Pia Valkonen

Pohjalaisen kriitikko ei tykänt´
Merete Mazzarellan uusimmasta

pe 24.2.2017

Istun aamupäivää Ilmajoen ABC:llä. En osaa sanoin kuvata, miksi pidän tästä paikasta niin kovin. Ilmajokiset ovat suoria ja avoimia, sellaisia kuin ovat, vaikka voissa paistaisi. Joku luterilainen piispa vereni seisauttaneessa Piispanpolku 10:ssä muistaakseni tuumasi, että Ilmajoen luterilaiset seurakuntalaiset ovat pragmaattisia. Eivät niinkään piittaa oppikysymyksistä. Vai oliko se Olavi Kares päiväkirjoissaan.

Minulla on mukana Kierros auringon ympäri, mutta se ei oikein ole kirjallisuusopintojeni vuoksi edennyt. Pidän Kares-piispan päiväkirjaa vuosilta 1959-1960 mukanani Ilmajoen-käynneilläni. Ehkä joku kerta sitä ehdin lukea. Tänä aamuna minulla oli tarkoitus tulla aamuseitsemältä tänne Apsille lukemaan ja kirjoittamaan, mutta eilinen automatka lumen tukkimine teineen vei voimat. Onneksi älysin jättää Kasper Pyryn kotiin. Me olisimme taipaleella Marian kanssa varmaan vieläkin, jos meidän olisi pitänyt pissattaa jättiläiskoira tunnin välein.

Pitää harjoitella uuden koiran kanssa matkustamista paremmalla säällä. Viitasaaren ABC-käynnin jälkeen köröteltiin tasaista tahtia paljoakaan jarruttelematta tai kaasuttelematta. Keli oli hirmuinen ja kaikki energia meni siihen, että koetin pysytellä tiellä. Joku olikin Nurmon risteyksessä liukunut ojaan. Ja Martikkala-Vianta -tieosuus oli poikki. Kiersimme Patamäen kautta ja silloin tuntui todella siltä, että emme selviydy saman vuorokauden puolella Etelä-Pohjanmaalle.

Luin äsken Ilmajoki-lehden. Olipa ihanata kirpakkata kunnallispoliittista keskustelua. Heti kakkossivulla käsiteltiin kunnanjohtajan eduskuntavaalikamppailun jälkiaaltoilua ja joku Suomen Sisu -persu oli myös kirjoituksen aiheena. Koska en tiedä taustoja, en kaikkea ymmärtänyt. Pääuutissivulle oli koottu vuodesta 2014 lähtien tehdyt kuntalaisaloitteet, jotka käsiteltiin Ilmajoen valtuustossa vasta nyt. Joukossa oli myös vammais- ja vanhusneuvoston esteettömyysaloite Ilmajoen torista.

Matti ja Liisa -lehti on jättänyt kunnallispolitiikasta raportoinnin kunnallispoliitikkojen omien kirjoitusten varaan. No, hyvä, että edes niin. Toimituksessa ei kuitenkaan ilmeisesti enää lueta lautakuntien esityslistoja eikä pöytäkirjojakaan.

Nyt lopetan marinan ja julkaisen kirjoitukseni. Maria on koettanut soittaa tuosta naapurista Kauppatieltä. Pohjalaisen kriitikko, joka ei Mazzarellan kirjasta Elämän tarkoitus, on Juhani Brander. Kirjoitan kritiikistä ehkä vielä joskus tällä reissulla.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi