Pia Valkonen

Eksote

to 2.3.2017, aamulla varhain

Meinasin äsken pussata televisioruutua, kun kirjailija Jari Tervo ruoti viime sanoikseen Seppo Puttosen haastattelussa vihreitä. Torstain kirjastudiossa oli puheena Tervon romaani Suomemme heimo. Romaani on Ylen Suomi 100 -sarjan kirja vuodelle 2001.

Puttonen sanoi Tervon vinoilleen vihreille Suomemme heimossa. Vihreät olivat kirjan kirjoittamisen aikaan vaihtoehto ja puolueväki syysseminaarissaan Rovaniemellä valmisteli keräystä maailman suurimpaa kompostia varten. Jari Tervo oli sitä mieltä, että vihreät eivät enää ole vaihtoehto ja on kuulema hankala sanoa, mikä vihreät nyt ovat: "Puisto-osasto? Joko kokoomuksen tai demareiden. Molempien kanssa ne viihtyvät hallituksessa."

Muistutan nyt kuitenkin vielä ennen kuin alan taas pitää Jari Tervosta, että Suomemme heimossa esiintyy kansanhahmoja, kuten Pers´Erkki tai rasistinen rakennusmestari Raappana. Tervo näki valkoisen roskaluokan jo 2000-luvun alussa, mutta ei mitenkään vaivaudu miettimään, miten meille sellainen - vihaa täynnä oleva ja fasismille altis yhteiskuntaluokka - on syntynyt.

Ja muistutan itseäni vielä sillä, että Tervo kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Se russofobinen idiootti!

Ylistän vielä hetken Suomen Kuvalehteä, jonka viimeksi postilaatikkoon saamassani numerossa (SK 7/2017) kertoi Säkylän terveyskeskuspalveluista. Säkylän terveyskeskuspalvelut ovat hyvät, kunnes Sote-uudistus ne varmasti pilaa. Samaa arvelen Lapinlahdella ja ei voi muuta kuin toivoa, että Sote menee pian ohi. Tekisi mieli vääntää nenä niskaan niiltä vassukoilta, jotka päästelevät sellaisia sipilöitä suustaan, että Sote pitää saada maaliin. Nauroimme pissat housussa jo Vasemmistoliiton sähköpostiperusteisessa kuntaryhmässä puolueen toplokkaita, jotka liputtivat kuntauudistuksen puolesta.

Kuntaryhmän vetäjä, puolueen entinen puolue- ja kuntasihteeri Aulis Ruuth ojensi minua sanoen, että Vasemmistoliitto on jo vuonna 2006 sitoutunut kuntauudistukseen. Hihitin taas niin, että virtsapisarat vain tirskuivat. Seuraavaksi sain ryhmässä aikaan hytkäyksiä kysymällä Mustasaaren Stefan Håkansin (terveisiä) kanssa tutkimuksesta, jossa noin 10 000 - 15 000 asukkaan kunnat osoitettiin tehokkaimmiksi sekä "tutkimusta", jonka perusteella Suomen kunnat olisi pitänyt paketoida 20 000 asukkaan myyntieriin (ja myydä ylikansallisille veroparasiittifirmoille) sotealueina.

Aulis Ruuth taas tokaisi, että ei hän ehdi meille mitään tutkimuksia etsiä. Me kuntaryhmässä kaivoimme tutkimukset esiin vapaahetoistyönä. Nauratti.

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Hymyni hyytyi, kun hain seuraavan puoluekokouksen jälkeen perustettavaan kuntaryhmään. En päässyt. Täältä seudulta kuntaryhmään valittiin emeritus kansanedustaja Iivo Polvi. Jäin odottelemaan puolueeni veret seisauttavia kuntaryhmän avauksia.

Koko kuntaryhmästä ei kuulunut kukon kurraustakaan.

Samassa Säkylä-Suomen Kuvalehdessä päätoimittaja Ville Pernaa pääkirjoituksessaan tuntui olevan sitä mieltä, että ainakaan palveluita urakoitsijoille (SKDL-Pentti Rythin termi, kiitos) ulkoistaessa Sote-uudistus ei kavenna tuloeroihin liittyviä terveyseroja eikä vähennä köyhien miesten kuolleisuutta. Köyhät miehethän kuolevat noin 12 vuotta aikaisemmin kuin rikkaat. Kun Neuvostoliitto päästettiin romahtamaan tai romautettiin, romahti samalla myös venäläisten keski-ikä 7 vuotta alemmas.

Pernaa arveli, että maakunnallisella mallilla voidaan terveyseroja kaventaa, kun kustannukset jakautuvat tasaisesti, eikä pikku keskosen synnyttäjän tarvitse pienessä kunnassa punastella sitä, että erikoissairaanhoidon kulut oman lapsen syntymävuonna kotikunnassa räjähtävät.

Suomen Kuvalehdessä oli esillä Etelä-Karjalan sote, kuuluisa Eksote. Ainakin päihde- ja mielenterveyspuolella Eksotessa on ilmeisesti onnistuttu. Olen ollutkin Eksoten maineikkaan päihdepsykiatrin Juha Kemppisen luennolla Iisalmessa YSAO:ssa (kiitos, Kirsi Ruotsalainen, vaikken sinusta koskaan Lapinlahden Venäjä-seuran sihteeriä saanutkaan). Kemppisen kalvoista muistan ainakin sen, että kuntien sosiaalitoimet eivät osaa useinkaan verkottua. Piiloutuvat jonkin kummallisen tietosuojaverhon taakse.

Luen säännöllisin väliajoin Kemppisen blogikirjoituksia muun muassa päihdeongelman eri vaiheista. Avartavaa luettavaa, suosittelen!

Eksoten uudistaja Timo Salmisaari on joutunut irtisanoutumaan. Hän johti seitsemän vuotta yhteiskunnallisen osallisuuden palveluita (sosiaalityö sekä mielenterveyden ja päihdeongelmien hoito). Salmisaari uudisti omaa toimialaansa vähän liian hyvin. Savustus ja grillaus alkoi varmaan ainakin siinä kohtaa, että Salmisaari huomasi lääkäreiden ottavan vastaan noin 1,8 potilasta päivässä. Jopa 1,8! Heheee.

Usein terveyspalveluihin onkin asetettu puhelinvaihteeseen jokin tunteeton pikku tappi, jonka tehtävänä on pitää potilaat poissa terveyskeskuksesta. Näin ainakin Lapinlahden terveyskeskuksessa lukuun ottamatta hammashuoltoa, jossa on töissä ystävällisiä ihmisiä. Jopa pahamaineinen hammaslääkäri Risto Mannberg on osoittautunut ystävälliseksi, vaikkakin puuduttaa välillä olan takaa.

Salmisaari muutti yksikkönsä nimeksi yhteiskunnallisen osallisuuden palveluiksi. Hänen tarkoituksenaan oli, että systeemiin päätyvä autetaan saamaan elämästä kiinni. Apua tarvitsevia oli tarkoitus löytää, jotta ongelmia voitaisiin ehkäistä ennalta. (SK 7/2107 pe 17.2.s 24-27) Artikkeli Salmisaaresta pitää kopioida ja antaa luettavaksi täkäläisten vassujen kunnallisvaaliehdokkaille. Tai no, Juha Haloselle artikkelia ei tarvitse antaa, hän tietää nämä asiat muutenkin.

Tässä tämä ja nyt alan kirjoittaa queer-tietoisuudesta. Mietin asiaa tämän kirjoituksen kirjoittamisen aikana.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi