Pia Valkonen

Candide, vilpitön

ma 6.2.2017

Tekisi mielein jo aloittaa kirjallisuusopintojen seuraava klassikko Candide. Wikipedian mukaan Voltairen mielestä tasavalta on sama kuin massojen idiotismi, tjaah. Luin jo ensimmäisen luvun. Heti alussa päähenkilö esitellään. Tällä on mitä vilpittömin luonne ja on kertojan mukaan varmaankin juuri siksi saanut nimen Candide, vilpitön.

Eilen oli kiva päivä. Ajoin ensin Leppävirran kirkonkylälle ja ortodoksiselle tsasounalle palvelukseen. Tosin ehdin vain hatunjakoon ja kirkkokahville. Tunnelma pyhäkössä oli kuitenkin mukava ja mutkaton, kuten pienessä pyhäkössä useasti on. Kirkkokahvipöydät nostettiin kirkkosaliin ja siinä puhuttiin Savonia-ruokailuvälineiden muotoilusta ja Hackmanin Sorsakosken tehtaista.

Vastapäätäni istui sorsakoskelainen, joka kannatti Carelia-sarjaa. Vieressäni istuva kertoi, että Carelia-sarjan innoittajana suunnittelija Bertel Gardbergilla (1916–2007) olivat pullistuvat purjeet. Arkinen Savonia kuulema on tehty tuotannon ehdoilla. Suunnittelija on ollut saksalainen Adolf Babel eikä Savonian tuotantoprosessissa ole kuin kahdeksan vaihetta.

Careliassa on käsittääkseni 55 eri vaihetta.

Tunnustauduin preussilaisen niukkuuden ja funktionaalisuuden kannattajaksi. Pöydässä tuli vielä mainituksi suunnittelija Nanny Stillin Mango, josta en ollut ennen kuullutkaan.

Isä Bogdan Grosu viittasi kirkkokansaa ottamaan paakelsipöydästä ennen häntä, kun eihän hän ole oikeastaan tehnyt mitään, kunhan heilutellut suitsutusastiaa. "Tehän siinä olette tehneet suurimman työn, rukoilleet!" hän sanoi vastaansanomattoman vilpittömän vaatimattomasti.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi