Pia Valkonen

Vihreät, nuo nykyajan demarit

su 3.9.2017

Matti on tulossa Lapista ja Muhokselta. Äkkiä ennen kuin tulee puurolle ja kahville tähän kahisemaan, naputan. Eilen tölväsin, että Vasemmistoliiton euroedustaja on puolueen superinhokkini. Se hänestä tuli kesän 2013 Tampereen-puoluekokouksen jälkeen. Hän juuri piti ensimmäisten joukossa lipevän puheenvuoron, jonka sisäinen ajatus oli, että Vasemmistoliittoa ei hallitustoimista arvostella - etenkään omassa puoluekokouksessa. Juuri vähän aikaa sitä ennen olivat Vihreät kokoustaneet - en muista, oliko kyse puoluevaltuustosta vai puoluekokouksesta - ja vihreät antoivat kyytiä ja huutia omilleen.

Ensimmäinen kohta, joka aiheutti minussa inhoa, olivat muutaman Vasemmistonaisen hassun hauskat peppihahmot, jotka muistaakseni pippelöitsivät Jyväskylän puoluekokouksessa ja tunkivat Pohjois-Savon vasemmiston vaalitilaisuuteen Varkauteen. En tiedä, miksi, mutta ne tympivät. Hahmot tuntuivat aivottomilta ja sisällyksettömiltä. Vähän niin kuin Vasemmistoliiton vaalipallot: valkoisia ja täynnä tyhjää ilmaa tai vasemmiston kaljaa ja karaokea -risteily keväällä 2009 tai 2008. Samaan aikaan oli Tampereella sosiaalifoorumi. Menimme Ylä-Savon vallankumouksellisten (heihin mukaan luettuna Maria) kanssa sosiaalifoorumiin Iisalmen ja Haapamäen kautta junalla. Seinäjoelta eteenpäin junassa oli oululaisia ja lappilaisia Vasemmiston kaljaa ja karaokea -risteilylle menijöitä. Eivät kiinnostaneet minua heidän juttunsa.

Tosin Marko Varajärvi antoi minulle junassa luettavaksi Suomen Kuvalehden jutun Paavo Arhinmäestä. Jutusta kumpusi outo henki. Arhinmäki oli jutun mukaan kierroksella taantuvassa Kaakkois-Suomessa ja vaikutti lähinnä siltä, että puolueen poitsu pelkää työläistaustaisia vassurivimiehiä.

Hesarin jutussa euroedustaja, joka silloin vielä oli liikenneministeri, antoi kaikenmoisia päästöjä, jotka vallan mainiosti olisivat sopineet kenen tahansa kokoomusääliön suuhun: "Kyllösen viesti on sama kuin monien ekonomistien, mutta hänen puhetapansa ei ole. ´Meidän vanhemmat on tehneet helvetisti työtä, että meillä olisi parempi olla. Aiotaanko me nyt sanoa, ettemme voi tehdä ratkaisuja, joiden ansiosta tulevilla sukupolvilla olisi vähän helpompaa?´ Onko se sitten kivaa vanhana politiikan kehäkettuna istua 24 tuntia samoissa vaipoissa ja ajatella, että minä se tämän järjestin!" Kyllösen mielestä Suomessa on jaettu niin pitkään hyvää, ettei kansalta eikä johtajilta ole löytynyt rohkeutta tarvittaviin päätöksiin. ´Nyt on edessä kapeamman leivän aika, jolloin ei ole tarjolla muuta kuin kevennettyä mahalaskua. Kuka sitä haluaa olla tekemässä?´ Kyllösen mielestä kyse on kuitenkin hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, eikä vasemmistokaan voi vetäytyä vastuusta."

Ei ihme, että ministerijutun kirjoittaja Saska Saarikoski tuntui kusevan hunajaa: "Alexander Stubb  onnitteli kollegaansa tviitillä: Kun Mertsi lohkaisee, Stubbendaalkin on myyty. Kyllösen mielestä Stubb kuuluu hallituksen humoristisiipeen."

Oikeasti, aikuisten oikeasti. Nauran niin, että tenani kastuvat. Myyty hallituksen humoristi Stubb? Suomessa jaettu niin pitkään hyvää. Hyvää??? Voi vittu, Merja Kyllönen??? Voi vittu, oikeasti, voi vittu.

Sitä paitsi vasemmistoliittolaiset kilvan korostavat olevansa punavihreitä. Sosialisteja Vaemmistoliitossa ei nykyään olekaan, vaikka minusta punavihreyttä Vasemmistoliitto olisi kaivannut 1990-luvulla Tuntuu niin jälkijättöiseltä.

Ja nyt! Ottakaa nyt huomioon se, että Vasemmistoliitto on muuttunut. Se on menossa hyvään suuntaan, mutta minä vain en jaksa odottaa. Odotan muuten kuumeisesti Marko Varajärven kirjaa vasemmistoajoistaan. Missähän se luuraa?

Niin. Vihreiden Ozan Yanar on sanonut, että olisi demari, jos demarit olisivat demareita. Demaritkin toki ovat menossa hyvään suuntaan, mutta sinne loikkaaminen tuntuu yhtä huonolta vaihtoehdolta kuin kokoomukseen loikkaaminen. Sosialisteilla ei ole paikkaa tässä maailmassa. Koetan nyt Vihreitä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi