ruisleipää (tai ohrarieskaa), perunoita eikä puolukoita. Kun leipä - kuvannollisesti ymmärrettynä, tarkoitan tässä ruoantuotannon edellytyksiä - loppuu, sanon kapitalistiluokalle, että syökää vittu bittinne tai opetelkaa yhteyttämään.

Koska työväenliike on Suomessa hajonnut paskapersujen maahanmuuttovastaiseksi mölinälaumaksi, pitää työväen taistelu, luokkataistelu pääomien kasautumista vastaan ymmärtää uudella tavalla. Pääomat pitää saada hyötykäyttöön. Jos kansainvälinen kapitalistiluolkka haluaa piilottaa pääomat Cayman-saarille omia napanöyhtävispilöitä varten, siitä vain. Pannaan oma setelipaino käyntiin

Soteuudistuksen voitte työntää sinne, mistä se on tullutkin. Peräaukostahan se on peräisin, jos nyt tässäkin kappaleessa käytän hieman alatyylistä anaaliterminologiaa. Tätä mieltä oli jo emeritus Kuopion luterilainen piispakin taannoisessa Matti ja Liisa -lehdessä. Tosin piispa ei käyttänyt näitä sanoja. Sanoipa vain, että meillähän on ihan hyvä terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden järjestelmä - mitä niitä muuttamaan. Minäpä sanon, miksi soteuudistus on keksitty. Se on keksitty kansan yhteisen omaisuuden siirtämiseksi veroparatiiseihin, mutta siitä ei uskalla puhua kuin kiuruvetinen maitotilan emäntä Hanna-Kaisa Heikkinen hiljaa Facebookissa.

Mutta jos nyt Suomessa ollaan niin tyhmiä, että uskotaan kokoomuksen laurarätyjä ja muita pörriäisiä, antaa olla. Ihanvittusama.

Oltiin eilen Matin kanssa Kuopion alueen kauppakamarin Varkauden osaston järjestämässä Keski-Savon Slushissa. Paljon oli pöhinätä ja sen semmoista nuorille suunnattua. Kaikkein karmeimmin pöhisevissä kohdissa vedin kukkahattuni - minulla oli oikeasti sellainen eilen päässäni, Minna Suurosen collectionista - syvemmälle korvilleni; jargon ei ollut tarkoitettu minulle keski-ikän ylittänneelle, vaihdevuotiselle naiselle, joka opiskelee avoimessa yliopistossa kirjallisuuden perusopintoja ja miettii, perehtyisikö perusopintoja syvemmin estetiikkaan.

Kuuntelin kuitenkin tarkasti, mitä tilaisuuden juontaja Tommi Taskinen, Honeywellin paikallisjohtajako tämä heebo on?, sanoi. Hän mainitsi puheessaan Santeri Alkion ja heitteli hieman sarkastisia huomautuksia liiketalousslangista, kun Konjunktuuri Oy:n Anne Pääkkönen lasetteli sujuvasti unkaria.

Varkautelaisilla kauppakamarilaisilla tuntuu olevan itse asiassa hirmu hauskaa. Eilisessä Slushissa palkitut nuoret olivat aivan upeita ja minä olisin ottanut kaikki ideakisan voittaneet Remontti-Ainot meille töihin vaikka heti. Onko Joroisten lukio jokin yrityslukio, sillä sieltä tuli kaksi potentiaalista konttimajoitusyritysideoijaa sekä ruokahävikkiä vähentävän äpin mahdollinen kehittäjä?

Tilaisuuden kahvituksen jälkeen läksimme Matin kanssa taidekeskus Wäinölään, jossa oli Väinö Rouvisen, Meeri Torvisen ja Taru Mäntysen näyttely. En ole ainoa Sorjonen, joka viime aikoina on käynyt Wäinölässä. Vieraskirjassa oli jyväskyläläisen mesenaatin Kauko Sorjosen kuittaus käynnistä.

Wäinölän takapihalla on Varkauden museo, jonka alakerrassa oli Joel Lehtosen taiteilijakavereiden näyttely leppävirtalaisen mesenaatin Rakel Kansasen kokoelmista. Enpä olisi kuunaan kullan valkeana älynnytkään Varkauden museolle mennä, ellei bestis olisi sähköpostittanut näyttelystä. Tyko Sallinen ja hänen aikalaisensa näyttävät viehättävän Mattiakin, sen merkille panin. Tähän mennessä olen ajatellut, että Matti haluaa pitää kiinni kansallisromantiikan ajan taiteesta.

Matti osti Wäinölästä öljyvärimaalauspohjan, jonka talon isäntä valmisti hänelle mittatilaustyönä. Saimme Wäinölän monimutkaisesta pohjasuunnitelmasta idean, että yläkerran arkisto, kun se kuitenkin on pidettävä lämpimänä firman kuittimapiston vuoksi, voitaisiin siivota näyttelytilaksi. Keskilattia tyhjäksi ja mappihyllyihin nauloja Matin tauluja varten.

Peräseinän ikkunan eteen voisimme panna jonkin valtaisan levyn pöydäksi ja aina, kun huvittaa voisin laskea palkat katselemalla Linnansalmentiellä ohivilistäviä lapinlahtelaisia. Niin. Minulla on nyt palkanlaskentaohjelmareikä läppärilläkin. Marian joululomalla minun ei enää tarvitse jonottaa tuvan keskuspöytätietokoneelle voidakseni tehdä töitä. Voin siirtyä etäyhteyteen yläkertaan. (Ei tarvittaisi kuin verkkoyhteys alakerran jättiläiskopiokoneelle - sille, joka tuli kalliimmaksi kuin yksikään meidän firman auto, kun minä hätäpäissäni maksoin meidät irti pirullisesta leasing-sopimuksesta, se on tämän firman ehdottomasti viimeinen sellainen sopimus.).

 Jotenkin minä innostuin taas yrittämisestä eilen. Alankin tässä kaivella Kasvu Open -sivuja.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi