Pia Valkonen

"Kyllä ihmiset siihen tottuvat!"

ma 22.5.2017

Se, miksi raivoan jatkuvasti blogissani, johtuu siitä, että Lapinlahden tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen peruspalvelulautakunnan vuotta 2016 tarkastellessani ja raporttiin lautakunnan osuutta kirjoittaessani täytyin raivolla. Muistin taas asioita, joita olisin halunnut unohtaa.

Minulle soitti taannoin köyhä diabeetikko. Hän itki minulle puhelimessa sitä, että diabeteshoitajan vastaanotot menevät maksullisiksi. Maksun asettamisen seuraus oli se, että hän ei enää käy diabeteskontrolleissa.

Miksi diabeetikko on köyhä? Oliko hän työtön? Oliko hän toisin sanoen työhaluton, jolle maksetaan kotona olemisesta toimeentuloa. Ei, toista yhtä työhaluista ihmistä en tunne. Vuosikaudet hän kävi työkokeilussa aloimmalla mahdollisella korvauksella paikassa, jossa hän oli oikeastaan näkemykseni mukaan niitä harvoja, jotka todella pitivät sekä työstään että asiakkaista, jotka nauttivat hänen työnsä hedelmistä. Muutamille ihan oikeata palkkaa nauttiville asiakkaat tuntuivat välillä olevan rasite ja haitta.

Kun tarkastuslautakunnan tarkastuskäynnillä terveyskeskuksessa kysyin kunnan kyseisen toimialan osastopäälliköltä, onko asiallista, että diabeteshoitajan käynnitkin ovat maksullisia, osastopäällikkö vastasi hyväntuulisesti, että kyllä ihmiset siihen tottuvat.

Aikuisten oikeasti, minua alkoi juuri siinä kohtaa itkettää. Nielin sekä kyyneleitä että raivoa. En voinut sanoa mitään. Tottahan ihmiset tottuvat. Köyhät ja heikot tottuvat, he sitten vain kuolevat hiljaa kotiinsa ja heidän yltään ruumiinavaaja joutuu leikkamaan vaatteet saksilla tai millä leikkureilla ne sitten leikataankaan.

"Tämä tuli ilmi B:n jouduttua mielenterveyden pahasti romahdettua viimein Koljonvirtaan, missä hoitajat olivat joutuneet poistamaan vaatteita hänen yltään saksilla."

"A valitti muutamaa päivää ennen kuolemaansa, ettei hänestä kukaan ole huolestunut eikä hän saa mielestään minkäänlaista huolepitoa kotipalvelusta. Mies A kuoli kotiinsa yksin. Monet jäivät pohtimaan, kuinka kauan hän olisi ollut kuolleena kotonaan, ellei hänen naapurinsa olisi ollut huolestunut ja pyytänyt talonmiestä tarkastamaan tilanne. Kotihoito ei hänestä ollut kiinnostunut"

Voi, kyllä ihmiset maksuihin tottuvat, sanoi ihminen, jolla on valta. Hänen tarkkaa kuukausipalkkaansa en tiedä, mutta Terve.fi -sivuilla on kerrottu, että se saattaa olla siinä 6 500 euron – 9 000 euron välillä. Olisi se suurituloinen XXXXX sanonut edes, että ainahan sitä voi toimeentuloa hakea, johon minä olisin sanonut, että missä on toimeentulotuen hakemisen ohjeet, johon tämä jättiläistuloinen ylemmän keskiluokan edustaja olisi sanonut, että ai, kappasta vain, ei näköjään missään, vaikka itse tarkastuslautakunta arviointikertomuksessaan ja sosiaaliasiamiehen lausunnon kera lausunut asiasta, että toimeentulotuen hakemisen ohjeet pitää olla julkisesti nähtävillä, ai kappasta vain, minäpä korjaan asian, sillä olenhan tietoinen siitä, että toimeentulotuen alikäyttö on suurempi ongelma kuin toimeentulotuen väärinkäyttö.

Kyseinen diabeetikko on tärkeä ihminen. Hän on isoäiti ja hoitaa lapsenlapsiaan aina, kun siihen vain on mahdollisuus. Mikäli hän kuolee diabetekseensa, moni asia tulee kunnalle paljon kalliimmaksi kuin diabeteshoitajan taksoista saatavat eurot.

En malta olla tässä vielä mainitsematta sitä, että peruspalvelulautakunnan vasemmistoliittolainen puheenjohtaja äänesti suuressä viisaudessaan peruspalveluiden taksojen ja maksujen korottamisen puolesta. Huomasittehan nyt varmasti, että ilmaus suuressa viisaudessaan oli raatelevaa satiiria, suorastaan ivallista ivaa. Oikeasti ajattelen peruspalvelulautakunnan puheenjohtajasta, että tämä on hidasälyinen opportunisti, mitäs minä eilen sanoinkaan? Mölli mullikka tai jotain.

Merkillistä on, että meillä on paikallislehden päätoimittajana entinen vasemmistoliittolainen päätoimittaja, joka on ollut muun muassa Vasemmistoliiton ehdokas EU-vaaleissa vuonna 1998. Hän ei kiinnitä näihin kysymyksiin mitään huomiota, sillä ilmeisesti hän katsoo aina aamuisin peiliin ja sanoo, katsopas, onpa siinä nätti paikallislehden päätoimittaja, tukkakin on noin hyvin. Ja hyvä, että kello näkyy. Hänen alaisensa neuvoo kolumnissaan "kansalaisia käyttäytymään hyvin". Ai niin, onhan päätoimittaja kerran maailmanhistoriassa ottanut ihan topakasti kantaa Lapinlahden asioihin. Kun K-marketin takana olevat jätesammiot olivat tulleet täyteen ja jätehuoltoon vittuuntuneet kansalaiset olivat asetelleet roskat sammioiden viereen, päätoimittaja kirjoitti huulet kireänä ja sormi pystyssä, että eihän jätetä niitä roskia siihen roskiksen viereen, jookosta vaikka.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi