Pia Valkonen

"... huumeet ja huorat on ainut keino kestää tätä... "

Junassa VR:n wifillä

ke 17.5.2017

Hyppäsin junaan. En siis alle. Tänään olisi ollut tarkastuslautakunnan kokous, mutta estetiikan kurssin lopputehtävä painaa päälle. Ja tietenkin myös muut tehtävät. Taideinstituutiot ja kulttuuriperinnön nettiluentopäiväkirjan lähetin jo sunnuntaina. Etuajassa, jotta saisin päässäni tilaa kirjallisuusteorioiden kurssin lopputehtävän uusimiseen.

Se on pakko poistaa päästä ennen kuin edes alan tehdä estetiikan tehtävää, johon haen pohjia tänään Kuopion taidemuseosta. Jokainen taidevartti, johon olen tähän mennessä osallistunut, sysäisee hieman eteenpäin tehtävää. Siis hyvässä mielessä eteenpäin. En tarkoita, että lykkäisin sitä, vaan sitä, että joka taidevartin jälkeen ymmärrän murusen enemmän aihealasta, joka kyllä kiinnostaa, mutta joka tuntuu niin kovin käsittämättömältä.

Enkä ole vielä ihan varma, mistä minä kurssin lopputyön edes teen.

Keskeneräiset asiat rassaavat, mutta koska oikeasti, aikuisten oikeasti haluan oppia, haluan tehdä asiat omassa järjestyksessäni ja tehtävät niin monta kertaa, että asiat menevät perille. Hieman kiroilen sitä, että en tajunnut tehdä nettiluentopäiväkirjatehtävää jo syksyllä. Toisaalta! Olisinko osannut luentopäiväkirjaa, ellei taustalla olisi esimerkiksi nyt sitä määrää maailmankirjallisuuden klassikoita, joita me olemme kirjallisuuden tuntemuksen lopputenttiä varten lukeneet.

Siinä sentään on melkein perinteinen tentti! Tosin sekin netissä ja kirjat saavat olla esillä. Tausta-aineisto myös. Länsimaisen kirjallisuuden yliopistokanonia ei onneksi tarvitse opetella ulkoa. Kuningas Oidipus Otto Mannisen käännöksenä oli hirvein kärsimys. Franz Kafkan Oikeusjuttu toiseksi kamalinta maailmassa ja nyt kadun katkerasti sitä, että lauantaiaamuksi lupasin alustuksen Albert Camus´n Sivullisesta.

Onneksi Oidipus-alustaja oli tehnyt oman juttunsa Veijo Meren käännöksen perusteella, joten tilasin Meren käännöksen itselleni netistä. Meinaan sen vielä lukea jossain välissä ennen tenttiä. Enpä tosin tiedä, missä v.....n välissä.

Nojoo, juna on näppärä. Tulee vähän kävelyä Kúopiossa ja tässä voi näpytellä ja koota ajatuksiaan. Tämä merkintä on nyt ääneenajattelua. En ehtinyt ostaa netistä junalippua etukäteen ja maksoin siitä kolme euroa ylimääräistä. Seuraavaksi ostan kyllä lipun ja tulostan sen.

Minulla oli sunnuntaina varmaan taas aivohäiriö. Maanantaina pää oli oudon tuntuinen ja ysi kääntyi kuutoseksi. Kirjoitin sitten kirjekuoreen lähettäjän osoitteeksi 73100 Lapiomies ja hihittelin sitä sitten jälkikäteen. Toivottavasti kaikki työmiehet saivat palkkansa. Yhden palkan laskin kahteen otteeseen varmuuden vuoksi.

Tässä Kiteen punikin Auvo Rouvisen translitterointi jostain New Yorkin pörssiä käsittelevästä elokuvasta. Taisi olla Pörssin sudet tai jotain. Olemme Kallan silloilla, pitää alkaa kiskoa baskeria päähän ja erätakkia ylle, Matti kysyi, miksen pannut mustaa nahkatakkia, joka sekin on Annan mielestä hirveä, en pannut, sillä lompakko oli erätakin taskussa, jalassani ovat uudet Jalakset, jotka eilen menivät mutaan koirien kanssa temutessa. Tässä kaikki, mitä ajattelen finanssikapitalismista:

- meidän tehtävä on kusettaa asiakkaan rahat
- kukaan ei kykene ennustamaan kursseja, me vaan ollaan kykenevinämme
- vedät joka välissä kokaa, pysyt terävänä
- runkkaa vähintäin kahdesti päivään, se tekee rennoksi
- huumeet ja huorat on ainut keino kestää tätä
- me ei luoda mitään uutta, pelataan vaan muiden rahat omaan taskuun

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi