Pia Valkonen

Pitää kirjoittaa kaikki tieltä pois

to 25.5.2017

Lasten biologisen isän, Leonidin, syntymäpäivä. Leonid täyttäisi tänään 58 vuotta. Haudalla pitäisi käydä. Pitäisi viedä sinne taas kesäksi tulilatva. Leonid kun oli sellainen. Tulilatva. Polttavan violetti. Ja sitkeä. (Mikäs pahan tappaisi? Sisäinen verenvuoto kuitenkin!)

Taitaa olla niin, että ennen ensi tiistain isoa länsimaisen kirjallisuuden kurssin lopputenttiä on ihan turha aloittaa edes kirjallisuusteorian uusintaa, estetiikkan tehtävää tai kirjallisuusanalyysin. Kirjallisuusanalyysin oppikirjoja en ole avannutkaan. Pitäisiköhän vielä lainata kirjallisuusteoriatehtävää varten Lukijan ABC uudelleen.

Tänään voisin jossain aivopoimussa keksiä, minkä estetiikan klassikkoteoreetikon tekstin otan Seinäjoen Apila-kirjaston pohtimiseksi. Apilasta pidän suunnattomasti an sich eikä tunne voi olla minkään muun rakennukseen liittyvän euforian aiheuttamaa - eihän minua ole vihitty Apilassa esimerkiksi enkä ole Apilassa odottanut, että lapsi haluaa nousta lemmen vuoteeltaan.

Ilmajoen ABC:llä kävin pohtimassa tiistaina sitä, miksi siellä istuminen oli niin innovoivaa ja pystyin keskittymään hyvin esimerkiksi Olavi Kareksen päiväkirjoihin Kallaveden rannalta. Samalla ikään kuin hyvästelin paikan ja loppujen lopuksi tulin siihen tulokseen, että en hyvästelekään. Etelä-Pohjanmaalle palaan vielä. Voi olla, että vain lomalle, mutta jotain pohjalaisissa on. Ehkä se on heidän melkein pölkkypäinen suoruutensa ja miltei lapsellinen vilpittömyytensä, olivat he mitä tahansa, he ovat sitä sataprosenttisesti.

Pitää vain kirjoittaa kaikki muut asiat pois päästä ennen harjoitustehtävien aloittamista.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi