Pia Valkonen

Rouva Bovaryn loppuratkaisu

ke 5.4.2017

"Ai sorge tosta Rouva Bovaryn loppuratkaisun paljastamisesta. Mulla oli sellainen viaton luulo, että KAIKKI muut tietävät Emman kohtalon paitsi minä - että se on samanlaista yhteistä omaisuutta kuin Anna Kareninan junan alle heittäytyminen tai Romeon ja Julian loppuratkaisu. Että ihmiset lukevat kirjaa muutenkin. Minähän muuten siirtelin Rouva Bovarya omassa hyllyssäni yläkerrasta alakertaan alakerrasta yläkertaan ja lopulta kierrätykseen, kun jostain syystä (defenssi!) kaihdoin sitä. Minäkin olen Rouva Bovary (petos, turhamaisuus ja turhautuminen) ja Gustave Flaubert (kuppa)."

Toisaalta Kiiltomadonkin kriitikko on paljastanut kirjan loppuratkaisun vuonna 2005. Artikkeli löytyy yhä netistä. Silloin kaiketi ilmestyi romaanista uusi suomennos. Minä luin Eino Palolan suomennoksen vuodelta ... jotain... minun versioni on painettu vuonna 1978, mutta kääntäjä on kuollut jo vuonna 1951, joten luulisi, että Palola on suomentanut Rouva Bovaryn ennen kuolemaansa. Minun kirjaversiostani ja googlettamalla ei Palolan kääntämisvuodesta saa selvää. Pitäisi tilata maksullinen artikkeli netistä, mutta siihen ei ole nyt aikaa.

Vuonna 2005 ilmestyi Anna-Maija Viitasen käännös. Rouva Bovaryn käsittely Kuopion kesäyliopiston nettilukupiirissä on ensi lauantaiaamuna, päivänä, jolloin psykologisen jännitysromaanin kirjoittaja Raili Miettinen viettää Yön sisarensa julkkareita Leppävirran Oravikoskella.

"Helou, tota vihreää kuviota tahtoisin joskus käsitellä enemmänkin. Jossain vaiheessa - varmaan luettuani Maaseudun Tulevaisuuden entisen päätoimittajan Lauri Kontron (jota ihailen tavattomasti) kirjoittamia poliittisia kolumneja - aloin inhota nykyvihreitä. Luin myös Pekka Saurin Parempaa kuin seksi ja siinä Sauri kertoo suht´suorasti (kuten myös Timo Harakka Viemärirotassa), miten Pekka Haavisto, Heidi Hautala ja Pekka Sauri (Sancho Panzana) anastivat vihreissä vallan ja pyyhkivät muun muassa maakunnan vihreillä perseensä.

Elonkehäläiset joutuivat täysin paitsioon. Onhan se Eero Paloheimo kyllä ihan .... kylmä psykopaatti (Harakka käyttää termiä hullu insinööri), mutta kuitekin.... Eero Paloheimo tukehtuu omaan arroganssiinsa, mutta kyllä se tietääkin paljon. Olin Lapinlahdella toinen, joka tilasi Elonkehää. Toinen oli ekologi-susiensuojelija-puunhalaaja, jota en voi sietää. Kaikki noi ekologisuudet ja sudensuojelut puunhalauksineen on hyviä ominaisuuksia, mutta muuten siinä ihmisessä oli jotain sellaista, joka sai minut lähinnä ärtyisäksi. Ehkä se oli sellainen pyhäkouluopettajamaisuus, sellainen ääni, joka muodostetaan suun etuosassa, kun muuten on pipo niin kireällä, että kulmakarvat kirskuvat.

En tiedä. Puunhalaukseen erikoistuneelta ekologiselta sakilta puuttuu kapitalismin analyysi (tai no Vihreältä puolueelta ja nyky-Elonkehältä, jota tilaan, ei puutu) ja normivihreiltä puuttuu vihreys. Ne on oikeasti vain kokoomuksen puisto-osasto. Tai sitten eivät ole, en usko, että Ruotsalaisen Markku lähtisi kokoomuksen puisto-osaston ehdokkaaksi.

Joo ja Markusta panin merkille Vasemmistoliitto-risteilyllä, että osti uutta vasemmistokirjallisuutta. Se oli hyvä merkki se! Jostain ajattelusta ihan kertoi. Vasemmistoliiton risteilyllä olleet muut savolaiset menivät täpöllä mukaan aivottomaan kaljaa ja karaokea -juttuun, mikä ei ole kovin ... no... sisällyksekästä.

Lapinlahdella vihreillä on koulutettua väkeä. Matti Kojo, päävihreä, on Tampereen yliopiston tutkija, tutkii ydinvoiman vastaista liikettä. Fiksu kuin mikä, mutta valitettavan nykyvihreä. Sitten on Heli Heikkinen, pastori. Heli piti puheen Iisalmen Lähetyskirpparin synttärijuhlilla, jossa käväisin etsimässä veljelle sen kokoelmasta puuttuvia Päätaloja. Mulla oli silloin epäsosiaalinen päivä ja vitutti, että olin osunut kirppikselle semmoisena hetkenä, jolloin siellä oli puoli Iisalmea, joten teeskentelin hyllyjen välissä kuuroa.

Ei minusta ole mihinkään sellaiseen puolueeseen, jossa on MUITA ihmisiä."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi