Pia Valkonen

Hyvintoimintayhteiskunta

ma 8.5.2017

Eilisen päivän väänsin kirjoitelmaa TAIP-nettiluentosarjan Dante-osuudesta. Pääsin siinä lempiaiheeseeni, kysymykseen siitä, mitä on synti. Minähän sen tematiikan tiedän tosi tarkkaan. Kirjoitelma ei ole vielä valmis. Siinä pitäisi varmaan olla edes silaus itse Dantelta ja Jumalaisesta näytelmästä.

Lähden kohta vaihtamaan Jumalaisen näytelmän Eino Leinon hölökynkölökyn helskyn kelskyn -käännöksen Elina Vaaran käännökseen. Vanhentunutta suomen kieltä se on sekin, mutta menköön. Taidan samalla tilata jostain päin Rutakkoa - Iisalmesta - Lapinlahdelle Jari Ehnrothin Intiaaninunta, muunnelmia Danten kiertotiellä ja samalla Johanna Mälkin väitöskirjan Jumalaisesta näytelmästä Mitä etevin runoteos.

Tämä takaa sen, että en saa edes yhtä nettiluentokirjoitelmaa valmiiksi. Kasaan aineistoa sieltä, täältä ja tuolta. Ja TAIP240-luentosarja on Taideinstituutiot ja kulttuuriperintö. Pidän oikeastaan tällaisesta etäopiskelusta. Tosin se arveluttaa, että meille on annettu vapaat kädet käsitellä kunkin alustuksen aihetta. Olen mestari käyttämään vapauksia ja vapaus paisuttaa tekstejäni kuin pullataikinaa.

Tämmöisen sähköpostiviestin lähetin äsken:

"Kiitos auringontoivotuksista! Kappasta vain, mulla on Jari Ehnroothin Hyvintoimintayhteiskunta mennyt ihan kokonaan ohitse. Ei minusta holhousvaltio tuota liikalihavuutta, huumeriippuvuutta, alkoholismia tai muita addikteja, vaan se, että kapitalismi hyötyy ihmisten viettielämästä sekä liskoaivoista. Täysin vapaassa markkinataloudessa karkkipussit sen kun kasvavat ja Attendo-Mehiläisest niiden myötä, kun kaikille pitää saada lakisääteinen rasvaimu.

Amerikkalaiset taas ovat lähtökohtaisesti pragmaatikkoja - kuten tohtori Petri Järveläinen Mäkikylän Käki-seminaarissa alustuksessaan joskus kesällä 2010 sanoi. Ovat ratkaisseet loistavasti rahvaan ruokinnan. Kukaan ei näe nälkää, kun kaikki on kyllästetty maissitärkkelyksellä. Köyhät ehkä näkevät kvalitatiivista nälkää, mutta se on ilmeisesti pieni haitta. Miellyttävämpi kuolema lienee MBO-kuolema kuin nälkäkuolema.

Jännää tässä propagandantäyteisessä todellisuudessa muuten on se, että Trump on laukaissut meillekin totuudenmukaisia dokumentteja Amerikasta. Viime viikolla Ylen Ykköskanavalta tuli aivan erinomainen ulkolinja McDowellin piirikunnasta Länsi-Virginiasta.

JAA! Vai on Ehnroth kirjoittanut Dantestakin: Intiaaninunta. Muunnelmia Danten kiertotiellä. Taidanpa nyt askeltaa kirjastoon, sillä mun piti tehdä Taideinstituutioiden nettiluennosta aiheena Danten Jumalainen näytelmä luentopäiväkirja, joka ei saanut olla referaatti alustajan kertomasta, ilman, että olisin kyennyt lukemaan riviäkään siitä pirun näytelmästä. Mulle osui näppiin Eino Leinon suomennos, helekun kelekun ja kanteleet sen kun soi. Vasta, kun olin sen lainannut ja kotiin raahannut, tajusin, että uudemman kielen mukainen, vaikkakin auttamattomasti vanhentunut sekin, on Elina Vaaran suomennos. Tilasin sen nyt itselleni ja voisin vaikka kaukolainana lainata Ehnrothin muunnelmia Danten kiertoteiltä.

Muistan hepun Image-lehdestä, joka vuosikertoja olen säästänyt aina hamasta 1985 asti. Siinä oli ihanaa graafista iloittelua sekä hienoja valokuvakokonaisuuksia 1980- ja 1990-luvun vaihteessa. Matti Apusen päätoimittajakaudella en Imagea sitten enää tilannut fiskaalisista syistä - en sen vuoksi, että olisin vielä silloin Apusta inhonnut.

Lähetän sulle luentopäiväkirjan Dantesta ja synnistä. Se ei ole vielä valmis, sillä väliin varmaan tarttee sörkötellä jotain ihan Dantenkin sanomaa."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi