Pia Valkonen

Rouva Bovary oli ärsyttävä kirja

su 2.4.2017

Gustave Flaubert´n Rouva Bovary oli ärsyttävä kirja. Pystyin kyllä unohtamaan kirjailjan törkeän possunnaaman ja ällöttävän kupan kirjaa lukiessani ja pidin itse kirjaa hyvänä. Se oli ensimmäinen todellinen lukunautinto kirjallisuuden perusopinnoissani. Humiseva harjun olin lukenut ennestään kertaalleen, joten siinä ei ollut samanlaista löytämisen iloa kuin Rouva Bovaryssa.

Romaanin päähenkilö Emma oli kuitenkin litteä romaanihenkilö. Flaubert ei vaivannut meidän lukijoidemme päitä sillä, että olisi esitellyt Emmasta joitakin hurmaavia tai rakastettavia puolia. Romaanin asetelman ja sanoman kannalta se ei ollut tärkeää. Tarkoitus lienee ollut paheksua Emman tempoilua intohimon ja turhamaisuuden kourissa.

Kyseessä oli taiteen kiusa, kuten kirjallisuusopiskelijakollegamme Annina, sanoi: kiusa ja ärsytys. Ja hyvä niin, amen, amen, amen.

Luen Judith Butlerin kirjaa Hankala sukupuoli - feminismi ja identiteetin kumous. Kylläpä sukupuoli tuntuu monimutkaiselta. Tämä on kait queer-teoriaa. Panee aivot ihan solmuun, ei voi muuta sanoa. Kuin sovittuna eilen sattui televisio aukeamaan, kun Inhimillinen tekijä alkoi. Inhimillisessä tekijässä puhuivat muunsukupuoliset Niina Hartikainen ja Anne Liljeström.

Kiehtovia tyyppejä! Voima-lehdessä, joita eilen kaksin kappalein luin, on nyt pitkin matkaa ollut muunsukupuolisten haastatteluja. Tämän vuoden ensimmäisessä numerossa oli kolmen lapsen äiti, jonka on nimeltään Kimmo: "Mun koko fiilis on sellainen, että tarviiks mun olla mitään, onko sillä mitään vitun väliä. Se on mun sukupuoli ´onko sillä mitään vitun väliä´. Koska nyt on hyvä, ensimmäistä kertaa mun elämässä." (Voima 1/2017 s. 36-37 Ulos kaapista ja laatikoista)

Katsoimme Matin kanssa myös Maria Veitolaa Jani Toivolan luona yökylässä. Jani Toivola oli liikuttava. Hänen vierasliinavaatteensa olivat suloisesti eri paria eikä valtaisaan tyynyliinaan löytynyt tarpeeksi isoa tyynyä. Jani Toivola näkyi ohjelmassa myös huolehtivana yksinhuoltajaisänä.

Vähän toisenlaista miehen mallia siinä tähän sangen heteronormatiiviseen systeemiin!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi